Ann Söderlund: Jag är en perfekt granne – varannan vecka!

Husliv

Ljust och fräscht är inget för Ann Söderlund, vars inredning är lika färgstark som hennes personlighet. Följ med hem till Ann i Vi i Villa nummer 9 2016.

Annons

Ett vackert sommarhus i Valleviken på Gotland och en stor våning i Vasastan i Stockholm – Ann Söderlund har det bästa av två världar. Hon och maken Mathias har nyligen renoverat sommarstugan som de köpte i oktober förra året, och nu är det dags för hemmet i storstaden att få ett ansiktslyft. 

– Eftersom vi köpte lägenheten i Stockholm och huset på Gotland ungefär samtidigt, och det kändes mycket roligare att fixa på landet, så har jag inte gett lägenheten så mycket kärlek som jag borde, säger Ann.

 

 

Ett spökhus

Renoveringen av sommarstugan blev ett betydligt större projekt än vad Ann och Mathias hade planerat.

– Från början skulle vi ju bara fixa lite, fräscha upp. Men när vi väl satte i gång blev det väldigt mycket mer än vad jag hade tänkt, säger Ann.

När hon och maken köpte huset upplevde de det som mörkt och nästan lite kusligt.

– En av mina söner sa att ”Jag tänker aldrig gå in i det där spökhuset”, berättar Ann och fortsätter:

– Men jag kunde ganska snabbt se vad vi kunde göra åt det. Jag tycker att resultatet blev fantastiskt. Jag grät när det var färdigt. 

 

Annons

Köket i huset på Gotland går i färgstarka nyanser.

 

Rosa sovrum

Ann älskar färg och låter gärna sina hem bada i starka kulörer. Från början hade hon dock helt andra planer för huset.

– Jag tänkte hålla mig till grått, nordiskt och gotländskt – fårskinn, linne och patinerat trä. Så blev det inte riktigt, säger Ann med ett skratt.

I slutändan blev det en regnbågsdröm.

– Jag har lagt löjligt mycket tid på att hitta rätt färger. Tanken på att det bara skulle vara vitt och grått fick mig att må lite dåligt. Jag tror att det har något med ens inre att göra, jag blir ängslig när det bara är vitt. 

Resultatet blev bland annat ett rosa sovrum, ett barnrum i solgult, turkost och grått samt ett kök med gröna, palmmönstrade tapeter och pinnstolar i olika färger.

– Det blev så mycket mer fantastiskt än vad jag någonsin hade kunnat tro, säger Ann.

 

 

Förutom att du älskar färg – hur inreder du?

– Jag blandar mycket gammalt och nytt – köper lite dyrare inredningsgrejer, mixar med loppisfynd och lite Ikea. Jag hade en indisk period, men aldrig igen. Man går igenom olika trendfaser i livet, precis som med kläder eller karlar.

I Colorama rycker ut hjälper du folk att inreda efter verkliga behov. Hur gör jag för att inte stirra mig blind på andras perfekta Instagram-hem?

– Samla bilder och plocka ut något från varje hem, men snor du hela stilar från en inredningstidning eller ett Instagramkonto – då kommer du att känna att det inte är din egen stil. 

 

De blå dörrarna i huset är Anns favoriter.

 

Vad är överskattat i ett hem?

– Minimalistiskt, även om det kan vara ganska skönt när det inte är för mycket prylar. Detsamma gäller för gardiner. Jag tycker att det är finast med bara en snygg lampa och en växt, låt vackra fönster få tala för sig själva. Vi har inte ens persienner hos oss, varken i Stockholm eller på Gotland. Att matcha allting är också överskattat, som till exempel porslin. Folk blir så glada när man sätter fram 22 olika tallrikar. 

 

 

Städar ofta

När vi träffar Ann är det bara veckor kvar tills hon ska bli fembarnsmamma. Hon har fyra söner sedan tidigare, och även den här gången blir det en pojke. Att hålla ordning i hemmet med så många barn i huset är inte lätt.

– Det går åt helvete, säger Ann och fortsätter:

– Jag ägnar många timmar åt städning bara för att hålla det flytande, och då inser jag att det är korkat att bo i en lägenhet mitt i stan. Men just nu är det så jag vill ha det. 

Hur fördelar ni rummen i Gotlandshuset? Delar barnen rum?

– Ossian som är 14 har ett eget rum, medan Dante och Ilon delar. Bobo sover med oss, men nu åker han snart ut, haha. Man sover där man sover, det är inte lika strukturerat som hemma.

Hur håller man ihop familjen och renoverar ett hus samtidigt?

– Det har varit ganska mycket bråk, men inte på något allvar-ligt plan. Det handlar väl om att ha respekt för vad den andra tycker, och att inte ha alltför olika smak. Det är inte så himla lätt om den ena vill ha grått och svart, medan den andra vill ha Pippi Långstrump.

Är det sådant ni har grälat om?

– Vi har bråkat lite om just färger, men där är jag så säker på min sak att jag bara kör över honom och beställer, säger Ann och gapskrattar. 

– Men när det är klart tycker min man ”Wow, vad fint”, tillägger hon.

Vad är det bästa med huset?

– Jag tycker att allt är härligt, men där nere blev det en så perfekt blandning av det gamla huset och Gotland, och lite mer franskt torg. Det allra bästa är nog de tre stora glasdörrarna. De är nygjorda efter gammal teknik. 

 

 

Och nu är det alltså dags att renovera lägenheten. Vad ska ni göra?

– Lägenheten är 130 kvadratmeter stor och har fem rum. Nu ska vi göra om den till en sexrummare och bygga ett större kök. Det sistnämnda är i dag en gammal pigkammare, men det ska bli som ett stort lantkök. Det tror jag kommer att förändra mycket med tanke på att jag i snitt har lagat mat två gånger i veckan det senaste halvåret. Restaurangerna i närheten skulle kunna köpa sig en liten by på Mallorca för pengarna vi har lagt där.

Vilka rotavdrag hamnar på nästa deklaration?

– I stort sett allt som vi har gjort i sommarstugan, och badrummet i lägenheten.

Har du betalat en hantverkare svart någon gång? 

– Absolut, det har väl alla? Jag gjorde det när jag var yngre och trodde att jag tjänade på det. Nu känns det bättre att anställa någon som inte måste göra något i skymundan.  

Skulle du vilja ha dig själv som granne?

Just nu läser andra: Superknepet: Knäck en nöt utan nötknäckare

– Ja, varannan vecka – alltså när jag inte har alla barn hemma. Med fyra fem barn är det klart att det blir lite släng i dörrar och fotbollsmatcher inomhus. 

Vilket är det dyraste inköpet i lägenheten?

– Vår säng från Hästens, den kostade runt 40 000 kronor. Det är mycket pengar, men jag tycker att den förändrade våra liv. Första tiden gick vi nästan inte ur sängen.

Hur länge tror du att ni kommer att bo kvar i lägenheten?

– Kanske i två år till, sedan får vi köpa större. När vi har vunnit på lotto. 

 

Anns fem bästa renoveringstips

  1. Låt det mogna fram. Att köpa hus är en så stor grej i ens liv. Man vill göra storslagna saker, men egentligen mår man kanske bra av att vänta lite med renoveringen. 
  2. Lägg ner mycket tid på färg och tapet, det är så himla roligt.
  3. Sätt inte på huset en alldeles för liten tröja. En pytteliten veranda på baksidan av ett jättestort trähus, nej. Är det ett stort hus så smacka på. 
  4. Glöm inte sovrummet. Många småbarnsföräldrar skiter i sitt eget sovrum, lägg ner tid på det också. 
  5. Heltäckande matta i barnens rum. Dels blir det mycket lägre ljudvolym, och dessutom blir det väldigt mycket mysigare.

 

 

 

Om Ann Söderlund

Namn: Ann Söderlund.

Ålder: 44 år.

Familj: Sambon Mathias Johansson, sönerna Ossian, Ilon, Dante och Bobo. Femte barnet på väg.

Aktuell: Programledare för Colorama rycker ut.

12 oktober 2016

0 Kommentarer

I samarbete med Buyersclub

Dags att köpa julklappar: 4 smarta julklappstips!

Julafton står runt hörnet och nu börjar jakten på de perfekta julklapparna. Kanske är det här året då du slipper stresshandla? Här är fyra tips på...

1

Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmedic...

0

Hon blir årets julvärd 2016

Att vara julvärd är ett hedersuppdrag som flera kända svenskar axlat genom åren. Nu är årets julvärd 2016 presenterad – här är hon…

0

Peter Jihde: "Jag hämtar posten i kallingarna"

Han ser till att gräset är trimmat, städar tillsammans med hustrun och lagar nyttig mat. Men om gräsklipparen går sönder blir det panik. Här är Peter...

0

"Grannarna har renoverat i åtta år!"

Grannarna renoverar hela tiden – vad kan vi göra, undrar en av våra läsare. Vår expert Ulf Henricsson kommer med tips och råd.

12

Här är årets nyhet i Aladdinasken!

Nyfiken på vilken pralin som är årets nyhet i Aladdinasken? Älskar du syrliga smaker och surt godis kommer du inte att bli besviken – nu är limepralinen...

0

"Vi bor i ett vattentorn!"

Från betongcylinder till drömboende. Ritha och Robert Holst i Skåne förvandlade ett övergivet vattentorn till en unik bostad med utsikt över himmel och...

0

11 övergivna hus att häpnas över

Undrar du, precis som vi, vad som händer med övergivna hus som blir stående år efter år? Titta på de här 11 helt fantastiska husen och låt dig häpnas...

0

Ann Söderlunds 5 favoriter i vardagsrummet

Programledaren Ann Söderlund visar upp sina fem absoluta favoritprylar hemma i vardagsrummet.