Annons

Fler steg till personlig inredning

Trappor

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.

Annons

Superdesignat i trä och stål. Trappan New Age Millennium kommer från Atabtrappan och kan kombineras i olika varianter efter eget tycke och smak, till exempel med liggande stålvajrar eller stående stålrör. Trappstegsformade vangstycken ger ett speciellt utseende.

Vi renoverar kök och badrum för hundratusentals kronor och köper dyra möbler som åker ut efter ett antal år. Men hur många av oss har egentligen funderat så mycket över trappan som ska stå där betydligt längre? I många år har den varit lite av en bortglömd inredningsdetalj, delvis på grund av okunskap men även för att det ofta inte har funnits mer än ett begränsat antal trappor att välja mellan när man köpt ett nyckelfärdigt hus. I dag har attityden gentemot trappan förändrats och vi börjar se den som en viktig och personlig möbel och inte bara som en stege för att ta oss upp och ner mellan våningsplanen.

- Trappan är ofta det första som möter besökaren när man kommer in och den kan ge en verklig "aha-upplevelse". Placering, typ av trappa och materialval kan helt ändra karaktären i huset, säger Olle Persson, ansvarig för trappinredning på Snickerifabrikernas Riksförbund, SNIRI.


Maximalt ljusinsläpp genom trappan. Tillverkaren garanterar att den är helt knarrfri. Den bärande handledaren kan beställas böjlimmad för att ge en mjuk böjd trappa. Treppenmeister från SSC.


En stark trend i dag är en kombination av oljad ek och rostfria räckesståndare. Här trappan Twinline från SSC.

Pris efter material och tillval

En trappa kostar från cirka 15-20 000 kronor och uppåt, framför allt beroende på vilket material du väljer. Ädelträ som till exempel ask, bok och ek är dyrast och kostar ungefär dubbelt så mycket som samma trappa i furu. Andra faktorer som avgör priset är inborrade räcken, profilerade framkanter på stegen eller blocksteg (ett utsvängt första plansteg). En böjlimmad trappa är dyrare än en rak och det är viktigt att titta på vad man får för pengarna.

Tillverkning efter personlig smak

Du kan få en trappa tillverkad nästan helt efter eget huvud. Träslag, ytbehandling och detaljer bestämmer du själv. Det finns många olika ytbehandlingar att välja mellan och har man inte råd med äkta vara går det till exempel att välja en trappa i kvistfri furu som sedan behandlas med till exempel ek- eller boklasyr för att man ska få en trovärdig imitation. Det finns många olika typer av trappor med namn som beskriver hur de löper mellan våningarna. U-formade, L-formade, spiraltrappor, raka trappor eller trappor med vilplan är några exempel. Det finns även böjlimmade trappor, trappor utan vang (sidostycke), underliggande vang eller spar- eller lofttrappor som är enklare trappor som oftast används i till exempel fritidshus. Om du bara ska byta trappa och inte göra en mer omfattande renovering styr naturligtvis den befintliga öppningen till stor del vilken trapptyp du kan välja. I dag finns datorprogram som ritar upp din trappa som en 3D-modell så att du kan se precis hur den kommer att se ut i olika vinklar efter förutsättningarna i ditt hus.


Målad furutrappa med steg och handledare i oljad ek. Den sneda trappstarten ger en välkomnande start. Kan med fördel kombineras med ett mjukt rundat blocksteg. Trappan heter Comfort och kommer från SSC.


Öppen vitlaserad trappa i furu med metallräcke. Planstegen är utförda med en framkantsprofil och är anpassad för en öppen placering utan omslutande väggar. Snickarlaget.

Annons

Tänk på förvaring

Trappa med sättsteg eller öppen trappa är naturligtvis helt och hållet en smaksak. Med en täckt trappa kan du till exempel utnyttja utrymmet under till smart förvaring medan en öppen trappa ger ett luftigt och modernt intryck. Med en öppen trappa kommer damm att virvla ner och lägga sig under trappan, något som kan vara värt att tänka på.

Tungt men enkelt jobb

En trappa kommer i byggsats eller i halvfabrikat (en U-trappa kan komma i tre delar plus räcken) och är tung att hantera. En händig hemmafixare klarar oftast att montera trappan på någon dag men det går också att köpa trappan med allt arbete inkluderat, priset för monteringen är cirka 8-10 000 kronor. Vissa trappor är mer komplicerade att montera än andra, rådgör därför alltid med tillverkaren. Rivningen och bortfraktandet av den gamla trappan brukar inte ingå i priset men du kan köpa även detta på en löpande räkning av trappföretaget. Det går också att anlita en snickare för demonteringen.


Spiraltrappa i oljad ek med centrumtub och räckespinnar i rostfritt.
Handledare av ek som är böjlimmad i ett stycke. Trapptradition.


Paradtrappan kallas den här trappan som passar bra i stora öppna miljöer. Trappan är vitlackerad furu med steg och handledare i oljad ek. Snickarlaget.

Att tänka på innan trappbytet:

Mät rätt. Korrekta mått är a och o för en smärtfri trappinstallation. De viktigaste måtten är trapphålets bredd och längd samt höjden som ska mätas från golv till golv.

Trappan ska harmoniera med resten av rummet, både helheten och materialen ska passa ihop.

Tänk på att utseendet kan påverka mängden arbete. Väljer du till exempel en trappa utan vangstycke kan du bli tvungen att förstärka väggen. Alternativet är att bara välja en väggvang.

Ditt val av räckesståndare ger trappan attityd. Vill du ha en trendig eller klassisk stil?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 augusti 2003

0 Kommentarer

0

Guide: Renovera trappan

Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

0

Renovera trappan - visst kan du göra det själv

Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

2

En trappa - tre stilar

Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

6

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

4

Snygga till betongtrappan

Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

0

Gjuta en betongtrappa

Att gjuta en betongtrappa är inte så hemskt svårt som man kanske kan tro. Ohlis lär dig dessutom en trappformel för att få rätt höjd på stegen när du...

0

Så funkar det: Att renovera trappan

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

1

Trappan som tål både kyla och vatten

Om du vill att din trappa skall förbli stadig i många år så skall den byggas upp på rätt sätt. Se här hur stenarna skall läggas.

8

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons