Framtidens tak

Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.


Lyckligtvis behöver man sällan byta ut hela taket på huset, om det är rätt lagt med bra material från början. Tegel- och betongtak har mycket lång hållbarhet, ibland över 100 år. Ofta räcker det att hålla rent och bara byta ut skadade pannor. Takpapp och andra material som exempelvis plåt och gummiduk, är också tåliga, långlivade material om de får korrekt och regelbundet underhåll.

Men ibland måste man ta ställning till takbeklädnad, exempelvis om du ska bygga ett nytt hus eller trots allt är tvungen att lägga om taket. kommer antagligen inte se så annorlunda ut rent estetiskt, däremot pågår mycket forskning rörande hur man kan göra taken mer miljövänliga och energibesparande.

Slipp avgaser och mossa

En av nyheterna på väg till Sverige är den luftrenande takpannan Auranox från Monier. Auranox är en lätt betongpanna som kan bryta ned avgaser och samtidigt hålla taket fritt från alger och mossa. Hemligheten bakom detta är en ytbeläggning av titandioxid, en oxid av det naturliga mineralet titan som även används i bland annat kosmetika och målarfärg. När takpannan kommer i kontakt med kväveoxiden i avgaserna startar med hjälp av solstrålningen en fotosyntesliknande process som omvandlar gifterna till vanligt salt som sköljs bort med nästa regn. Processen fungerar även vid mulet väder.

Enligt tillverkaren ska ett 200 kvadratmeter stort tak kunna bryta ned lika mycket kväveoxid som en vanlig bil släpper ut på 1700 mils körning. Ytbeläggningen gör även att alger och mossa inte får fäste. Du slipper alltså det slitsamma jobbet med att göra rent taket, vilket annars ofta krävs minst två gånger om året.

Betongpannan Auranox renar luften från avgaser och ger inget fäste åt alger och mossa.

Den luftrenande takpannan Auranox ser ut som en helt vanlig takpanna och kommer även att finnas i svart.

Bättre takisolering ett måste i framtiden

Långt gången forskning pågår också rörande isolerande och diffusionsöppna material (som släpper igenom vattenånga) för tak. Idag är det inte ovanligt att närmare 30 procent av värmen läcker ut genom taket – en ren förlust både privatekonomiskt och värmemässigt. Här finns också en stor miljöbov. Inom den närmaste tioårsperioden väntas därför nya hårda, regler rörande energiförbrukningen för nybyggnation inom EU. Målet ligger nära en nollvision, vilket ställer höga krav på byggbranschen.

– I Tyskland har Monier sedan en tid tillbaka en taktäckande isolerplatta som minskar energiläckaget med ungefär hälften, berättar Niclas During, produktchef på Monier.

– Men för att den ska fungera i det nordiska klimatet och med den byggnadstradition som finns här, måste man göra vissa anpassningar. Målet är att både isolerplattan och den luftrenande takpannan ska finnas på den svenska marknaden våren 2011.

Solen lyser på taken

Glöm inte bort att fundera på solpaneler/solfångare eller solceller när du ändå går i takfunderingar. Med solpaneler kan du få varmvatten samt värma poolen på sommaren, men solceller kan du bli självförsörjande på el. Båda är dessutom bidragsberättigade.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar