Foto: Blocket

Begagnad heminredning stor miljövinst

Husliv

Under 2017 kunde svenskar undvika produktionen av 22 000 ton plast och minska växthusgasutsläppen med 0,8 miljoner ton tack vare begagnathandeln. Det visar en ny undersökning.

Syftet med undersökningen, som har gjorts av Blocket i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, är att öka medvetenheten kring begagnathandelns positiva miljöeffekter. I Sverige konsumerar vi som att vi hade 4,2 jordklot.

– Att handla begagnat kan innebära en större insats för miljön än vad många kanske tror, men för oss som gjort beräkningarna kommer resultatet inte som en överraskning. Återanvändning av varor förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Fordon med tillbehör står för den största växthusgasvinsten, därefter kommer heminredning och vitvaror, elektronik samt barnartiklar och leksaker.

IVL Svenska Miljöinstitutet har analyserat vad som säljs på sajten utifrån volym och varornas respektive klimatpåverkan. Utgångspunkten är antagandet att varje såld begagnad vara leder till att en likartad ny vara varken behöver tillverkas, transporteras eller avfallshanteras.

Miljöbesparingar för privathandeln på Blocket under 2017:

•  22 000 ton plast, vilket motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn.

• 122 000 ton stål, vilket motsvarar mängden stål som behövs för att lägga tågräls mellan Sveriges nordligaste och sydligaste spets.

• 13 000 ton aluminium, vilket motsvarar samma mängd som 80 procent av de pantburkar som årligen återvinns i Sverige.

• Minskat utsläpp av 0,8 miljoner ton växthusgaser, vilket motsvarar ett bilfritt Sverige under cirka en månad.

16 maj 2018
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!