Annons

Fler steg till personlig inredning

Trappor

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.

Annons

Superdesignat i trä och stål. Trappan New Age Millennium kommer från Atabtrappan och kan kombineras i olika varianter efter eget tycke och smak, till exempel med liggande stålvajrar eller stående stålrör. Trappstegsformade vangstycken ger ett speciellt utseende.

Vi renoverar kök och badrum för hundratusentals kronor och köper dyra möbler som åker ut efter ett antal år. Men hur många av oss har egentligen funderat så mycket över trappan som ska stå där betydligt längre? I många år har den varit lite av en bortglömd inredningsdetalj, delvis på grund av okunskap men även för att det ofta inte har funnits mer än ett begränsat antal trappor att välja mellan när man köpt ett nyckelfärdigt hus. I dag har attityden gentemot trappan förändrats och vi börjar se den som en viktig och personlig möbel och inte bara som en stege för att ta oss upp och ner mellan våningsplanen.

- Trappan är ofta det första som möter besökaren när man kommer in och den kan ge en verklig "aha-upplevelse". Placering, typ av trappa och materialval kan helt ändra karaktären i huset, säger Olle Persson, ansvarig för trappinredning på Snickerifabrikernas Riksförbund, SNIRI.


Maximalt ljusinsläpp genom trappan. Tillverkaren garanterar att den är helt knarrfri. Den bärande handledaren kan beställas böjlimmad för att ge en mjuk böjd trappa. Treppenmeister från SSC.


En stark trend i dag är en kombination av oljad ek och rostfria räckesståndare. Här trappan Twinline från SSC.

Pris efter material och tillval

En trappa kostar från cirka 15-20 000 kronor och uppåt, framför allt beroende på vilket material du väljer. Ädelträ som till exempel ask, bok och ek är dyrast och kostar ungefär dubbelt så mycket som samma trappa i furu. Andra faktorer som avgör priset är inborrade räcken, profilerade framkanter på stegen eller blocksteg (ett utsvängt första plansteg). En böjlimmad trappa är dyrare än en rak och det är viktigt att titta på vad man får för pengarna.

Tillverkning efter personlig smak

Du kan få en trappa tillverkad nästan helt efter eget huvud. Träslag, ytbehandling och detaljer bestämmer du själv. Det finns många olika ytbehandlingar att välja mellan och har man inte råd med äkta vara går det till exempel att välja en trappa i kvistfri furu som sedan behandlas med till exempel ek- eller boklasyr för att man ska få en trovärdig imitation. Det finns många olika typer av trappor med namn som beskriver hur de löper mellan våningarna. U-formade, L-formade, spiraltrappor, raka trappor eller trappor med vilplan är några exempel. Det finns även böjlimmade trappor, trappor utan vang (sidostycke), underliggande vang eller spar- eller lofttrappor som är enklare trappor som oftast används i till exempel fritidshus. Om du bara ska byta trappa och inte göra en mer omfattande renovering styr naturligtvis den befintliga öppningen till stor del vilken trapptyp du kan välja. I dag finns datorprogram som ritar upp din trappa som en 3D-modell så att du kan se precis hur den kommer att se ut i olika vinklar efter förutsättningarna i ditt hus.


Målad furutrappa med steg och handledare i oljad ek. Den sneda trappstarten ger en välkomnande start. Kan med fördel kombineras med ett mjukt rundat blocksteg. Trappan heter Comfort och kommer från SSC.


Öppen vitlaserad trappa i furu med metallräcke. Planstegen är utförda med en framkantsprofil och är anpassad för en öppen placering utan omslutande väggar. Snickarlaget.

Annons

Tänk på förvaring

Trappa med sättsteg eller öppen trappa är naturligtvis helt och hållet en smaksak. Med en täckt trappa kan du till exempel utnyttja utrymmet under till smart förvaring medan en öppen trappa ger ett luftigt och modernt intryck. Med en öppen trappa kommer damm att virvla ner och lägga sig under trappan, något som kan vara värt att tänka på.

Tungt men enkelt jobb

En trappa kommer i byggsats eller i halvfabrikat (en U-trappa kan komma i tre delar plus räcken) och är tung att hantera. En händig hemmafixare klarar oftast att montera trappan på någon dag men det går också att köpa trappan med allt arbete inkluderat, priset för monteringen är cirka 8-10 000 kronor. Vissa trappor är mer komplicerade att montera än andra, rådgör därför alltid med tillverkaren. Rivningen och bortfraktandet av den gamla trappan brukar inte ingå i priset men du kan köpa även detta på en löpande räkning av trappföretaget. Det går också att anlita en snickare för demonteringen.


Spiraltrappa i oljad ek med centrumtub och räckespinnar i rostfritt.
Handledare av ek som är böjlimmad i ett stycke. Trapptradition.


Paradtrappan kallas den här trappan som passar bra i stora öppna miljöer. Trappan är vitlackerad furu med steg och handledare i oljad ek. Snickarlaget.

Att tänka på innan trappbytet:

Mät rätt. Korrekta mått är a och o för en smärtfri trappinstallation. De viktigaste måtten är trapphålets bredd och längd samt höjden som ska mätas från golv till golv.

Trappan ska harmoniera med resten av rummet, både helheten och materialen ska passa ihop.

Tänk på att utseendet kan påverka mängden arbete. Väljer du till exempel en trappa utan vangstycke kan du bli tvungen att förstärka väggen. Alternativet är att bara välja en väggvang.

Ditt val av räckesståndare ger trappan attityd. Vill du ha en trendig eller klassisk stil?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 augusti 2003
 
Annons
Mer om Trappor
Medlems-
innehåll
Om du väljer att lägga trä på din redan befintliga trappa är fördelen att du slipper förarbetet.

Så fixar du snygg trappa

Trappor När trappan börjat knarra eller blivit nött och sliten är det dags för en renovering. Det finns flera sätt att göra detta, antingen med hjälp av en hantverkare eller för egen hand.

Guide: Renovera trappan

Trappor Grus, skor, lek och klamp gör att trappan slits. Så här renoverar du trappan själv.

Renovera trappan - visst kan du göra det själv

Trappor Vill du få en ny trappa? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Trappor Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

Loft- eller vindstrappa av limträ

Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons