Förbered dig på bister kyla och nya snömassor i tid!
Förbered dig på bister kyla och nya snömassor i tid!

10 steg till friskt vinterhus!

Tak

Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsokontroll. Vår byggskadeexpert Peter Bratt ger sina bästa tips.

Rätt vad det är ersätts hög luft och höstfärger av kyla, slask och snötäcke. Passa på att göra en riktig hälsokontroll av villan nu, då det är lättare att upptäcka och åtgärda dess svaga punkter - innan det är för sent.

1. Granska grunden.
Ta ett varv runt huset och leta efter eventuella sprickor. Laga lösa fogar och sprickor med nytt bruk. Även mörka fläckar ska man vara vaksam med – det kan vara ett tecken på fuktansamlingar. Försök att ta reda på varför de uppstått och åtgärda orsaken.

2. Fixa fasaden.
Se till så att inga brädor sitter löst eller är rötskadade på träfasaden. Byt ut dessa delar av panelen och stryk på ny, skyddande färg. Särskilt ansatta delar kan också behöva tvättas eller få ny färg. Skrapa då först rent lös färg och grundmåla. Har du en fasad av puts eller tegel handlar det istället om att leta efter sprickor i puts eller murbruk. Dessa är viktiga att reparera i tid så att inte fukt tränger in och orsakar frostsprängningar under vintern. Ofta kan man behöva ta professionell hjälp för att få detta gjort ordentligt. Små sprickor kan man dock åtgärda själv med till exempel elastisk fogmassa.

3. Förbättra fönstren.
Kontrollera att rutorna är hela, fönsterhakar sluter tätt och att tätningslisterna är i gott skick. Nya tätningslister sparar både pengar och gör det behagligare inomhus under vintern. (Detsamma gäller ytterdörren.) Är fönsterkittet torrt och sitter löst – byt ut det. Bättra på färg eller impregnering på fönstrens båg- eller karmunderstycken om det ser ut att behövas. Men skrapa först och grundbehandla med olja. Var också vaksam på antydan till rötskador. (Ruttna delar av karmen kan bytas ut med hjälp av stämjärn och ersättas med en nytt trä och trälim.)

4. Vårda ventilerna.
Se till att filtren i tilluftsventilerna är fria från löv och skräp. Har du en luftvärmepump bör du också titta till utomhusdelen så att den är i gott skick och fri från skräp.

5. Titta på taket.
Kommer det ett riktigt höstregn – passa då på att inspektera tak och kryputrymmen inifrån. Svaga punkter lokaliseras med hjälp av till exempel en ficklampa. Mörka fläckar är ett dåligt tecken och visar att det är läge att kliva ut på utsidan och leta efter orsaken. Utvändigt ska man se till att pannorna är hela, att ingen fattas eller ligger snett.

Taket ska rensas rent från mossa och annat skräp. Inspektera takpapp och täckplåtar så att de inte är otäta. Kontrollera att det inte finns otäta skarvar kring kupor och takfönster – använd i så fall till exempel byggsilikon eller asfalttejp för att få det tätt.

Även taknockar och snednockar (längs takets sidor) måste vara täta så att inte yrsnö tar sig in. Kontrollera också vindskivorna – bland de mest utsatta delarna på ditt hus - måla eller byt ut om de tycks blivit alltför slitna.

6. Syna skorstenen.
Fogar som vittrat sönder kan lagas med murbruk. Skrapa först ur löst bruk ur sprickorna. Kontrollera särskilt noga plåtskoningen mellan tak och skorsten så att det inte rostat eller visar glipor. Är det otätt – bättra på med byggsilikon eller gummifogmassa. Titta också ner i skorstenen så att inga fåglar flyttat in. En skorstenskåpa kan vara idé att skaffa om man inte använder skorstenen så ofta – denna hindrar snö och regn att tränga ner i rökkanalerna när de inte värms upp av rökgaser.

7. Kontrollera hängrännorna.
Väl uppe på taket, passa på att kontrollera att hängrännorna är i gott skick. En dålig hängränna får regnvatten och smältsnö att leta sig ner längs med fasaden och orsaka trista fuktskador. Rensa ur skräp och laga hål eller otätheter med elastiskt fogkitt.

Kontrollera också att de inte tyngts ner eller rört sig genom att hälla vatten i rännan och försäkra dig om att lutningen mot stupröret är korrekt. Om inte, korrigera hållarna. Stuprören kan spolas igenom och rensas på vissna löv och annat skräp. En bladsil i hängrännan kan hindra att det blir stopp i röret. Rensa också avloppsbrunnen.

8. Testa trappan.
Laga eventuella sprickor i betongtrappan – annars kan de förvärras av frostsprängning. Trätrappor ska tvättas ordentligt så att algbeläggning eller annan smuts inte gör dem hala och farliga vid frost.

9. Tukta trädgården.
Klätterväxter är inte bra för huset. Klipp ner sådant som ligger mot husväggen eller stuprör – grenar och växtlighet binder fukt och kan leda till skador för ditt hus. Rensa också bort ogräs som växer för nära huset samt skär ner grenar som annars kan blåsa ner och skada huset under kraftiga vindar.

10. Underhåll utebelysningen.
Kontrollera att alla lampor fungerar och byt till lågenergilampor om det inte redan är gjort. Titta så att ledningarna är i gott skick. Dra åt alla skruvar så att kupor och armatur sitter stadigt för den stundande mörka vintersäsongen.

Kontrollera också att de konstruktioner du använder tillfälligt, till exempel förlängningskablar och julbelysning, är avsedda för utomhusbruk. Om de inte är konstruerade för kyla och fukt så kan det hända allvarliga olyckor. Leta efter symbolen IP, lägst 44 eller högre siffervärde på produkten eller fråga i fackhandeln.


Skorstenen har flera punkter att kontrollera för att undvika problem.

Reparera sprickor på fasaden i tid innan fukt och smuts tränger in.

Klätterväxter må vara vackra men de binder fukt som kan ge skador.

Kontrollera utebelysningen innan höstmörkret slår till.

Rusta för snö!

Minns du vintern som var? Skulle det bli likande mängder snö kan det var bra att förbereda sig lite extra för just detta, menar Peter Bratt.


Dags att klättra upp på taket och kolla!

Skrapa och bättra på fönsterkarmarna om det ser ut att behövas.

Peter Bratt

Klena altantak av plast: Altantak är oftast konstruerade bara för att bära sin egen vikt. Det kan var bra att stötta upp dessa ofta klena konstruktioner lite extra redan nu – innan eventuella snömassor kommer igen. Det räcker med en extra regel i taket och ett par stöttor.

Öppna stuprör: Se till att dagvattnet leds bort från stupröret och huskroppen. Blir det en snörik vinter kan det handla om flera kubikmeter smältsnö som legat på taket. Koppla på en plastslang på 3-10 meter för att leda bort vattnet, så minskar du risken att få fukt i husgrunden.

Töfläckar=värmeläckage: Om snön ligger vit på taken även i år, passa då på att titta efter fläckar som töar. Det kan orsakas av att till exempel ångspärren under saknas. Eller bristfällig isolering. Om snön smälter bort fläckvis, har du alltså vårjobb att vänta!

Öppna stuprör: Se till att dagvattnet leds bort från stupröret och huskroppen. Blir det en snörik vinter kan det handla om flera kubikmeter smältsnö som legat på taket. Koppla på en plastslang på 3-10 meter för att leda bort vattnet, så minskar du risken att få fukt i husgrunden.

Töfläckar=värmeläckage: Om snön ligger vit på taken även i år, passa då på att titta efter fläckar som töar. Det kan orsakas av att till exempel ångspärren under saknas. Eller bristfällig isolering. Om snön smälter bort fläckvis, har du alltså vårjobb att vänta!

30 september 2010
 
Mer om Tak

Framtidens tak gynnar miljön

Tak Underlagstak som andas, pannor som renar luften och inbyggda solenergisystem. Nu utvecklas miljösmarta lösningar för framtidens villatak.

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

Lägga torvtak

Tak Att lägga ett torvtak är faktiskt enklare än man skulle kunna tro, och roligt är det också att kunna göra något annorlunda.

Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket

Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelning inte gillar det du gör.

Stötta klena tak

Tak Snön tynger ner taken och klena konstruktioner som altantak kan brista. Vår byggskadeexpert Peter Bratt ger dig råd på hur du förhindrar att taket...

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

Tak En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Husdoktorns recept för ett friskt hus

Tak Ett välskött hus vill vi ha! Här har läsarna röstat fram vilka delar av huset vi ska hålla ett extra öga på. Här får du veta vad du kan göra själv – och när du bör söka hjälp.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - tak och vind

Tak Fukt, otillräcklig ventilation och dåligt underhåll försämrar ditt tak. Regelbunden kontroll och fackmannamässig skötsel är viktigt.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.