Husdoktorns recept för ett friskt hus – tak och vind

Fukt, otillräcklig ventilation och dåligt underhåll försämrar ditt tak. Regelbunden kontroll och fackmannamässig skötsel är viktigt.


Underhåll yttertaket och håll rent. Se till att det är tätt kring skorstenen och andra infästningar. Det ska finnas ventiler i varje gavel nära nock. Mellan isolering och yttertak ska det vara minst en 25 mm luftspalt så att luft kan cirkulera. Håll stuprör och hängrännor rena.

Största fällorna:

Mögel är vanligt på kallvindar, särskilt i äldre hus. Orsaken är oftast fukt eller dålig ventilation.

Att tilläggsisolera vindbjälklaget brukar löna sig. Men det gäller att göra rätt, annars finns risk för fukt och mögel även här. Ångspärren i innertaket måste vara tät så att varm inomhusluft inte tar sig upp på vinden. Peter Bratt varnar för ombyggnation och ingrepp i huset som kan spräcka ångspärren och skapa fuktproblem.

– Sådana ingrepp ställer höga krav på kunskap och fuktprojektering. Ett exempel är infällda spotlights i taken där är det viktigt att tejpa tätt.

Tänk också på att en liten skada i takpappen kan bli ett stort problem, och att vattnet tar andra vägar om hängrännorna är igensatta.

Kolla att:

Om du gjort en stor renovering, vänta ett år och följ huset. Gör en årlig rundvandring och titta efter fuktfläckar eller mögelskador.

– Kontrollen bör göras under den kalla årstiden. Då behöver det inte bli så stora konsekvenser, tipsar Peter Bratt.

– Varm och fuktig luft inifrån bostaden får inte komma upp på vinden. Kontrollera att plastfolien i innertaket är tät och ansluter tätt mot väggar och genomföringar. Täta kring ventilationsrör, skorsten och andra genomföringar. Och tänk på att luckan till vinden ska vara väl isolerad, säger Christer Harrysson.

Är yttertaket tätt? Finns det sprickor i takpannor eller takpapp? Se över anslutningarna vid skorstensplåtar och ränndalar. Kolla så att inte stuprör och hängrännor är otäta eller fulla med skräp.

Åtgärd:

Se till att det finns en luftspalt mellan isolering och yttertak på minst 25 millimeter. Det ska också finnas ventiler i varje gavel nära nock. Rådgör med byggingenjör eller snickare.

Vid misstanke om eller konstaterad fukt- eller mögelskada, börja med att låta en fackman göra en fuktutredning. Be om referenser till någon som utreder gamla hus, om det rör sig om ett sådant.

Ta mögelprov och samråd med en mykologiskt sakkunnig. Kanske räcker det att tvätta och rengöra mögelangripna ytor, kanske måste allt angripet material bytas ut.

Underhåll yttertaket och håll rent. På viivilla.se finns gör-det-självtips på Webb-TV.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar