Foto: Maria Roswall

Renoveringsresan: Trädgårdsfrälst & uteduschen på plats

Gör det själv

Nu har familjen Roswall/Ekander äntligen fått en trädgård – och dessutom en utedusch! Se alla bilder här. 

Att äntligen få börja ta tag i vår trädgård är en dröm som nu börjar slå in. Då huset stått tomt i över fem år när vi köpte det kan man minst sagt säga att ”trädgården” var lite eftersatt… Mossans mecka såväl på gräsmattan som på vårt lilla berg. Redan när vi köpte tittade vi båda två, min man är från Västkusten så det här med klippor är total lycka, på bergknallen och såg framför oss hur fint det skulle vara om man fick bort all mossa och allt sly som växte. Efter många svettiga timmar av mossryckande och högtrycksspolande har vi nu vår västkustklippa!

Vi har jämnat till infarten för att kunna lägga mer grus. I våras när all snö och is smälte levde vi i en konstant lerpöl utanför entrén. Gyttjeträsket ska nu vara ett minne blott – är tanken i alla fall – och vi har beställt grus som ska portioneras ut ordentligt. Något vi har lärt oss är att ta in professionell hjälp, att tro att man ska göra det här tunga grovgörat själv är att långsamt och smärtsamt skjuta sig i foten. Det som skulle tagit oss (läs: Mikael, en stålkratta, spade och en mycket ond rygg) två helger, minst, tog nu en dag.

Annons

Blivit fint på vår stenläggning! Bredvid har vi vårt lilla trädgårdsland vilket är hur mysigt som helst, särskilt när man har barn och Sophie har blivit helt besatt av att ta hand om sina grödor. Jag köpte vanliga odlingsbänkar, eller planteringslådor kanske det heter, på Hornbach, där vi också köpt alla trädgårdsverktyg. Jag blir tokig på klena verktyg som böjs och går sönder och fick tipset att testa Hornachs egna märke ForQs, som både har tio års garanti OCH är tillverkade av FSC-märkt trä – märkningen garanterar att produkterna är av virke från miljömässigt och socialt ansvarsfullt skötta skogar. När man har möjlighet att välja en produkt som har ett bättre miljötänk än en liknande väljer jag alltid den miljövänliga. Vi vill att våra barn och barnbarn ska få ha en frisk jord att växa upp på, eller hur!

Grymma verktyg som på riktigt håller och är snygga!

Måste få tipsa om sommarens kanske bästa investering! Uteduschen. Har man inte poolplatsen får man ”nöja” sig med uteduschen – som i min värld till och med är bättre än poolen. Inget fix eller trix med städning, olika medel eller tak som ska dras över på kvällen. Nepp, här sätter vi bara in vattenslangen och i ett nafs har vi ett ljuvligt sommarregn!

Vi köpte den också på Hornbach och det tog Mikael två timmar så var det klart för första duschen. Väldigt skönt såväl efter trädgårdsarbete som efter en springtur. Eller bara svalkande för sommarvarma barn och hundar! Nu inväntar vi spänt våra buskar som vi har beställt genom Plantavia.se, ett svenskt företag men som odlar sina buskar i Holland. Mycket spännande ska det bli. 25 meter buskar som ska levereras hem till oss, 1,5 m långa redan. 

08 juni 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att kyla sig som är smart och billigt – bygg en aircondition till en kostnad av ca 396 kr! Datorfläktar finns för det mesta på lager, de är tystare än vanliga fläktar och har bättre kapacitet.

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Gör det själv Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan: Samlarens baksida

Gör det själv Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för...

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den som knappt kan stava till hammare.

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!

Renoveringsresan – Dränera och tömma skrot

Gör det själv Dränering och tömma på skrot – renoveringen av den gamla smedjan går nu in i fas två. Här får du följa projektet. 

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.