10 tips om tak

Funderar du på att lägga om eller reparera taket i sommar? Här får du svar på 10 vanliga frågor om hur du lägger om taket.


1. Hur vet jag att mitt tak är tätt?
Om du inte har några synliga tecken på läckage, som till exempel mörka fläckar, murket och rötangripet trä eller dålig lukt, är det bra att gå husesyn när det regnar. Börja med att inspektera innertaket på vinden, det ska vara torrt och ljust samt dofta friskt. Kontrollera sedan känsliga ställen som runt skorstenen, olika genomföringar och fönster – särskilt äldre takfönster. Särskilt vindutsatta ställen bör få en extra översyn, där kan det finnas risk att snö eller regn blåser in. Även hängrännorna ska ses över så de inte är tilltäppta eller har läckor som skadar panelen.

2. Hur länge ska taket hålla?
Hållbarheten beror förstås mycket på underhåll och skötsel samt yttre faktorer som väder och vind. Rent generellt brukar man säga att tegeltak håller minst 100 år, betongtak numera ungefär lika länge, plåttak (förzinkat) 20-30 år, moderna papptak 25-30 år, gummiduk garanterar man minst 10 -15 år, beroende på metod.

3. Vilka olika typer av tak finns det?
I Sverige har tegeltak av tradition varit vanligast, men idag blir betongtaken allt vanligare. Andra takmaterial är exempelvis fibercement, plåttak (stål- zink- aluminium- koppar eller blyplåt) papptak, shingel (papptaksliknande plattor), onduline (asfaltinpregnerad papp) och trätak. Det finns också olika typer av gröna tak som torvtak, halmtak eller modernare sedumtak. Även skiffer kan användas som takbeläggning.

4. Kan jag byta takbeläggning hur som helst, t.ex från papp till tegel?
Det säkraste är oftast att lägga det nya taket med samma material som tidigare. Visst går det att byta material, men tala med någon byggnadskunnig innan. Till exempel fungerar bara vissa material vid vissa taklutningar och eftersom de olika takbeläggningarna skiljer mycket i vikt måste man försäkra sig om att taket verkligen håller.

5. Vad passar bäst att lägga på ett platt tak?
På platta tak, som till exempel på garage och förråd, brukar plåt eller papp fungera bäst. Det finns även modernare tekniker där man spänner en gummiduk över taket. Det fungerar bra, men det jobbet kan du inte göra själv. Alla tre taktyperna väger mycket lite. Papptak kräver ofta mer underhåll än plåttak, men tänk på att det låter ganska mycket inomhus under ett plåttak när det regnar.

6. Kan jag lägga nytt tegel- eller betongtak själv?
Visst kan du göra jobbet själv, men inte ensam. Att lägga takpannor är tungt, be några starka vänner hjälpa dig. Är ni flera i ett område som är behov av omläggning kan ni assistera varandra och kanske också förhandla er till ett bättre pris gemensamt. Hur själva arbetsmomenten går till han du exempelvis läsa om på viivilla.se. Sök på ”renovera tegeltak”.

7. Vad är skillnaden mellan betong- och tegeltak?
Betongen kan färgas i en mängd olika kulörer, men färgen har inte en lika ”levande” lyster som tegeltak och får heller inte samma patina med åren. Betong är ofta betydligt billigare än tegel och var förr cirka 30 procent tyngre. Moderna betongpannorna är avsevärt mycket lättare och vissa kan till och med väga mindre än tegelpannor. Tyngden kan vara både en fördel och en nackdel. Det är viktigt att kontrollera att taket håller för belastningen om du väljer en tyngre takbeläggning, men tunga pannor ligger stadigare på plats, till exempel vid blåsiga kuster.

8. Hur får jag upp pannorna på taket?
Om du köper nytt tegel brukar leverantören erbjuda leverans upp på taket till en kostnad på cirka 1000 kronor. Det är det värt för att slippa bära och kånka själv. Du kan även hyra en så kallad ”transportör” som är ett slags rullband som matar upp pannorna på taket.

9. Måste takpappen bytas när man lägger om taket?
Du behöver bara byta ut pappen om den är skadad. Små spikhål och liknande lagar du med tätningsmassa, större bitar kan du ersätta med ny papp, lappa med minst 10 centimeters överlappning. Blir det mycket lappa och laga är det kanske lika bra att byta ut hela, det är en liten kostnad i det stora hela. Det kan kännas skönt att veta att taket verkligen är ordentligt tätt inifrån och ut.

10. Kan man köpa eller sälja begagnade takpannor?
Ja visst finns det en marknad för begagnade tak, både tegel och betong. Sätt ut en annons i lokaltidningen. Kanske slipper du som vill sälja ta ned pannorna själv, och du som köpare kan spara en slant på att göra det jobbet! Du kan även vända dig till något Byggnadsvårdscenter. På viivilla.se finns en lista med sajter och byggnadsvårdscentra, sök på ”begagnat taktegel”.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar