Snyggt tak

Så här förvandlades ett helt rum tack vare ett nytt innertak. Här visar vi steg för steg hur du får ett fint innertak där du gör jobbet själv.


Ett vitt plant tak är oftast det bästa. Det ger ett rent fräsch intryck åt hela rummet. Ändå är det inte speciellt vanligt att tak ser ut så. Här gjorde vi om ett tak från 80-talet som bestod av skivor som numera hade en lätt gul ton. Dessutom hade man monterat skugglister vilka gjorde att hela rummet såg smutsigt och tråkigt ut.

Det tog några dagar att få det nya innertaket klart, men det var värt varenda nerlagd timma. Hela rummet fick ett lyft tack vare det nya innertaket. Beslutet att ta bort taklisterna ångrade man inte. Det krävdes lite extra spacklingsarbete, men se själva vad mycket snyggare det blev!

Här visar vi steg för steg hur du får ett snyggt innertak enligt konstens alla regler.

Du behöver:

12 mm gipsskivor
Tumstock
Spackel
Skruv, spikplugg
Sättlim
Latexfog
Grundfärg
Målarfärg
Vävrulle för skarvar, skarvremsor finns av papper och glasfiber

Skarvremsorna läggs i spackelfärg, vid tvärskarvar utan försänkning kan de limmas med vävlim och därefter spacklas, detta för att undvika förhöjningar som syns i släpljus.

Skyddspapp till golv
Markeringstejp, 3 cm bred
Microlit (fin glasfiberväv)
Vinyl- ovh vävlim för glasfiberväv
Borrmaskin
Hammare
Såg
Slippapper, 120 papper
Slipkloss
Skyddsmask för mun
Arbetskläder
Roller
Tråg
Pensel

Gör så här:

1. Mät ut hur många kvadratmeter tak rummet har. Detta för att veta hur många gipsskivor och mycket färg du behöver. Införskaffa allt material först så slipper du avbryta arbetet för att du saknar något.

2. Montera ned taket. Ta bort taklister, eluttag och så vidare. Stäng av elen när du arbetar. Dra hellre en skarvsladd med extralampa från ett annat rum. Tänker du behålla listerna? Markera då på dessa var de ska sitta. På så vis slipper du vara osäker när det är dags att montera dem på plats igen.

3. Täck golvet med skyddspapp. Tejpa ihop skarvar med maskeringstejp.

4. Ta bort befintligt innertak om du vill bli av med. Det är alltid bäst att ta bort gammalt innan man monterar nytt, då vet man också med säkerhet vad och var du fäster gipsskivorna.

5. Vi valde att montera gipsskivor hela taket. Detta eftersom det ger en bra grund att spackla på. Vi valde att klistra och använda skruv för detta.

6. Mät upp gipsskivan så att den passar. Lägg på sättlimmet. Tryck skivan på plats, använd spikplugg eller skruv, beroende på underlag, till detta. Se till att spikskallarna inte sticker ut. Till detta moment behöver ni vara två personer, gärna tre. Gipsskivor är stora och otympliga.

7. Fortsätt tills hela taket är täckt av gipsskivor. Skarvarna bör läggas med ljuset från fönster för att undvika släpljuseffekter.

8. I skarvar mellan gipsskivorna och i hörnorna sätter du först så kallad skarvremsa. Detta gör det lättare att få snygga skarvar. Läggs i spackelfärg, vid tvärskarvar utan försänkning och i hörnor limmas med vävlim.

9. Dags att börja spackla. Använd lagom mycket spackel och arbeta med en bred spackel! Ju bättre du gör spacklingen desto mindre slipning har du att göra. Glöm inte att spackla över spikskallarna.

10. Låt spacklet torka. Beräkna en natt för detta. Nästa dag kan du börja slipa.

11. Nu är det viktigt att du sluter in rummet. Slipdamm sprids överallt i hemmet så tejpa markeringstejp runt alla dörrar. Det räcker inte att bara stänga dem. Använd byggplast för att skärma av. Tejpa ihop skarvar ordentligt mot golv och varandra. Täck möbler du är rädd om.

12. Sätt på dig skyddskläder. Använd skyddsglasögon och munskydd.

13. Slipa. Var noggrann. Små ojämnheter kommer att synas i det färdiga resultatet! Använd släpljus för att kolla om ytan verkligen är plan. Låt torka.

14. Troligtvis behöver du spackla några ställen igen. Gör så och låt torka. Slipa sedan ytan på nytt. Gå över ytan tills du är helt nöjd.

15. När du är nöjd med slipningen är det dags att städa. Sopa av slipdamm och se till att rummet är rent.

16. För att resultatet skulle bli riktigt fint valde vi att sätta micorlit över hela taket. När taket rör sig gör denna fina väv att det inte syns några sprickor.
Klipp till microliten. Rolla på limmet på taket. Fäst sedan micorliten där.

17. Plocka fram markeringstejpen och tejpa så du har den gräns du önskar mot väggen. Har du inga taklister är det snyggast om du låter takfärgen gå ned cirka 2 centimeter på väggen.

18. Nu ska vi grundmåla. Använd tråg och roller för detta. I hörnor och mot väggen blir det dock bäst med pensel.

19. Låt färgen torka. Rengör penslar och roller ordentligt. Dessa kan du använda för målningen med den riktiga färgen.

20. Äntligen dags för första målningen med den riktiga färgen. Börja med att måla detaljerna med penseln först.

21. Måla två gånger.

22. Har du taklister så är det dags att spika dem på plats nu.

23. Dags för finlir. Ta fram latexfogen och gå med den över kanter och småspricker vid hörnor och listkanter till exempel. Stryk först på ur tuben. Gå sedan efter med en lätt fuktig trasa eller ett finger.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar