Annons

Byta tak och bygga på

Tak

Ska du byta tak? Så här gick det till när huset på Dalarö inte bara fick ett nytt tak - utan på köpet ett helt nytt våningsplan.

Annons


Vågar man köpa ett gammalt hus med mycket eftersatt allmänt underhåll och garanterat ruttet yttertak och genomruttna takstolar?

Pontus Lord på Dalarö tordes, fastän bekantskapskretsen nog tyckte att han var lite stollig. Huset i sig hade trots allt en del kvalitéer, bl a en jättestor öppen spis i vardagsrummet och rejäl takhöjd på 2.60 i bottenvåningen. Men taket var som sagt ruttet, eftersom tidigare ägare hade isolerat så mycket att luften stängdes in - med fukt och röta till följd. Man frågar sig ständigt - hur ofta har inte detta skett? Vilka hus håller på att ruttna just nu?

Men Pontus Lord hade visioner om det goda huset. Rev ut mycket av bottenvåningen och byggde om kök, vardagsrum och ett sovrum, så att familjen kunde flytta in i huset. Och så var det det här med taket. Klart att det skulle bytas - men varför inte bygga på en hel våning till när man ändå var igång? Efter byggnadsnämndens godkännande kunde detta omfattande arbete påbörjas.

Magnus ritade takstolarna själv och byggde dem färdiga i lösvirke efter en mall ute i trädgården. Det var en regnig sommar, men tidigt en morgon såg prognoserna hyggliga ut. Bekantskapskretsen kallades in som frivillig arbetskraft, det gamla taket revs ned och takstolarna kapades med hjälp av motorsåg. Några timmar senare var alla de elva nya takstolarna upplyfta på plats. Efter ytterligare någon dag hade man spikat fast råsponten på taket, varefter takpappen kunde rullas ut. Nu kunde det gärna få regna - vilket det sannerligen också gjorde.

Så småningom har Pontus Lord också fortsatt med allmän renovering av huset, bl a har han bytt fönstren, installerat badrum och inrett vinden.
Till det yttre har byggnaden verkligen förändrat karaktär, inte minst sedan den nya falurödsmålade panelen med locklister kom på.
Där ser man hur man kan lyckas förändra ett gammalt hus, fastän det inte var många som trodde på det här när det köptes in av familjen. Mycket kan man göra själv - och är man riktigt duktig kan man till och med bygga takstolarna på egen hand. Men då får man allt ha gått i den högre snickarskolan - för takstolarna ska inte bara bära sig själva, utan även tunga takbeläggningar, bli nedtyngda av blötsnö och utsättas för ruskiga höststormar.


Och isoleringen på vinden - ja, den har nog fått en ordentlig luftspalt den här gången.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

"Hjälp – vårt undertak är i masonit"

Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

3

Taket – husets paraply

Många av oss har en förkärlek för röda tegeltak. Det är inte för inte som plåt- och betongpannor både i färg och utformning ofta efterliknar just tegel....

0

Snyggt tak till ytterdörren

Både praktiskt och dekorativt blir det med ett skärmtak vid entrén.

3

Lägga tak

Ska du lägga nytt tak? Det finns mycket att tänka på vid valet av tak. Det är många aspekter som spelar in och det gäller att planera noggrant innan...

2

Framtidens tak gynnar miljön

Underlagstak som andas, pannor som renar luften och inbyggda solenergisystem. Nu utvecklas miljösmarta lösningar för framtidens villatak.

0

Sänk taket!

För mysigt inomhusljus är det spännande att laborera med spotlighter. Men för en säker installation måste du först sänka taket!

4

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

1

Stötta klena tak

Snön tynger ner taken och klena konstruktioner som altantak kan brista. Vår byggskadeexpert Peter Bratt ger dig råd på hur du förhindrar att taket...

0

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons