Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande
Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Hallen före ...

och efter.
Arbetet startade med ambitionen att först och främst få det ljusare. Stolparna och räcket i trapphuset var lackade så de behövde slipas, vilket gjordes med maskin och för hand på de små utrymmena där inte maskinen kom åt. Sedan grundmålades de med V-slip innan de målades med snickerifärg. Det krävdes två strykningar för att täcka träfärgen som mörknat med åren.

Trapphuset före ...

och efter.
Så var det dags för själva trappstegen, vilket visade sig vara den mest arbetskrävande delen av projektet. Mycket lim satt nämligen kvar efter den gamla korkmattan. Det som visade sig vara den bästa metoden för att avlägsna limmet, i alla fall det mesta av limmet, var att använda en husskrapa. Efter det följde grundmålning och två strykningar med golvfärg. När det torkat sattes de svarta halkskydden på plats.

Sedan slipningen gjorts, revs korkmattan bort från trappstegen.

Efter en grundning med utspädd golvfärg, krävdes det två strykningar för att färgen skulle täcka. Sedan sattes de självhäftande halskydden på plats.
Soffan och byrån skulle också få en uppfräschning. De slipades ner, grundmålades och ströks två gånger med snickerifärg. Nya beslag till byrån sattes på och soffan fick nytt tygöverdrag och nya kuddar.

Soffan före ...

och efter.

Byrån före ...

och efter.
Inköpslista:
1 l grundfärg, V-slip 140 kr
3 l vit snickerifärg 578 kr
1 l vit golvfärg (bruten) 287 kr
1 fl alifatnafta 37 kr (att späda golvfärgen med vid första strykningen).
1 st svart halkskyddstejp, 25 mm 108 kr (för en rulle på 18 m), järnhandeln
4 st svarta smideshandtag 116 kr, från Jula
3 m blommigt tyg 537 kr, från Aumaison
Förutom hanskar, slippapper och penslar inköptes en jetstrykare, 85 mm bred för 83 kr. Den användes på möblernas stora ytor istället för pensel, vilket gav ett jämnare resultat.

Soffan målades med en jetstrykare på de större ytorna.

Några småtavlor med musselskal blev fint i trapphuset
Redaktionen rekommenderar
Så fixar du snygg trappa
Trappor När trappan börjat knarra eller blivit nött och sliten är det dags för en renovering. Det finns flera sätt att göra detta, antingen med hjälp av en hantverkare eller för egen hand.
Guide: Renovera trappan
Trappor Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.
En trappa - tre stilar
Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!
Snygga till betongtrappan
Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du går tillväga.
Bygg en väggfast stege till loftet
Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort...
Gammal trappa i nya kläder
Trappor På en dag förvandlades den gamla slitna betongtrappan till en fräsch trätrappa med ett fiffigt förvaringsutrymme. Vilken härlig ansiktslyftning för...
Fler steg till personlig inredning
Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.
Loft- eller vindstrappa av limträ
Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...
Så funkar det: Att renovera trappan
Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!