Annons
 Placera inte trappan precis vid entrén — då slipper du "hallstöket" när du går upp och ned mellan våningarna.
Placera inte trappan precis vid entrén — då slipper du "hallstöket" när du går upp och ned mellan våningarna. Foto: Jenny Olsson

Sätt in en trappa

Trappor

Att inreda vinden eller bygga på en våning är ett smart sätt att förstora huset. Det finns många trapptillverkare på marknaden som levererar trappor i byggsats – här får du tips och råd om hur man går till väga!

Annons

Det är många som vill inreda vinden eller bygga på huset med en våning, och då är kanske den svåraste nöten att knäcka att hitta rätt placering för trappan. Trappan tar nämligen ganska stor plats, cirka 4 kvadratmeter. Vanligaste formerna är rak, U-form eller L-form. Och alla behöver de 4 kvadratmeter för att bli bekväma att gå i. Är det bara ett loft eller liknande mindre frekventa utrymmen, kan man tulla på måttet. Och tvärtom kan trappan göras rymligare om den förbinder viktiga rum i bostaden och man ofta går upp och ned i trappan.

Man kan modifiera trappans lutning. En brantare trappa ges mindre plansteg och samtidigt högre sättsteg och vice versa. Formeln 2h+b = 61-63 centimeter kan vara användbar, där h = steghöjden och b = planstegets djup.

Placera helst inte trappan alldeles vid entrén. Det blir inte trevligt att passera entrén med alla blöta skor och mycket kläder varje gång man ska upp till eller ned från övervåningen. Den bör placeras så nära mitten av huset som möjligt, så att man lätt kan ta sig till och från de olika rummen.

Hur många trappsteg behövs?
Ett normalsteg är cirka 17 centimeter högt (sättsteg) och cirka 27 centimeter djupt (plansteg).

Våningshöjden (H) delat med steghöjden (17) = steghöjder (n).
Trappans längd = (n – 1) x 27 centimeter*.

*Antalet plansteg blir ett mindre än antal steghöjder eftersom golvet uppe får utgöra sista plansteget.

Så här gör du


Ta alla väsentliga mått på platsen: A) höjden mellan färdiga golvytor uppe och nere och B) trappöppningens längd- och breddmått. Gör en enkel planskiss hur du vill att trappan ska se ut och skicka till några olika trapptillverkare för offert. Du ska också ange vilket material trappan ska utföras i och hur räcket ska se ut. Ofta finnas ett antal standardförslag att välja på. Tillverkaren ritar upp trappan i sin dator och via så kallad CAD-CAM-teknik tillverkas trappans olika delar med minutiös precision och levereras i platta paket till dig.


Sätt ihop trappan i två eller tre steg.
Passa först in trappstegen i ena vangstyckets utfrästa urtag och skruva fast från vangstyckets utsida och in i trappstegens ändträ. Skruv medföljer. Om det är en öppen trappa – utan sättsteg – ska du först montera medföljande säkerhetslister på undersidan av varje plansteg. Sätt därefter det andra vangstycket på trappstegen, passa in dessa i urtagen och skruva fast. Efterdra skruvarna samtidigt som du ruckar på trappan.


Montera de färdiga trappdelarna efter hand på plats och skruva fast i väggen. Reglera med kilar mellan vangstycke och vägg så att trappan står rakt och stadigt. Om du har en trappa med sättsteg, är det deras tur nu. Trä in dem i härför avsedda spår på undersidan om trappan och skruva fast.


Sist kommer räcket,
förtillverkat av trappfabriken. Montera ihop det och skruva fast ovanpå eller på sidan av vangstyckena. Skruvhålen pluggas med träpluggen som följer med.

Obs! Denna beskrivning är generell, följ alltid i första hand den monteringsbeskrivning som medföljer just din trappa.

Illustrationer RK Illustration

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
31 maj 2006

0 Kommentarer

0

Guide: Renovera trappan

Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

0

Renovera trappan - visst kan du göra det själv

Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

2

En trappa - tre stilar

Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

6

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

4

Snygga till betongtrappan

Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

0

Fler steg till personlig inredning

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

0

Så funkar det: Att renovera trappan

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

1

Trappan som tål både kyla och vatten

Om du vill att din trappa skall förbli stadig i många år så skall den byggas upp på rätt sätt. Se här hur stenarna skall läggas.

8

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons