Annons
En elegant trapplösning kan bli en inredningsdetalj som drar blickarna till sig. De flesta moderna trappor har öppna steg, som Escalia Bilbao från Trappmäster, ca 75 000 kr för 13 trappsteg.
En elegant trapplösning kan bli en inredningsdetalj som drar blickarna till sig. De flesta moderna trappor har öppna steg, som Escalia Bilbao från Trappmäster, ca 75 000 kr för 13 trappsteg.

Ta steget till en ny trappa

Trappor

Har ditt hus fler än en våning behöver du en trappa. Här får du som funderar över att bygga på en våning, göra vinden till bostadsyta eller står i begrepp att bygga nytt hus, massor av trappkunskap och inspiration.

Annons
En trappa kan vara enbart en nödvändig konstruktion för att förflytta sig mellan våningsplan, men den kan också bli en framträdande inredningsdetalj som drar blickarna till sig. Ofta placeras trappan centralt i huset, vilket gör att det är viktigt att den passar in i övrig inredning eller stämmer med husets arkitektur. Varje tidsepok har också tidstypiska trapplösningar, till exempel är 70-talstrappan oftast en öppen furutrappa med kraftiga handledare och trappan i 30-talshuset tät med enkla, rena detaljer. Självklart måste man inte vara arkitekturen trogen, men oftast blir resultatet bäst om man åtminstone sneglar på byggnadsstilen även om man väljer en modern trapplösning. Trendigt just nu är räcken i rostfritt stål eller glas och stomme och trappsteg i ek, men tänk på att trender kommer och går - men en rejäl, genomtänkt trappa består.

Specialtrappor för trånga utrymmen

Om trappan ska vara rak, svängd, spiralformad, U- eller L-formad bestäms till stor del av hur stort utrymmet är där trappan ska placeras. En L-formad trappa som följer väggen tar minst plats, en U-formad trappa, ofta då försedd med viloplan, tar betydligt större plats. En spiralformad trappa kräver också mycket utrymme, om du inte väljer en mycket brant spiralformad trappa med metallstomme i mitten, som exempelvis de som säljs i byggsats. Där finns trappor som inte är mer är 65 mm breda. Ju brantare trappa desto mindre utrymme krävs, men den blir också ofta mindre bekväm att gå i. Tänk också på att om du vill kunna bära exempelvis möbler mellan våningsplanen bör trappan vara minst 90 cm bred.

Utrymmet under trappan kan utnyttjas, exempelvis till förvaring, som hemarbetsplats eller lekhörna. För att undvika att smuts och småsaker faller ned bör man då välja en trapptyp med täta steg. Nackdelen med täta steg är att det blir mörkare under trappen.


Är det riktigt trångt kan Pixima Mini Line med specialutformade, 54 cm breda trappsteg vara en lösning. Trappan är inte mer än 65 cm bred och 13 steg på stålstomme med vire-räcke och kostar cirka 13 000 kr på K-Rauta.

Med stomme i vit krom och steg i massiv bok, lackade eller mörkbetsade och matchande detaljer är Pixima Ring line enkel men stilfull. Finns i 118 - 158 cm bredd, avstigningsplanet kan utformas på olika sätt. Pris cirka 20 000 kr på K-Rauta.

Hur många trappsteg behövs?

Har du normal takhöjd, cirka 240 cm, brukar man räkna med ungefär 13 trappsteg. Ett normalsteg är cirka 17 centimeter högt (sättsteg) och cirka 27 centimeter djupt (plansteg), vilket innebär att ungefär 13 trappsteg brukar vara normalt om rummet har normal takhöjd. Formeln 2h+b = 61-63 centimeter kan vara användbar, där h = steghöjden och b = planstegets djup.


Att snickra sin egen trappa kräver en händighet över genomsnittet och kostnaden avgörs givetvis av utformningen. Men räkna med från cirka 5 000 kronor och uppåt för virket. Räcke och ledstång kan variera enormt i pris beroende på vilket material du väljer. Trapp Teknik.

Bygga själv, köpa färdig byggsats eller ta hjälp med hela jobbet?

Att bygga en trappa helt på egen hand kräver att du är händigare än genomsnittet. Det är många detaljer att vara noga med, inte minst när det gäller säkerhet. För att trappan ska vara behaglig att gå i bör du hålla dig till standardmått; ett normalsteg är cirka 17 cm högt (sättsteg) och cirka 27 cm djupt (plansteg) En brantare trappa ges mindre plansteg och samtidigt högre sättsteg och vice versa. Steghöjd och stegdjup kan man beräkna med hjälp av formeln 2 x steghöjden + stegdjupet = 600–630 mm. Är du sugen på att bygga själv och har kunskapen finns det ritningar med godkända trapplösningar på nätet, till exempel i artikeln "Sätt in en trappa" eller på www.beijerbygg.se Även tillverkare av trappor, exempelvis Trappteknik, kan hjälpa till med att ta fram ritningar exakt anpassade efter ditt hus och dina önskemål.


Exklusivt eller enkelt? Läckert exklusiv look med valnöt och glas är modellen Zaragoza från Trappmäster som kan erbjuda den i många varianter. Pris inkl. uppmätning, montage och moms Zaragoza cirka 125 000 kr. Den allra enklaste trapplösningen till ett utrymme du bara använder ibland, som exempelvis till vinden. Vikbar trappa som fälls ned från taket vara en bra, 995 kronor, Byggmax.

Färdigt på en helg med byggsats

De trappor som levereras i byggsats kräver förstås också att du inte har tummen mitt i handen, men de flesta har utförliga steg-för-steg-beskrivningar som är enkla att följa. Slipper du göra jobbet helt ensam underlättar det enormt, det är nästan en förutsättning att vara två eller flera. Är inte konstruktionen alltför komplicerad och ni jobbar på duktigt bör två personer klara trappbygget på en helg.

Låt proffsen göra hela jobbet

Att köpa hela paketet är den enklaste varianten, men då blir kostnaden förstås högre. Priserna varierar kraftigt beroende på utformningen som är i stort sett helt flexibel och börjar ungefär på runt 20 000 kronor. Det är också stor skillnad på vilken typ av trä du väljer, en trappa i ek är exempelvis cirka 10 000 kronor dyrare än en i furu. Låter du ett företag sköta hela trapp-projektet kan du vara säker på att trappan är korrekt och säkert byggd (under förutsättning att du vänder dig till ett seriöst företag med stor erfarenhet) samt att du har garantier ifall någonting skulle gå tokigt. Som alltid när det gäller hantverkstjänster ska du se till att företaget har F-skattsedel och se till att du får ett leveransdatum. Montering kostar från cirka 10 000 kr.


Belysning i trappan är effektfullt och gör också trappan säkrare att gå i när det är mörkt i rummet för övrigt. På bilden energisnål LED-belysning "Steplight", pris cirka 1 100 kr/14 steg.

En trappa måste vara säker, särskilt för små barn. Till exempel får mellanrummet mellan spjälorna inte vara för stort. På bilden Stryntrappa Bris från norska Hagen, säljs genom TrappMäster.

Tänk på säkerheten

Det finns regler för hur en trappa får utformas, till exempel får räcket inte vara klättringsbart och mellanrummet mellan spjälor och trappsteg får inte vara så stort att ett barn kan ramla ut mellan. Likaså kan det vara bra att tänka på att om olyckan skulle vara framme och man ramlar blir fallet inte lika långt i en svängd trappa eller i en trappa med en eller flera avsatser. Försäkra dig också om att trappstegen inte är hala. Lackat trä är halare än oljat, en fast matta, till exempel i nålfilt, gör trappan mycket halksäker. Glöm heller inte trappgrind för de allra minsta - både uppe och nere. Mer info om byggregler hittar du på www.boverket.se

Annons

Vitlackerad trappa med täckta steg i ek. Optimal Ek kommer från Drömtrappor som utformar den efter dina önskemål.

Läcker och enormt effektfull är industritrappan i blålackerad står som även fungerar i en vanlig villa. Drar onekligen blickarna till sig. Pris cirka 65 000 kr, Weland.

Köpinformation:

www.byggmax.se

www.dromtrappor.se

www. trappteknik.com

www.k-rauta.se

www.pixima.se

www.trappmaster.se

www.weland.se

3 februari 2011

5 Kommentarer

2011-02-09
J
2011-02-09
Kenneth Engström
2011-02-09
Spooky
2011-02-09
Steve vd Bosch
2011-02-10
Sigge
0

Guide: Renovera trappan

Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

0

Renovera trappan - visst kan du göra det själv

Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

2

En trappa - tre stilar

Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

6

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

4

Snygga till betongtrappan

Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

0

Fler steg till personlig inredning

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

0

Så funkar det: Att renovera trappan

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

1

Trappan som tål både kyla och vatten

Om du vill att din trappa skall förbli stadig i många år så skall den byggas upp på rätt sätt. Se här hur stenarna skall läggas.

8

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons