Grönskande tak i flera våningar

Vi har en lång tradition av grönskande tak i Sverige. Naturälskaren Leif Brost har med hjälp av växter skapat en trädgård med många våningar, den översta i jämnhöjd med takterrassen.


Leif Brost bor tillsammans med sin fru Lena på Falsterbohalvön och är en riktig entusiast inom ämnet gröna tak. Stora delar av hans tomt ligger faktiskt uppe på taket. Allt började under Linnéåret 2007 då den naturintresserade Leif beslöt sig för att samla in alla växter som Linné beskrev under sin tid i sydvästra Skåne. Han fick ihop 50 av de 60 som Linné namngav och beslutade sig för att spara dem och placera dem på taket. Med utgångspunkt från sex kvadratmeter prefabricerad sedummatta har han nu skapat ett litet grönskande paradis ovanpå bostaden.

Från början var Leif och Lenas hus en gammal sommarstuga men idag har det byggts ut och huserar bostad på övervåningen och Leifs verksamhet Bärnstensmuseet i bottenplan. Huset har flera olika terrasser och stora delar av taket är i samma höjd som dem så känslan av att sitta i en trädgård är påtaglig även på takterrasserna där man kan kika ut över allt från olika sorters gräs till träd.

-Vi tycker att det är lite tråkigt med bara sedum, så vi har odlat annat också. Jag har bland annat plockat med mig ljung hem och det är kanske inte så vanligt att ha det på taket. Jag måste tänka på att hitta växter som överlever när det är torrt och blåsigt, berättar Leif och fortsätter:

-Sedan gäller det att ta reda på vilken typ av jord de växter du vill odla tycker om. Jag har en jord med mycket lera och kalk och på vissa ställen har jag torv.

Leif och Lena har lagt ner mycket tid och engagemang på sitt gröna tak genom åren och gräs har fått ganska ordentlig spridning på hans tak i perioder.

-Det blir ju en hel del ogräsrensning men det är ett rogivande, kärt nöje tycker jag, på kvällarna när solen går ner går vi där och småplockar, berättar Leif.

Taket består av papp, singel för att avleda vattnet, väv, stenull bevarar fukt, jord och slutligen ett fiskenät som håller nyplanterade växter på plats. Det har hänt att veckor av torka lett till att Leif fått vattna taket, då lägger han bara upp vattenslangen. Men på det stora hela ser han till att taket får utvecklas naturligt.

-Det som torkar ut och dör får försvinna och det som klarar sig bra får stanna kvar, berättar han.

När det istället regnar för mycket bevattnar vattnet från det övre taket växterna på alla nedre taken och fyller dessutom på dammen som även omsluter trädkronans bas på andra våningen. Vattenloppor, iglar och vattengråsuggor finns i dammen sedan några år tillbaka trots att den är bottenfrusen under vintern.

Leif planterar växter och träd på både markplan och det första takplanet, som ger gröna väggar upp till takplanet. Han jobbar med såväl delade rör som gamla restaurangdiskhoar som odlingskärl.

-Vi är ofta där uppe och visar gäster som brukar bli mycket imponerade. Vi ser till att hålla växtligheten så att den inte täcker havsutsikten. Nu när vi ska bygga ut huset (och därmed taket) med 150 kvadratmeter tänker vi plantera sådant som lockar hit bin och humlor, exempelvis kryddörter, berättar Leif.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar