Tvättmaskinen och tandborstarna – två av hemmets bakteriehärder...
Tvättmaskinen och tandborstarna – två av hemmets bakteriehärder... Foto: Istockphoto/Shutterstock

8 bakteriehärdar i ditt hem

Husliv

Okej, handen på hjärtat – hur ofta rengör du egentligen de här sakerna i hemmet? Här är 8 smutsiga platser som är riktiga bakteriehärdar i ditt hem!

Annons
 • Diskho och diskbänk

  Du ser förmodligen på din diskbänk som en ren plats där du glatt lägger matvaror, tvättar av grönsaker och rotfrukter. Dags att ändra på den synen. Faktum är att det enligt en amerikansk studie kan finnas upp till 100 000 bakterier per kvadratcentimeter i en diskho – i jämförelse med cirka 100 bakterier per kvadratcentimeter som bor på insidan av en toalett. Fräscht, va? Din diskho, som gottar sig i gamla matrester, bakterier från disk, handtvätt och annan daglig aktivitet vid diskbänken är alltså en riktig bakteriehärd som du borde rengöra OFTA. 

  Råd: Rengör och desinficera din diskho ofta, åtminstone en eller ett par gånger i veckan.

  Foto: Istockphoto

 • Spisreglagen

  Ett av de absolut vanligaste ställena där bakterierna trivs i ett hem. Orsakerna är många. Vi tvättar inte händerna innan vi vrider av eller på dem, det stänker mat och många kan nog erkänna att de är rätt dåliga på att torka av dem ordentligt.

  Råd: Det bästa är att plocka bort vreden helt och hållet, för att sedan diska dem ordentligt.

  Foto: Shutterstock

 • Tandborstarna

  När du spolar i toaletten duschas i princip omgivningen inom någon meter med avföringsbakterier och partiklar. Inte så fräscht, med tanke på att de allra flesta förvarar tandborsten vid handfatet i närheten – och en massa andra saker man absolut inte vill ha den typen av bakterier på.

  Råd: Stäng alltid toalettlocket när du spolar och desinficera alla ytor med jämna mellanrum. Glöm heller inte att diska ur tandborstmuggen någon gång i veckan – där droppar det också ner en massa otrevliga bakterier.

  Foto: Shutterstuck

 • Tvättmaskinen

  Det här visste du nog inte, men din tvättmaskin innehåller mängder med bakterier. Bara underkläderna innehåller miljontals bakterier som du får på dina händer när du flyttar de blöta kläderna till torktumlaren – bakterier som inte dör förrän kläderna torkats i torktumlaren. 

  Råd: Tvätta händerna mellan de olika tvättlassen och sortera ren och smutsig tvätt på olika platser. Att köra tvättmaskinen på ett riktigt hett program då och då desinfekterar den.

  Foto: Istockphoto

 • Handdukarna i badrummet

  Det är ingen nyhet att bakterier stormtrivs i fukt. Då kanske du själv kan räkna ut hur väl de trivs i en småblöt handduk. Allra värst är om ni är flera som delar på samma handduk, då sprids mängder med otrevliga grejer, som MRSA och influensabakterier. Hänger du dessutom flera handdukar på varandra kan även mögel börja växa.

  Råd: Häng handukkarna en och en, så att de hinner torka ordentligt mellan användningarna. Byt ansiktshanddukar ofta – gärna efter varje tvätt och duschhanddukar efter cirka tre gånger (om de hänger luftigt och får torka ordentligt).

  Foto: Istockphoto

 • Disktrasan

  Kanske visste du det redan, men disktrasan är den absolut äckligaste och mest bakterifyllda saken i ditt hus. Detsamma gäller disksvampar, som också är ett riktigt lyxboende för bakterier av alla dess slag, som till exempel influensabakterier, salmonella och avföringsbakterien e-coli. Här stormtrivs de i den fuktiga miljön i den nästan ständigt blöta disktrasan – och nej, du vill inte ens veta hur mycket bakterier du sprider när du sedan ”torkar av” köksbänkar, bord och annat under städningen.

  Råd: Rengör och desinficera disktrasan dagligen. Några knep är att köra disktrasan i mikron i två minuter, koka den i en kastrull eller till och med köra den i diskmaskinen. Byt också trasa ofta!

 • Elektronik – mobil, dator, fjärrkontroll...

  Erkänner du att du nästan alltid har mobiltelefonen i handen? Då kan du också se den som en förlängning av din hand – som dock sällan tvättas lika ofta, i vissa fall mycket sällan. Då kan du själv tänka dig hur många bakterier som just nu festar loss på den. Detsamma gäller tangentbordet på din dator och fjärrkontrollen (som dessutom ofta delas med andra = ännu fler bakterier).

  Råd: Torka av och rengör din mobil, tangentbord och fjärrkontroll med speciella rengöringsdukar (eller annat som din tillverkare rekommenderar) regelbundet.

  Foto: Pexels.com

 • Skorna

  Det är fullkomligt logiskt att det bor mängder med läbbiga bakterier på skosulorna. Undvik att därför att dra in dessa bakterier så långt det går genom att inte gå inne med skorna.

  Foto: Istockphoto

Visa allt innehåll
Emelie Åberg
05 mars 2015
 
Annons
Mer om Husliv

5 frågor om larm och säkerhet

Husliv Vilken effekt har ett larm och vad är DNA-märkning? Lotta Mauritzson, på SSF Stöldskyddsföreningen, besvarar 5 frågor om larm och säkerhet. 

7 julklappar som gör världen bättre

Husliv Slut på presentidéer? Ge någon du tycker om en gåva som även gör livet lite ljusare för andra. Här är 7 snälla julklappar.

VIDEO: Du kan aldrig gissa vad som döljer sig i väggen!

Husliv Alla har vi någon gång drömt om att ha ett eget hemligt rum, men få av oss har gått från tanke till handling. Lyckligtvis finns det de som helt saknar...

10 saker du med barn känner igen i vintertider

Husliv Nog för att barn är bland det bästa som finns, men på vintern är livet som förälder inte alltid lika fantastiskt.

Sofie Sarenbrant: "Jag behöver ett färgglatt hem för att skriva om...

Husliv Författaren Sofie Sarenbrants hem är ­tapetserat med färgstarka och mönstrade tapeter. Det är här eller i kolonistugan hon skriver sina succédeckare –...

7 saker du har rätt till som villaägare

Husliv Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen...

Smarta knepet för att värma matlåda

Husliv Tycker du att det är svårt att få maten jämnt varm när du värmer den i mikron? Här är knepet som fungerar!

"Vi är polarpoolen som fixar allt"

Husliv Kompisgänget i Lysekil hann aldrig hann ses, eftersom alla jämt fixade med sina hus. Då startade de Polarpoolen, som träffas fyra gånger om året för...

Har ni en miljöplan för båthamnen?

Husliv Saknar ni en miljöplan för den gemensamma båtuppläggningsplatsen? Det kan bli en kostsam historia.