Renovera trappan – visst kan du göra det själv

Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

Det färdiga resultatet! En fräscht målad trappa som stämmer i stil med husets ålder från förra sekelskiftet. Även golvet målades för att matcha trappan. Snygga rutor i vitt och kulören Strand från Alcro Designers.

Renovera trappan

Renovera en trappa är ett tidskrävande och hårt arbete, men inte speciellt svårt. Ofta är gamla trappor klädda med till exempel en plastmatta eller annat material som först måste tas bort. Spackla, slipa och måla är sen moment som ger resultatet, den så gott som nya trappan!

Innan du börjar är det bra att göra en bedömning av virket i trappan, dra loss en flik på ett eller flera ställen och se hur det ser ut.

Var noga när du slipar efter spacklingen så att det verkligen blir jämnt och slätt, vissa färger är mer avslöjande än andra. Men visst kan lite gamla ojämnheter ha sin charm också, särskilt i ett äldre hus.

När det gäller gäller färgvalet bör du välja en färg som tål att slitas på. Vill du minimera halk-risken så kan du också blanda i någon typ av struktur i färgen, tala med fackmannen i färghandeln så får du råd.

En enklare renovering, om trappan är klädd med någon typ av matta, är att bara byta ut mattan. De flesta mattor är limmade, men det finns också de som är fästade med spik och lister. Ett stämjärn är ett bra hjälpmedel för att dra loss mattan.

Har du tur så lossnar de gamla mattorna lätt och du kan använda dem som mall, annars gör du klokt i att rita av stegen på till exempel smörpapper.

Nålfiltmattor är slitstarka och passar därför utmärkt som trappbeklädnad, men även andra typer av heltäckningsmattor fungerar. Men du gör klokt i att först kontrollera att öglorna inte lätt repar upp sig i kanterna, då blir trappstegen snabbt fransiga och fula och måste bytas inom kort.

Läs mer: Så fixar du snygg trappa

Så här snyggar du upp inomhustrappan

1. Börja ta bort det material trappan är klädd med. För gamla limrester finns limlösande medel, ibland fungerar T-röd. Stryk ut medlet flödigt och låt verka en stund. Ta bort limmet med en spackel och trasa. Ofta får man upprepa behandlingen.

2. Sedan är det dags att spackla. Små skador och mindre sprickor fylls i med trä-spackel. Större skador lagas med sandspackel. Låt spacklet torka ordentligt innan du börjar slipa, se på bruksanvisningen på spacklet hur lång torktiden är.

3. Sedan är det dags att spackla. Små skador och mindre sprickor fylls i med trä-spackel. Större skador lagas med sandspackel. Låt spacklet torka ordentligt innan du börjar slipa, se på bruksanvisningen på spacklet hur lång torktiden är.

4. Slipa hela trappan med ett inte alltför finkornigt sandpapper eller slipmaskin. Byt efterhand till finkornigt slippapper och slipa längs träets fiberriktning. Kolla eventuellt med ett vattenpass så att ytorna är jämna.

5. Det är nu när det är dags att måla man ser resultatet av allt slit. Grundmåla först och låt torka. Färdigmåla sedan hela trappan. Här har vi använt ”Rustibus” golvfärg från Alcro i kulören ”Strand”.

Läs mer: Så funkar det att renovera trappan

Köpinformation

Trappfärgen heter Rustibus golv från Alcro. www.alcro.se

Tack till Stockholms Plattsättnings AB, Kakelspecialisten, Byggkeramikrådet, Edholms Måleri, Målaremästarnas RF för hjälp med material, jobb och faktagranskning


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar