Annons

Trappor för alla

Trappor

Individuella lösningar har länge varit trenden för kök och badrum. Den trenden har nu nått trappor. Allt färre nöjer sig med enkel trappstandardmodell i furu. Här får du tips om spännande trappor.

Annons

Christian och Ann-Charlotte Olsson har köpt en villa som tidigare varit två lägenheter i. Huset, byggt i början av 1920-talet, ska nu bli parets enfamiljsvilla. De två lägenheterna har just förenats med en specialtillverkad trappa.

Ann-Charlotte, Christian och sonen Emrik Olsson, är nöjda med sin specialtillverkade trappa i björk.


Gamla trappan.

Alternativet för Christian och Ann-Charlotte var att bygga ut, något som länge kändes som det förnuftiga alternativet. När de så bestämde sig för en specialtillverkad trappa kändes priset på 60 000 kronor lågt i förhållande till vad en utbyggnad skulle kosta.

Vad är fördelen med en specialtillverkad trappa?
– Vi hade inget val eftersom det inte fanns någon standardmodell som passade. Men fördelen är att man kan välja vilket virke och form man vill, säger Christian.

Stegen är 1,10 meter, något bredare än standardmåttets 90 centimeter, och hela trappan är tillverkad i björk.

– Vi har följt virket från sågning och framåt. Eftersom vi själva valde virke fick vi en trappa med så få kvistar som möjligt. Det känns väldigt bra, säger Christian.

Att välja trappa är inte lätt. Ofta har den en central plats i huset, både vad gäller funktionen och blickfång. Christoffer Bergknecht, platschef på Rättviks Trappfabrik, menar att det första en trappkonsument bör tänka igenom är om trappan ska vara ett transportmedel eller en möbel.

– Om det är en trappa ner till gillestugan eller källaren kanske det inte är så noga. Men om den ska vara någon annanstans kanske utseendet är viktigare.

Och viktigare har faktiskt utseendet på trappor blivit för konsumenterna. En längre tid har speciallösningar inom kök och badrum varit viktigt för dem som bygger villa. Standardlösningar känns ute. Den trenden har numera även nått trappor.

– Folk har varit nöjda med standardprodukter tidigare. Nu är det inte så. Framför allt är det träslag och ytbehandling som de är noga med. Man vill välja en modell som harmoniserar med huset i övrigt och som stämmer överens med golven, säger Per-Olof Alm, produktansvarig på SSC Skellefteå.

Annons

Just nu är ektrappor med vita vangsstycken en populär kombination. På räckfronten får det gärna vara rostfritt, eller i alla fall ska det finnas stålkomponenter. Ektrappor andas exklusivitet. Och priserna följer naturligtvis träslaget. Att uppge något slags medelpris för en trappa är svårt. Men furu är billigare, ek dyrare.

– För ett pris mellan 25 000 och 75 000 täcker man nog in det mesta man kan välja för en normal bostad. Du kan få en ganska fin trappa inmonterad för 50 000 kronor, säger Per-Olof Alm.

Ska trappan installeras i ett nyproducerat hus är det inte så mycket mer än ytskick som kan gå fel när trappan ska beställas. Byggföretaget har vissa modeller som villaägaren kan välja bland. Värre är det vid renovering. Och det finns ett misstag som är dominerande när orutinerade trappköpare beställer, ett misstag som ger en för kort trappa.

– Många mäter golv till tak, när vi vill veta golv till golv, säger Christoffer Bergknecht.

En annan sak att tänka på för den som planerar hur trappan ska vara utformad är hur mycket av golvytan den inkräktar på.

– En rak trappa blir väldigt lång och tar mycket plats. En U-formad tar minst plats, säger Bergkecht.

Det är också viktigt att få med detaljer när trappan beställs.

– Väggarna kanske inte är 90 grader, eller så är det kanske ett snedtak som går ner där trappan ska gå, ett snedtak man kommer att slå huvudet i, säger Per-Olof Alm.

– Sedan är det också viktigt att det finns ordentlig träregel att fästa i för att undvika knarr.

Det är alltså en hel del att tänka på när en trappa ska köpas. Ett sätt att känna sig tryggare inför den ganska stora investeringen är att gå igenom en checklista för att undvika misstag.

Undvik misstag vid trappköpet!

Gå igenom checklistan från SSC Skellefteå.

Några viktiga fackuttryck:

A= Räckesståndare utgör ett fallskydd i sidled. De sitter fast i handledaren.
B= Plansteg kallas det steg som man sätter foten på.
C= Handledaren eller ledstången är den övre delen av ett räcke.
D= Räckesstolpe avslutar räcket både upptill och nedtill i trappan.
E= Avsats krävs om trappan blir lång.
F= Sättsteg är den lodräta ytan mellan två plansteg.
G= Vangstyckena är de bärande delarna i trappan. Det främre vangstycket ska ofta vara självbärande (det stöttas inte) medan det bakre monteras på en vägg.


Spiraltrappa, Svinga, med steg och handledare i oljad ek. Stolpar och räckesståndare i svartmålad furu. SSC-Skellefteå.


Räcken i härdat glas ger ett modernt och luftigt intryck. Foto SSC-Skellefteå.


Nya exklusiva trappor, designade av Stina Sandwall. Trapporna Balk och Zäta säljs enbart som s.k. raktrappor och monterade på plats. Pris mellan cirka 50 000-65 000 kr för en monterad 15-stegstrappa utan räcke (för normal takhöjd på 2.40 m), inkl. frakt. Trapporna tillverkas i bland annat ek, merbau, ask och valnöt. Snickarlaget.

Trappa i lackad ek med populärt vitmålade vangar och räcken. Ståndare ”Dådran”. Rättviks trappfabrik.


Rak etagetrappa, design Spirit, lackad massiv ek och vita vangstycken, ståndare i rostfritt stål. Atab.


Oljad ektrappa med kvartssväng i modell Optimal 15. Trappans sidostycken är placerade under stegen och räckesståndarna är av rostfritt mattborstat stål. SSC Skellefteå.

Köpinformation trappor:

Atab 0372-655 00
Rättviks trappfabrik 0248-79 79 79
Snickarlaget 0382-133 10
SSC-Skellefteå 0910-72 59 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09. juni 2005
 
Annons
Mer om Trappor

Guide: Renovera trappan

Trappor Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

Renovera trappan - visst kan du göra det själv

Trappor Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Trappor Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

Fler steg till personlig inredning

Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Trappan som tål både kyla och vatten

Trappor Om du vill att din trappa skall förbli stadig i många år så skall den byggas upp på rätt sätt. Se här hur stenarna skall läggas.

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons