Så byter du taket

Att lägga om tak är en stor åtgärd, men var 20-30:e år är det en nödvändig investering. Så här går det till att byta taket.

Liksom för färgval på fasaden krävs det tillstånd från kommunen för att byta material på taket inom detaljplanerat område. Olika material har också olika uttryck. Materialval handlar om husets karaktär och är en smaksak. En prisfråga också förstås.

Hur stora förkunskaper bör man ha för att lägga om ett tak?
– Man bör vara ganska händig, det ska upp ställningar och annat där man måste tänka på säkerheten. Det är inte bara att börja lägga, säger snickare Patrik Hedenberg.

Svårighetsgraden skiljer sig mycket beroende på vad det är för tak. Ett vanligt sadeltak, med två raka sidor, är betydligt lättare än ett valmat tak, med fyra sidor i triangelform.

Ett sätt att kontrollera om det är dags att byta är om man har gamla betongpannor. De som en gång var svarta kanske numera är nästan beigegråa.

– Då är de så slitna att vattnet går igenom om det regnar. Har de tappat ytskiktet är det dags att ta tag i taket.

– Har du tegelpannor på taket ser de kanske värre ut än vad det är. En tegelpanna tar i princip inte slut. Det kan vara mossa och alger på, men det är mest kosmetiskt.

Innan man börjar gäller det att tänka på säkerheten. Om fallhöjden är över två meter på taket ska man ha en ställning som löper runt hela huset.
Efter det ska man måtta upp taket för att ta reda på hur stora ytor man behöver material till.


Om du ska renovera taket själv, underskatta inte tidsåtgången. 150 kvadratmeter tar ungefär två veckor för två vana snickare, som jobbar åtta timmar per dag.

Det räcker inte med att byta pannorna på taket, har pannorna gjort sitt då har pappen också gjort det.

Vanligt är också att man passar på att byta ut hängrännor och stuprör. Det gäller även andra plåtdetaljer på taket.

Kontrollera på vinden, runt skorstenen, ventilationsrör och andra genomförningar. Leta efter svarta fuktfläckar och mögelpåväxt.

– Du ser var det har varit vatten. Är det ruttet och dåligt får du byta de brädorna. Man behöver sällan byta hela panelen, säger Patrik Hedenberg.
Han tipsar också om att passa på att se till att det är god ventilation i yttertaket när man renoverar det.

– Det kan vara bra att komplettera med ventiler i takstolsfacken. Fukt medför att brädorna till slut ruttnar sönder. God ventilation förlänger livslängden betydligt.

Det är svårt att uppskatta hur mycket det kostar att lägga om ett tak. Nocktätning och fotplåtar är det viktigaste, men sedan finns en uppsjö med tillbehör. Priserna på material varierar kraftigt, lertegelpannor är exempelvis två gånger så dyrt som lättbetong.

Patrik Hedenberg uppskattar att genomsnittskostnaden för material (lättbetong), och arbete ligger mellan 800 och 1200 kronor per kvadratmeter beroende på tidsåtgång. I det uppskattade priset ingår allt, även ställning runt huset. Om du ska renovera taket själv, underskatta inte tidsåtgången.

– 150 kvadratmeter tar ungefär två veckor i arbete för två vana snickare, som jobbar åtta timmar per dag, säger Patrik Hedenberg

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar