”Vi bor i ett vattentorn!”

Från betongcylinder till drömboende. Ritha och Robert Holst i Skåne förvandlade ett övergivet vattentorn till en unik bostad med utsikt över himmel och hav. 


Alla har väl någon gång sett en rolig byggnad och drömt om att förvandla den till ett boende? Ritha och Robert Holst gjorde slag i saken. Det 24 meter höga vattentornet i Vejbystrand, Skåne, är numera deras hem. 

I dag har tegeltornet sex våningar, med ett åttkantigt rum på 20 kvm per plan. Men när paret Holst tog över fanns inga golvplan. Det som fanns i det sedan länge övergivna vattentornet var en rund, mycket hög, nästan 30 ton tung betongcylinder. 

– Vi var tvungna att få ut den, säger Robert, som gärna återvinner och återanvänder. 

Vilket lyft! Ritha Holst älskar frihetskänslan i sitt nya hem.

Cylindern sågades itu i fyra delar och delarna lyftes upp med kran genom taköppningen. Två delar är numera dammar i trädgården, en blev till en rund uteplats och en utgör innervägg till ett uthus. 

– Allt som Robban påbörjar blir färdigt och därför vågade jag följa med i det här stora projektet, säger Ritha, som är målande konstnär. 

– En fördel med att bo i ett åttkantigt hem är att det finns många väggar att hänga konst på. Och det allra bästa med vårt torn är känslan av frihet när man är högst upp, säger Ritha, och där vi sitter i vardagsrummet på sjätte våningen, med utsikt över himmel och hav, är det bara att hålla med. 

Utsikten som var värd fem års renovering för Ritha och Robert. 

Robert är byggnadsingenjör och har i många år arbetat som besiktningsman. 

– I mitt yrke har jag alltid letat efter fel på hus, så när jag själv skulle bygga ville jag göra rätt från början. Och jag ville ha ett så underhållsfritt boende som möjligt. 

Därför lade han stor vikt vid materialvalet. 

– Det som fick mig att fastna för tornet från början var att det är byggt av Helsingborgstegel. Det är från 1928 och behöver i stort sett inte underhållas! Jag gillar stenhus, då slipper man mögel och elände.

Från första ritningen till inflyttningen tog det fem år.

– Det är viktigt att ha god tid på sig, man sparar kolossala pengar på det. Då kan man hitta rätt grej till rätt pris, säger Robert. 

Ritha och hunden Lyra trivs i det åttkantiga köket.

Det mesta byggmaterialet har paret köpt på rivningsfirmor eller direkt från sågverk och fabriker. Det som kostade mest var hiss och hisschakt. För att bekosta det behövde paret först sälja sin villa i Barsebäcks hamn, så det första halvåret bodde Ritha och Robert utan hiss i det 24 meter höga tornet. De fick snällt gå upp och ner i spiraltrappan och hoppas att de inte glömt något längst ner. 

Hisschaktet är en stålkonstruktion klädd med ekfasad, byggt utanför det ursprungliga tornet med en solpanel på toppen. 

– En bekant tipsade om att köpa rester från en fanerfabrik, för själva kärnan av eken behövde de inte, säger Robert.

Den dubbelmantlade kaminen i vardagsrummet pumpar ner värme till ackumulatorn på tredje våningen, som värmer upp golven och vattnet. Det är ett komplement till fjärrvärmen. På sommaren räcker det med solpanelen för att få varmvatten. 

Översta våningen byggdes utan byggnadsställningar. När Robert Holst hängde över väggen för att mura den, samlades många nyfikna nere på marken. En annan utmaning var att fönstren måste hålla för extrema vindar. Lösningen blev aluminiumramar.

För att tillverka spiraltrappan som löper genom tornet sökte Robert Holst över hela världen efter en konstruktion som skulle passa. Våningsplanen är inte lika höga, så det blev till att räkna och beräkna ett bra tag för att få trappstegen rätt. Tornets vattenledningsrör återvändes som trappstegscylind­rar.

Garderoberna delar våningsplan med tvättstugan och ackumulatortanken. När paret Holst sökte bygglov stod det redan i Ängelholms kommuns stadsplanering att det var okej att göra om tornet till bostad, förutsatt att man behöll karaktären och följde reglerna för tillgänglighet. Räddningstjänsten kom också och sa sitt. Sprinklers på varje våning planerades in från början. 

– På entrétrappan måste vi kunna ställa en ramp. Och hissen måste planeras så att en ambulans kan komma in med bår, säger Ritha och berättar att hon hade lovat gäster på rehabiliteringen Sommarsol att de kunde hälsa på när tornet var klart. 

– Så en dag kom ett helt gäng, inklusive sju rullstolsburna gäster på besök. Rullstolarna fick åka upp en i taget men det gick bra, alla fick plats på sjätte våningen och kunde njuta av utsikten.  

Roberts 3 tips till husbyggare:

1. Ta god tid på dig för både planering och genomförande. 

2. Behåll själv kontrollen över bygget och planera varenda detalj i förväg. 

3. Lär dig vad som fungerar innan du genomför det — speciellt när det gäller värme, vatten och isolering. Det kan vara svårt att ändra en felaktig installation efteråt. 

Familjen Holst 

Ritha och Robert Holst, och hunden Lyra. Barn och barnbarn kommer ofta och hälsar på. 
Bor: I ett vattentorn i Vejbystrand, Skåne. Vattentornet är 24 meter högt och har sex våningar à 20 kvm. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar