Trappor för alla

Trappor

Individuella lösningar har länge varit trenden för kök och badrum. Den trenden har nu nått trappor. Allt färre nöjer sig med enkel trappstandardmodell i furu. Här får du tips om spännande trappor.

Christian och Ann-Charlotte Olsson har köpt en villa som tidigare varit två lägenheter i. Huset, byggt i början av 1920-talet, ska nu bli parets enfamiljsvilla. De två lägenheterna har just förenats med en specialtillverkad trappa.

Ann-Charlotte, Christian och sonen Emrik Olsson, är nöjda med sin specialtillverkade trappa i björk.


Gamla trappan.

Alternativet för Christian och Ann-Charlotte var att bygga ut, något som länge kändes som det förnuftiga alternativet. När de så bestämde sig för en specialtillverkad trappa kändes priset på 60 000 kronor lågt i förhållande till vad en utbyggnad skulle kosta.

Vad är fördelen med en specialtillverkad trappa?
– Vi hade inget val eftersom det inte fanns någon standardmodell som passade. Men fördelen är att man kan välja vilket virke och form man vill, säger Christian.

Stegen är 1,10 meter, något bredare än standardmåttets 90 centimeter, och hela trappan är tillverkad i björk.

– Vi har följt virket från sågning och framåt. Eftersom vi själva valde virke fick vi en trappa med så få kvistar som möjligt. Det känns väldigt bra, säger Christian.

Att välja trappa är inte lätt. Ofta har den en central plats i huset, både vad gäller funktionen och blickfång. Christoffer Bergknecht, platschef på Rättviks Trappfabrik, menar att det första en trappkonsument bör tänka igenom är om trappan ska vara ett transportmedel eller en möbel.

– Om det är en trappa ner till gillestugan eller källaren kanske det inte är så noga. Men om den ska vara någon annanstans kanske utseendet är viktigare.

Och viktigare har faktiskt utseendet på trappor blivit för konsumenterna. En längre tid har speciallösningar inom kök och badrum varit viktigt för dem som bygger villa. Standardlösningar känns ute. Den trenden har numera även nått trappor.

– Folk har varit nöjda med standardprodukter tidigare. Nu är det inte så. Framför allt är det träslag och ytbehandling som de är noga med. Man vill välja en modell som harmoniserar med huset i övrigt och som stämmer överens med golven, säger Per-Olof Alm, produktansvarig på SSC Skellefteå.

Just nu är ektrappor med vita vangsstycken en populär kombination. På räckfronten får det gärna vara rostfritt, eller i alla fall ska det finnas stålkomponenter. Ektrappor andas exklusivitet. Och priserna följer naturligtvis träslaget. Att uppge något slags medelpris för en trappa är svårt. Men furu är billigare, ek dyrare.

– För ett pris mellan 25 000 och 75 000 täcker man nog in det mesta man kan välja för en normal bostad. Du kan få en ganska fin trappa inmonterad för 50 000 kronor, säger Per-Olof Alm.

Ska trappan installeras i ett nyproducerat hus är det inte så mycket mer än ytskick som kan gå fel när trappan ska beställas. Byggföretaget har vissa modeller som villaägaren kan välja bland. Värre är det vid renovering. Och det finns ett misstag som är dominerande när orutinerade trappköpare beställer, ett misstag som ger en för kort trappa.

– Många mäter golv till tak, när vi vill veta golv till golv, säger Christoffer Bergknecht.

En annan sak att tänka på för den som planerar hur trappan ska vara utformad är hur mycket av golvytan den inkräktar på.

– En rak trappa blir väldigt lång och tar mycket plats. En U-formad tar minst plats, säger Bergkecht.

Det är också viktigt att få med detaljer när trappan beställs.

– Väggarna kanske inte är 90 grader, eller så är det kanske ett snedtak som går ner där trappan ska gå, ett snedtak man kommer att slå huvudet i, säger Per-Olof Alm.

– Sedan är det också viktigt att det finns ordentlig träregel att fästa i för att undvika knarr.

Det är alltså en hel del att tänka på när en trappa ska köpas. Ett sätt att känna sig tryggare inför den ganska stora investeringen är att gå igenom en checklista för att undvika misstag.

Undvik misstag vid trappköpet!

Gå igenom checklistan från SSC Skellefteå.

Några viktiga fackuttryck:

A= Räckesståndare utgör ett fallskydd i sidled. De sitter fast i handledaren.
B= Plansteg kallas det steg som man sätter foten på.
C= Handledaren eller ledstången är den övre delen av ett räcke.
D= Räckesstolpe avslutar räcket både upptill och nedtill i trappan.
E= Avsats krävs om trappan blir lång.
F= Sättsteg är den lodräta ytan mellan två plansteg.
G= Vangstyckena är de bärande delarna i trappan. Det främre vangstycket ska ofta vara självbärande (det stöttas inte) medan det bakre monteras på en vägg.


Spiraltrappa, Svinga, med steg och handledare i oljad ek. Stolpar och räckesståndare i svartmålad furu. SSC-Skellefteå.


Räcken i härdat glas ger ett modernt och luftigt intryck. Foto SSC-Skellefteå.


Nya exklusiva trappor, designade av Stina Sandwall. Trapporna Balk och Zäta säljs enbart som s.k. raktrappor och monterade på plats. Pris mellan cirka 50 000-65 000 kr för en monterad 15-stegstrappa utan räcke (för normal takhöjd på 2.40 m), inkl. frakt. Trapporna tillverkas i bland annat ek, merbau, ask och valnöt. Snickarlaget.

Trappa i lackad ek med populärt vitmålade vangar och räcken. Ståndare ”Dådran”. Rättviks trappfabrik.


Rak etagetrappa, design Spirit, lackad massiv ek och vita vangstycken, ståndare i rostfritt stål. Atab.


Oljad ektrappa med kvartssväng i modell Optimal 15. Trappans sidostycken är placerade under stegen och räckesståndarna är av rostfritt mattborstat stål. SSC Skellefteå.

Köpinformation trappor:

Atab 0372-655 00
Rättviks trappfabrik 0248-79 79 79
Snickarlaget 0382-133 10
SSC-Skellefteå 0910-72 59 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 juni 2005
 
Mer om Trappor
Medlems-
innehåll
Om du väljer att lägga trä på din redan befintliga trappa är fördelen att du slipper förarbetet.

Så fixar du snygg trappa

Trappor När trappan börjat knarra eller blivit nött och sliten är det dags för en renovering. Det finns flera sätt att göra detta, antingen med hjälp av en hantverkare eller för egen hand.

Guide: Renovera trappan

Trappor Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du går tillväga.

Bygg en väggfast stege till loftet

Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort...

Fler steg till personlig inredning

Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

Loft- eller vindstrappa av limträ

Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.