”Hjälp – vårt undertak är i masonit”

Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.


Vårt undertak är i masonit – hur gör vi?

Vi bor på en gavel i ett radhus, och vill isolera och inreda vinden, men detta medför vissa problem. Då radhuset är byggt 1979 så har man använt sig av masonit på takstolarna och sedan bärläkt för att lägga teglet på. Vid dåliga väderförhållanden läcker det in på masoniten och det blir blött uppe på vinden. Jag skulle därför vilja byta system till råspont, papp och tegelläkt, dock skulle det medföra att mitt tegel blir ca 25 mm högre än mina grannars tak, vilket min samfällighet inte uppskattar. Ser du en lösning i att lägga papp direkt på masoniten för att stoppa väta och bevara höjden på taket? Skulle jag kunna lägga en åldersbeständig plast på masoniten? Ett alternativ som fungerar men som skulle innebära väldigt mycket arbete är att såga in råsponten mellan takstolarna, det känns som att det aldrig skulle bli färdigt.

Christoffer

Svar: Det här problemet borde ju vara gemensamt för hela området så jag undrar varför inte samfälligheten föreslår en metod? Men jag har goda nyheter: Arbetet med detta kommer gå fortare och vara enklare än du tänkt dig. 

Nej, du ska inte lägga papp på masoniten. Du behöver heller inte heller lägga råspont. I stället tar du bort masoniten och sätter en duk som fungerar som regntätt, diffusionsöppet undertak. Duken sätts direkt på takstolarna med häftpistol och har självhäftande kanter som fäster ihop våderna (precis som takpapp brukar ha). Duken är godkänd som frihängande tak och är genomtrampningssäker. Det finns ett flertal tillverkare av den här typen av produkt. Visserligen är duken dyrare än papp, men totalekonomin blir bättre eftersom du slipper köpa råspont. Dessutom väger duk till ett helt takfall bara 10-15 kilo och läggs i en meter breda våder. Arbetet är betydligt lättare och snabbare.

På duken lägger du sedan exempelvis 45 x 70 millimeters reglar som bärläkt för teglet. Ströläkt behövs inte eftersom duken ”andas” ungefär som ett modernt regnställ. Kanske kan du till och med återanvända åtminstone en del av de gamla reglarna och spara en slant på det. Arbetsgången är att lägga den nedersta våden och därefter fästa några bärläkt och använda som stege när du lägger nästa våd och fortsätta så upp till nock. Ett tips är att markera läge och avstånd mellan de gamla bärläkten innan du tar bort dem så att du kan få teglet på samma plats igen.

Eftersom den här duken är tunnare än masoniten kommer ditt tak istället att bli några mm lägre än det ursprungliga taket. Om det medför problem kan du lägga bitar av masonit mellan takstol och bärläkt. 

Ett sista tips med hög trivselfaktor är att slå sig ihop med grannen eller rentav hela längan och göra arbetet tillsammans. Avsluta med en gårdsfest!

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar