Annons

Lägg nytt tak

Tak

Ibland talar man om taket som den femte fasaden, men egentligen är det relevantare att tala om den första. Det är ju taket som får ta emot de värsta stötarna från regn och snö.

Annons

Det lönar sig att se till att taket – husets paraply – är i god kondition. I vårt klimat handlar det både om regn, snö och is som kan slita hårt på takbeläggningen. Och om sommaren är det solen som står för slitaget genom sin ultravioletta strålning. Det ställs därmed höga krav på motståndskraften hos taket.

Takpannor – tegel eller betong – är kanske de material som klarar sig bäst, bara man har koll på att alla pannor är hela och ligger på plats. En kontroll av taket vår och höst är vad som behövs. Plåt och papp är också bra material, men plåten, oavsett om den är ytbelagd eller lackad, behöver så småningom underhållas med målning. Papp brukar också kräva underhåll med lite väl korta intervaller. Men idag finns papp till och med för plana tak med godtagbara underhållsintervaller. Men papp är det knappast, utan olika typer av asfaltimpregnerade glasfiberfiltar enligt tillverkarnas specialrecept. Ordet papp lever kvar sedan det verkligen handlade om papper.

Slitaget beror delvis på taklutningen och här är de minsta lutningarna som av garantiskäl krävs för de vanligaste takmaterialen:

Ofalsade tegelpannor : 22 grader

Falsade tegelpannor samt betongplattor: 14 grader

Dubbelfalsad plåt och profilerad plåt med täckningsband: 6 grader

Papp och sömsvetsad dubbelfalsad plan plåt: ≥0 grader

Shingel (en typ av papptäckning: 14 grader

Så här lägger du tegelpannor


Spika underlagspapp i horisontella våder med början nedifrån takfoten. Låt pappen rå cirka 2 centimeter över nedersta brädan. Spika i vådens nederkant med pappspik i sicksack med 10-15 centimeters mellanrum. Fortsätt med nästa våd och lägg omlott cirka 10 centimeter över den nedanför. Fäst den på samma sätt i nederkanten. Jobba på upp till nocken, där en våd eller remsa läggs över till motsatta takfallet,
så att nocken blir helt tät.


På nocken spikar du en planka,
cirka 45x150 millimeter, på vilken
nockpannorna ska vila. Mät noga vilken dimension som passar. Den
varierar med taklutningen. Lägg ut ströläkt av 25x25-50 millimeter virke
med 60 centimeter avstånd lodrätt från nockplankan till takfoten. Sätt en
spik upptill i varje läkt.


Bärläkten, som pannorna vilar på, görs av 25x38 eller 25x50 millimeter virke. Spika nedersta bärläkten stående och näst nedersta liggande.
Spika med 75x28 spik i varje korspunkt mellan strö- och bärläkt. Fäst översta bärläkten på lagom avstånd från nockplankan, så att översta
raden pannor når så högt upp som möjligt mot denna.


Måtta nu den övriga bärläkten,
så att du får ett helt antal rader mellan
takfot och nock. Avståndet från ena bärläktens överkant till nästa
överkant ska i princip vara 375 millimeter. Det kan utan vidare ändras om
du har betongpannor, medan tegelpannorna inte är lika flexibla. Då kan du
behöva kapa pannorna i en hel rad för att få det att stämma.

Annons


Börja läggningen med att placera ut lagom stora högar med pannor på taket med lagom stort avstånd från varandra. Eftersom man börjar i
takets högra sida, lämna plats där så du kommer åt att jobba.


Lägg ut nedersta och översta
raderna takpannor. Se till att det blir lika
många och att de ligger bra och det går jämnt upp från gavel till gavel. I
värsta fall tvingas du kapa en ”lodrät” pannrad.


Börja lägga de lodräta raderna pannor från den gavel som är till höger sett nedifrån. Pannorna är så utformade att de då kan läggas omlott ovanpå den föregående raden. Kontrollera att raden blir spikrak med
en ”riktbräda”, en helt rak bräda som räcker från nock till takfot.
Fortsätt så med de följande raderna. Använd riktbrädan och se till
att alla rader blir raka.


När ena takfallet är klart
och du arbetar med det andra, passa på att 
efter hand lägga dit nockpannorna och spika samtliga med rostfri spik eller skruv. Vanlig förzinkad duger inte. Illustrationer RK Illustrationer

Tänk på detta

Takpannorna läggs på en läkt som i sin tur ligger på ett underlagstak. Detta utgörs vanligen av en papptäckt råspontpanel. Men många trähusleverantörer använder en tunn board som hänger lite mellan takstolarna och ”läkten” utgörs då i stället av 45x70 millimeter reglar som bär mellan takstolarna. 

Takpanneleverantörerna rekommenderar att två rader pannor vid takfot, taknock och gavel samt runt takfönster ska spikas fast med rostfri spik (det finns hål i alla pannor). Det kan tyckas överdrivet men är troligen en förutsättning för att leverantörens garanti ska gälla.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
31 maj 2006

3 Kommentarer

2009-04-27
funkisvilla
2009-05-25
matsa
2009-07-31
A.Denise
0

"Hjälp – vårt undertak är i masonit"

Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

1

Många väljer fel papp till takrenoveringen

Ska du byta eller renovera taket? Många lägger massor av tid och energi på ytskiktet men funderar inte så mycket på det som är ännu viktigare – underlag...

3

Lägga tak

Ska du lägga nytt tak? Det finns mycket att tänka på vid valet av tak. Det är många aspekter som spelar in och det gäller att planera noggrant innan...

4

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

1

Stötta klena tak

Snön tynger ner taken och klena konstruktioner som altantak kan brista. Vår byggskadeexpert Peter Bratt ger dig råd på hur du förhindrar att taket...

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus

Ett välskött hus vill vi ha! Här har läsarna röstat fram vilka delar av huset vi ska hålla ett extra öga på. Här får du veta vad du kan göra själv –...

2

Husdoktorns recept för ett friskt hus - tak och vind

Fukt, otillräcklig ventilation och dåligt underhåll försämrar ditt tak. Regelbunden kontroll och fackmannamässig skötsel är viktigt.

0

Framtidens tak

Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

0

10 steg till friskt vinterhus!

Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons