Foto: Istockphoto

7 saker du har rätt till som villaägare

Husliv

Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus? Vi i Villa har koll på dina rättigheter. 

Annons
Att man oftast behöver ett bygglov för att resa en mur på sin tomt vet de flesta.

Däremot får du sätta upp en luftig spaljé utan särskilt tillstånd.

– Kommunernas definition av en sådan varierar dock, säger Ulf Stenberg, chefs- jurist på Villaägarnas Riksförbund.

En spaljé är inte det enda du kan sätta upp utan bygglov. Under vissa förutsättningar får du på en- eller tvåbostadshus bygga maximalt två takkupor, men det krävs oftast en bygganmälan.

Ditt ord gäller

Bra att veta vid uppförande eller tillbyggnad av en småhusentreprenad är att vad konsumenten påstår har avtalats om arbetets omfattning är det som gäller.

– Det omfattar priset, hur det bestäms, när betalning ska ske och när arbetet ska vara klart – om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller annan bevisning, säger Ulf.

Hjälp vid skador

När det gäller vissa skador på ditt hus finns det bestämmelser som är viktiga att ha koll på. Exempelvis kan du ha rätt till ersättning via villahemförsäkringen för storm- skador, om ett träd blåser omkull på din bostad.

– Om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus kan skadan ersättas genom villahemförsäkringen, säger Ulf.

Problem med inbrott i bostadsområdet? Om du tar en inbrottstjuv på bar gärning, eller om denna flyr när du upptäcker hen, har du rätt att gripa personen.

Sist men inte minst kan du lägga på minnet att du har möjlighet att reklamera en vara i upp till tre år. Det kan vara skönt att veta ifall gräsklipparen du köpte i somras drar sin sista suck redan nu i vår. 

Annons

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund. 

13 mars 2017
 
Annons
Mer om Husliv

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!

VIDEO: Du kan aldrig gissa vad som döljer sig i väggen!

Husliv Alla har vi någon gång drömt om att ha ett eget hemligt rum, men få av oss har gått från tanke till handling. Lyckligtvis finns det de som helt saknar spärrar (och ifrågasättande vänner och partners) och tar det hela vägen.

10 saker du med barn känner igen i vintertider

Husliv Nog för att barn är bland det bästa som finns, men på vintern är livet som förälder inte alltid lika fantastiskt.

8 fantastiska adventskalendrar vi önskar oss just nu

Husliv Snart dags att köpa den vanliga chokladkalendern? Glöm det! Ost-, bubbel- och lakritskalendrar är vad som gäller i år! Vi listar 8 fantastiska julkalend...

13 tråkiga (men ack så viktiga) beslut

Husliv Hur länge har du skjutit på att gå till tandläkaren, säga upp hemtelefonen och ta tag i pensionssparandet? Nu är det dags att bocka av i att göra-listan en gång för alla!

Martin Stenmarck: ”Vi flyttade 25 gånger på 14 år”

Husliv För Vi i Villas redaktionschef Anja Källstedt berättar Martin Stenmarck om sitt liv i radhus, sin uppväxt och nya föreställningen. Dessutom avslöjar...

Sven-Bertil Taube: Så länge skutan kan gå

Husliv För Vi i Villa berättar Sven-Bertil Taube om sin uppväxt, hemmet i London samt nya hyllningen till sin fars låtskatt.