Annie Lööf: ”Jag äter alldeles för mycket godis”

Hon är Centerpartiets mest framgångsrika ledare sedan Thorbjörn Fälldins glansdagar på 70-talet. Men Annie Lööf är också småbarnsmamma, husägare och familjeförsörjare. Vi i Villas Anders Carlén slog följe med en livspusslande partiledare som alltid handlar ekologiskt och närodlat men inte kan leva utan kött – eller lösviktsgodis.


Socialliberalism är lite som tacomys: ett texmexigt koncept där alla kring bordet erbjuds samma utbud av riven ost, kryddig köttfärs och hackad lök, men med möjligheten att bestämma mängd, variation och styrka i den egna munsbiten. Ett slags frihet under lätt reglerade former som gäller för alla – oavsett ålder, kön eller hemkommun.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, är väl bekant med såväl social- liberalismen som tacomyset, däremot är sannolikt parallellen mellan stark sås och kortare vårdköer en nyhet för henne.

– Jag föredrar hårda nachos, medan min man Calle vill ha mjuka tortillas – så ofta handlar jag både och, berättar Annie Lööf när hon vant kryssar fram bland butikshyllorna i mataffären, vilket ofta väcker förvåning.

– Många kommer fram för att prata politik, eller ta en selfie ”till sin tonårsdotter”, men ännu fler söker upp mig för att förvånat konstatera att jag handlar min egen mat. De tror nog inte att politiker gör det, men även vår mjölk och drickyoghurt tar slut i kylen.

Också hennes kundkorg synas noga:

– Som konsument har jag stor påverkan och jag köper alltid närproducerat, fairtrademärkt och ekologiskt. För mig är mat också politik – om vi vill behålla biologisk mångfald och jobben på landsbygden så måste vi göra medvetna val både i det stora och det lilla.

Hemma i frysen trängs nyfällt älgkött med småländska lingon, och i kylen samsas falukorven om platsen med farmors ägg.

– Familjens matvanor har förändrats något sedan vi fick vår dotter Ester för två år sedan och vi hinner inte längre laga en bättre köttbit eller vegetarisk lasagne i veckorna. Vi väljer fortfarande bra råvaror – men maten går snabbare att laga. Tinade köttbullar, stuvade makaroner och givetvis tacos på fredagen är numer stående rätter hos oss.

I januarinumret av Vi i Villa berättade författaren Jan Guillou om sitt förhållande till jakt och lät sig fotograferas intill en isbjörn som han fällt i Nordamerika för ett tiotal år sedan.

– När man skjuter djur skapar det givetvis starka känslor – men så länge det är omgivet av ett strikt regelverk så är det en nödvändighet. För mig är jakt att förvalta viltstammen, att bruka, men aldrig förbruka. Jag är uppvuxen med jakt, och både min man, pappa och syster har jägarexamen. Du kan inte äta mer klimatsmart kött än det som jagas i skogen, fortsätter Annie, som aldrig haft några tankar på att bli vegetarian.

– Jag kan inte tänka mig att helt sluta äta kött, däremot äter jag numera mindre men bra kött och väljer vegetariska alternativ några gånger i veckan. En grillad köttbit på sommaren är bland det bästa som finns och det tänker jag inte välja bort.

Letade hus länge

Annie bor med sin man Calle, som är civilingenjör och mellanchef på Scanias inköpsavdelning i Södertälje, samt dottern Ester, ett längre stenkast från affären i ett modulenthus byggt 1990. Området, som tillhör Nacka utanför Stockholm, bjuder på såväl höghus som villaområden, och det var framför allt närheten till naturen som avgjorde valet av familjens nya boplats.

– Vi letade efter hus i över ett år och hann med flertalet budgivningar och mentala inflyttningar innan vi till sist kom över det här huset. Och vi blev verkligen förälskade i det med en gång, redan i hallen, säger Annie och beskriver det som ljust och luftigt.

Invändigt gör sig Småland påmint i varje rum.

– Jag lägger mycket tid – och pengar – på inredning, och eftersom både jag och Calle kommer från möbelriket så har vi mycket småländska märken: Bruno Mathssons ellipsbord, Laminofåtölj från Swedese och flera av Källemos möbler. Och förstås – Ikea!

Uppdelningen i hemmet beskriver Annie som rättvis men könsstereotyp.

– Calle klipper gräset, byter däck och stryker, medan jag tvättar och rensar ur garderoberna. Jag älskar att rensa, däremot inte att städa. Och eftersom vi har lite olika perspektiv på vad som är smutsigt hemma hos oss så har vi hjälp med städningen. Jag har varit mer perfektionist tidigare, men i takt med att vi blivit småbarnsföräldrar har jag fått sänka garden något. Men i grunden tycker jag om när det ser snyggt och prydligt ut.

Om du skulle ha vägarna förbi familjen en ledig helgdag skulle du sannolikt mötas av doften från en puttrande boeuf bourguignon eller höra slamret från köket när Calle ger sig på att laga en lite mer avancerad rätt för stundande gäster. Det vill säga om familjen är hemma över huvud taget: Chansen är nämligen stor att de är ute i någon av de många lekparkerna med Ester, eller tränar i något av de intilliggande spåren, om de inte gett sig ut med motorbåten i skärgården.

– Det är en väldig frihetskänsla att ta sig en tur med båten, även om det blir världens dyraste glass. Att hitta en egen vik och kobbe och få njuta av sommaren bortom kamerablixtar och Iphones.

”Hösten 2011 var en turbulent tid” 

För den som tyckte att jämförelsen mellan socialliberalism och tacomys haltade finns det en ytterligare variant att ta till: den mellan Centerpartiets politik och lösviktsgodis, undantaget barn med stränga föräldrar.

– Jag har försökt sluta äta godis så många gånger men aldrig lyckats – så nu har jag gett upp, konstaterar Annie och berättar att hon föredrar lösviktsgodis eftersom man själv kan välja vad man ha – vilket i hennes fall är fruktiga och färgglada godisar samt lakrits.

– Godis är en av mina få laster och jag äter alldeles för mycket, men det är så gott – särskilt efter en fem timmar lång partiledardebatt.

Det politiska engagemanget väcktes redan under gymnasietiden i Värnamo i takt med att Annie började utveckla sina egna tankar och åsikter. Men det var först när pappa Hans-Göran Johansson – numera kommunstyrelsens ordförande i Värnamo – sa åt henne att det inte funkar att bara sitta på läktaren och gasta om man vill se en förändring som hon blev aktiv.

– Jag läste på om de olika partierna och insåg ganska snabbt att det var Centerpartiets politik som jag brann för – och kort därefter började jag engagera mig politiskt.

Och så har det fortsatt: ersättare i kommunfullmäktige, riksdagsledamot, partiledare och, som 28-åring: näringsminister i alliansregeringen.

– Hösten 2011 var en väldigt turbulent tid för mig som nybliven minister. Jag hade just blivit klar med min juristexamen och gift mig, samtidigt som mina båda svärföräldrar gick bort i cancer. Och bara några månader efter mitt tillträde gick Saab i konkurs.

Vilket råd skulle borde du, sett i efterhand, ha gett dig själv? 

 – ”Släpp sargen och var dig själv. Alla förväntningar som du tror att alla har – de är bara dina egna, det gör inget om det blir fel.” Och efter hand insåg jag det också, och började tala från hjärtat i stället, och med det ökade mitt självförtroende.

Tror du att det var enklare att vara politiker förr?

– Jag pratade med tidigare partiledaren Thorbjörn Fälldin om just det, och enligt honom var det enklare förr: När han lämnade Stockholm på fredagseftermiddagen och satte sig på tåget kunde ingen nå honom – och allt han hade med sig var en bunt papper. I dag förväntas du som politiker vara ständigt uppkopplad och uppdaterad – redo att kommentera allt. Du måste alltid vara i loopen. Men sett till det politiska hantverket så är det detsamma, då som nu.

Vad är det absolut svåraste med din roll?

– Att få ihop livet. Att sätta begränsningar för vad man kan och ska göra. Och sedan vi fick vår dotter så ska jag också hämta, lämna och vabba, vilket inte går att planera för. Men jag har bra medarbetare så att det går att lösa. 

Tycker du om att vara chef?

– Ja! Jag älskar mitt jobb. Men jag är snarare en styrelseordförande som leder, inspirerar och pekar ut riktningen, medan min partisekreterare Michael Arthursson fungerar som Centerpartiets vd och tar hand om dagliga uppgifter som personalärenden och verksamhetsplaner.

”Metoo-rörelsen kommer att skapa en förändring” 

Från att ursprungligen ha varit ett parti för Sveriges bönder fokuserade 70-talets Centerpartiet med full styrka på kärnkraftsfrågan – vilket ledde till såväl statsministerpost för Thorbjörn Fälldin som ett långsiktigt nej till kärnkraft. I dag har partiet en betydligt mindre följarskara, men är på återväxt.

Välj tre politiska åtgärder som Center­ partiet vill genomföra om ni skulle komma till makten i dag?

– 1. Förbättra integrationen med lärlingsjobb och inträdesjobb för nyanlända. 2. Skapa trygghet i hela Sverige, oavsett var man bor, med kortare vårdköer och närmare vård. 3. Resultatinriktade miljöåtgärder som främjar innovationer och ny teknik, till exempel miljövänliga bilar eller solpaneler på villataken.

Vilken invandringspolitik vill ni bedriva?

– En som är seriös och ansvarsfull, men där alla asylsökande inte kan komma till Sverige. Vi vill se en solidarisk fördelning i Europa och en reglering i Sverige med bra integration för dem som stannar och avvisning av dem som inte fått uppehållstillstånd.

Om tio år, vad tror du att Metoo kommer att ha resulterat i?

– Det kommer att vara ett av tre större skeenden, där den kvinnliga rösträtten på 20-talet och kvinnors entré på arbetsmarkna- den under 50-talet är de andra två. Det handlar om kvinnors rätt till sin egen kropp och sfär, och jag blir sorgsen och rasande när jag tar del av det otal berättelser som kvinnor delar med sig av. Jag tror att Metoo-rörelsen blir den budbärare som på sikt kommer att skapa en förändring.

Allt fler lämnar de mindre orterna i landet för de större – går det verkligen att förhindra?

– Jag kan inte förbjuda människor från att flytta, men däremot kan vi ge dem lika förutsättningar oavsett om de bor i Norrbotten eller på Kungsholmen. Det är djupt orättvist att inte alla har samma tillgång till bra skola, kommunikationer eller närhet till BB.

Hur vill ni förhindra en bostadsbubbla?

– Bostadsmarknaden är en riskfaktor i svensk ekonomi och vi måste komma överens brett om marknadsanpassade hyror, en sänkt reavinstskatt samt en försiktig och successiv nedtrappning av ränteavdraget.

Hur ska vi få fler bostäder?

– Det måste förenklas, från tanke till att spaden är i marken. I dag är det en enorm byråkrati kring att bygga nytt i Sverige. Dessutom: Vi måste kunna nyttja vår oerhört långa strandremsa som finns i Sverige, och därför vill vi förändra strandskyddsreglerna.

Vad innebär en röst på Centerpartiet för dem som bor i hus?

– Vi bedriver en politik som ger mer pengar i plånboken och sänker skatten mest på jobb och företag. Vi vill behålla rot-avdraget och utveckla rut-avdraget så att alla, oavsett var man bor, ska kunna renovera sitt hus eller få hjälp i hemmet. Vi vill skapa fler jobb på såväl landsbygd som i stad, ge alla samma rättvisa förutsättningar oavsett var man bor samt driva en resultatinriktad politik.

Ska vi behålla fastighetsavgiften i sin nuvarande form?

– Centerpartiet har inga förslag om att förändra den fastighetsavgift som finns i dag och vi vill heller inte införa en ny fastighetsskatt.

Om knappa 20 år är det dags för din dotter Ester att ge sig ut på bostads­ marknaden. Hur tror du att vårt boende ser ut då?

– Jag tror att vi bor mer hållbart, både när det gäller hur vi bygger våra hus och hur det är enklare att vara miljösmart; det kommer att vara lättare att källsortera, kommunikationerna kommer att vara bättre utbyggda och man måste inte längre bo i direkt anslutning till sitt jobb. 

Om Annie

Namn: Annie Lööf.

Ålder: 34 år. 

Familj: Maken Carl-Johan Lööf och dottern Ester. 

Uppväxt: I Maramö utanför Värnamo. 

Bor: I Nacka utanför Stockholm. 

Aktuell: Partiledare för Centerpartiet.

Valspecial

Vi i Villa har frågat alla partledare i Sveriges riksdagspartier om huslivet. Vi publicerar en om dagen under den kommande veckan.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar