Gör det själv har testat 12 populära borrskruvdragare.
Gör det själv har testat 12 populära borrskruvdragare. Foto: Gör Det Själv

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Gör det själv

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

Annons
 • 1. Test av populära borrskruvdragare

  I tidningen Gör Det Självs test av populära borrskruvdragare har vi valt att titta närmare på 18-voltsmaskiner, som har prissatts så att man har råd att köpa dem. De ligger inte långt från proffsmaskiner när det gäller prestanda, men är billigare. De maskiner vi har testat påminner mycket om varandra och har i stort sett samma utseende, så vi har letat efter skillnader mellan dem. Vi har undersökt vilka som är lättskötta och starka. När du ska arbeta länge med en maskin har det även stor betydelse om den ligger bra i handen. Vi undersökte både balans och handtag noga.

  Genom att välja rätt moment ska du kunna försänka en skruv exakt plant med arbetsstycket. Vi undersökte hur bra moment-inställningen fungerar. Batteriet ska lätt kunna sättas på och tas loss. Det ska vara möjligt att på ett eller annat sätt se hur laddat det är. Det ska också gå att köpa nya batterier när de gamla inte längre fungerar.

  Priserna på dessa maskiner ligger i stort sett på rätt sida av 2 000 kr, vilket vi tycker är en förnuftig gräns när det gäller ett av de mest använda verktygen i våra verktygslådor. Priserna avser maskin, laddare och två batterier.

  Du kan nog hitta flera av maskinerna billigare, men kolla hur många batterier som ingår och vilken kapacitet de har. Kolla också laddaren – ett lågt pris innebär ofta en långsam laddare och små batterier.  

   

  Dessa borrskruvdragare testades:

  • Hitachi DS 18 DJL
  • Makita DDF 456 RYJ
  • Dewalt DCD 771 C2
  • Bosch PSR 18 LI-2
  • Metabo 18 QUICK
  • Aeg BS18 G2 LI-152C
  • Skil masters 2899 MA
  • Ryobi RCD 18022L
  • Stanley Fatmax FMC 600 D2
  • Black & Decker ASD 184 KB AUTOSENSE
  • Worx WX 166.4
  • Cotech LXC DD 18

   

  Så här har vi testat:

  De 12 borrskruvdragarna ser nästan likadana ut, så vi beslöt att kolla styrkan, hanteringen och ergonomin för att finna skillnader mellan dem.

  Styrkan, alltså motorns förmåga att vrida runt chucken, regleras med en väljare som justerar vridmomentet. Och just styrkan testade vi på olika sätt. Vi borrade först en mängd hål med en 20 mm spiralborr i en 10 cm tjockregel för att se hur starka de olika maskinerna var. Därefter drog vi i 10 kraftiga skruvar på 5 x 80 mm i en planka med högsta vridmoment inställt och full fart.

  Vi kontrollerade momentväljaren genom att dra i skruvar i tre längder för att se hur lätt eller svårt det var att planförsänka skruvhuvudet. Vi behandlade maskinerna tämligen hårdhänt för att undersöka hur robusta de var. Vi passade samtidigt på att bedöma hur bra de låg i handen. Fin balans och halksäker beläggning är absoluta krav. Även chuckarna kollades. Kunde de hålla fast borr och bits? Satt bitshållaren kvar när skruvarna drogs ut Skuggade chucken för arbetslampan?

   

  Värt att veta om batterier när du köper batteriverktyg:

  I dag levereras nästan alla batteriverktyg med litiumjonbatterier eftersom de är lätta och kan laddas upp utan att vara ”tomma”. NiMH-batterier skulle först köras fullständigt döda innan de laddades på nytt, och sedan tog laddningen en evighet.

  Batteriets spänning anges i volt (V) och säger egentligen inget om hur stark maskinen är. Men rent generellt är ett batteri med hög spänning starkare än ett med låg spänning. På batteriet står det också Ah och det betyder amperetimmar som grovt sagt talar om för dig hur stor ”bensintanken” är. Ett batteri på 1,5 Ah töms snabbare än ett på 4,0 Ah. Laddningstiden beror på laddaren och den kan vara mellan 15–20 minuter och ett par timmar. Kolla laddningstiden innan du köper.

   

  Smarta detaljer på skruvdragarna:

  På en modern maskin ska det vara lätt att kontrollera hur laddat batteriet är. Det är mycket bra om det kan ses direkt på batteriet vilket är en lösning AEG har valt. Andra tillverkare har laddningsindikator på maskinen – och det fungerar också bra. De flesta maskinerna har två växlar och en krans för momentinställning. Men Black&Decker har valt att gå egna vägar genom att slopa kransen och har istället infört två val: skruva eller borra.

  Maskinerna har dessutom försetts med en ny teknik, autosense, som själv anpassar vridmomentet efter uppgiften. Det är mycket klurigt och vi tror att även konkurrenterna tar upp idén. Metabo har försett maskinerna med en Quick-funktion som gör det lätt att ta loss chucken. Bakom den finns en bitshållare och därmed har du en kompakt skruvdragare på endast 13,5 cm som lätt kan komma in där det är trångt.

   

  Funktioner som kunde vara bättre:

  Även om du har flera batterier till din maskin så är det praktiskt att kunna se hur mycket ström som finns kvar. Det tycker inte Dewalt, Makita, Hitachi och Worx. Vi förstår inte varför man förser en maskin med arbetsljus när maskinen skuggar ljuset. Man skulle tro att de inte testar maskinerna på fabrikerna. Det är bra med ett vattenpass på maskinen. Synd bara att det på Ryobis maskin är så långsamt att det inte duger.

   

  Tips när du ska köpa borrskruvdragare:

  • Batteriet ska lätt kunna tas loss och sättas tillbaka. Det ska finnas en laddningsindikator, det ska också gå att köpa nya batterier när de gamla inte fungerar längre.
  • Handtaget ska vara utformat för att ligga bra i handen och det ska vara försett med halksäker beläggning där man håller. Balansen är mycket viktig, är den inte bra får du snabbt ont i handleden eller armen.
  • Strömbrytaren ska sitta så att du lätt kan nå den med pek- eller långfingret. Eftersom den också fungerar som gaspedal ska den vara så pass känslig att du lätt kan justera varvtalet.
  • Omkopplaren mellan höger- och vänstervarv ska sitta lätt tillgänglig. Det är enklast om det är en knapp som man flyttar med tummen.
  • Växel. De flesta borrskruvdragare har två växlar. Krypväxeln (ettan) är avsedd för grova skruvar i hårda material. Tvåans växel ger högre varvtal och används vid borrning.
  • Momentväljaren kan i regel ställas in på 15–20 steg. Kolla att det är lätt att byta steg, också när du har arbetshandskar på dig. Om du har möjlighet att prova maskinen, så testa i affären genom att skruva.
  • Snabbchuck gör det otroligt lätt att byta mellan borr och bits. Den drar dock inte runt borrskaftet så du måste hålla emot med handen medan du låter maskinen arbeta. Kolla om det är lätt att dra åt och lossa chucken och om du får grepp om den. Kolla också att den håller fast borr och bits i ett starkt grepp.
  • Led-lampa. Det är nödvändigt att du ser var du borrar och skruvar så därför är en led-lampa en bra lösning. Men kolla i affären med borr eller bits i maskinen hur ljuset är. Lyser lampan som den ska eller skuggar maskinen för ljuset?

   

  Klicka på nästa sida för att se testvinnaren – och de 11 andra populära maskinerna.

Visa allt innehåll
18 februari 2016

1 Kommentarer

2016-02-20
förvånad
0

Så murar du en ny veranda

Slå på betongblandaren och dra på dig grovhandskarna – dags att bygga en uteplats som vilar tryggt på en murad grund. Vi i Villas Anders Carlén...

2

Så bygger du en egen trädgårdssoffa

En mysig trädgårdssoffa garanterar sommarens härligaste häng! Så här bygger du en egen, steg för steg.

0

57 galna och kusliga halloweentips

Äntligen dags för Halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka Halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

2

VIDEO: Smart spikförvaring

Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!

6

Guide: Bygg en bod

Fullt i garaget – eller dålig förvaring i fritidshuset? Bygg en klassisk bod, som rymmer såväl ved som tomburkar.

2

Bygg en lekstuga

Kombinera snickarlusten med barnens önskan om ett eget hus – bygg lekstugan du själv alltid drömt om! Så här gjorde Vi i Villas chefredaktör Anders...

0

Bygga staket – guide för ett hållbart resultat

Rama in din trädgård med ett snyggt staket. Med rätt metod och material får du en vacker inramning av din villa som håller i många år. Vi guidar dig...

0

Snickar-Björn: Knepen för ett roligt och enkelt altanbygge

Vi Villas hussnickare Björn Christiernsson tipsar om knepen som gör ditt verandabygge enklare och roligare.

Annons

Måla och behandla trä – expertens bästa tips

Dags att måla om träfasaden eller olja in terrassen? Här är allt du behöver tänka på när du tar itu med sommarens stora uteprojekt.