Foto: Istockphoto

7 saker du har rätt till som villaägare

Husliv

Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus? Vi i Villa har koll på dina rättigheter. 

Att man oftast behöver ett bygglov för att resa en mur på sin tomt vet de flesta.

Däremot får du sätta upp en luftig spaljé utan särskilt tillstånd.

– Kommunernas definition av en sådan varierar dock, säger Ulf Stenberg, chefs- jurist på Villaägarnas Riksförbund.

En spaljé är inte det enda du kan sätta upp utan bygglov. Under vissa förutsättningar får du på en- eller tvåbostadshus bygga maximalt två takkupor, men det krävs oftast en bygganmälan.

Ditt ord gäller

Bra att veta vid uppförande eller tillbyggnad av en småhusentreprenad är att vad konsumenten påstår har avtalats om arbetets omfattning är det som gäller.

– Det omfattar priset, hur det bestäms, när betalning ska ske och när arbetet ska vara klart – om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller annan bevisning, säger Ulf.

Hjälp vid skador

När det gäller vissa skador på ditt hus finns det bestämmelser som är viktiga att ha koll på. Exempelvis kan du ha rätt till ersättning via villahemförsäkringen för storm- skador, om ett träd blåser omkull på din bostad.

– Om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus kan skadan ersättas genom villahemförsäkringen, säger Ulf.

Problem med inbrott i bostadsområdet? Om du tar en inbrottstjuv på bar gärning, eller om denna flyr när du upptäcker hen, har du rätt att gripa personen.

Sist men inte minst kan du lägga på minnet att du har möjlighet att reklamera en vara i upp till tre år. Det kan vara skönt att veta ifall gräsklipparen du köpte i somras drar sin sista suck redan nu i vår. 

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund. 

13 mars 2017
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!