Annons

Att sköta, underhålla och lägga tak

Plåttak, papptak, plasttak, tegeltak eller betongtak – det finns många olika typer av tak. Tegel är det klassiska materialet för tak. Betongtak är ett billigare alternativ till tegelpannor. Oavsett vilken typ av tak du väljer så måste taket underhållas, skottas och ibland bytas ut.  Här kan du läsa allt du behöver veta om tak.

Lägga tak

Ska du lägga nytt tak? När är den bästa tiden att byta tak? Vad kostar det att lägga nytt tak? Att lägga tak är inte så svårt som man kan tro. Det viktigaste är att välja ett tak av bra material. Vi ger dig tipsen på vad du behöver när du ska lägga tak.

Skötsel av tak

Taket ska vara i god kondition. Regn, snö, is och sol sliter hårt på takbeläggningen. Tegeltak eller betongtak är de tak som klarar sig bäst. Plåt och papp är också bra material.

Har du mossa på taket? Då bör du göra något åt det. I värsta fall kan takpannorna gå sönder. Här kan du läsa allt du behöver veta om skötsel av tak.

Underhålla tak

Ett tak håller i ungefär femtio år, men under tiden så är det viktigt att underhålla taket genom att måla, lacka och ibland byta ut skadade delar. Fler tips på hur du underhåller ditt tak hittar du här.

Fixa innertaket

Håller du på att renovera? Se till att fixa innertaket. Här får du tips på hur du tar bort ett gammalt innertak och sätter upp ett nytt. Har du ett innertak av plast bör du byta ut det av säkerhetsskäl, då plasttak bidrar till ett kraftigare brandförlopp. Vad behöver jag för material? Här hittar du allt du behöver för att byta innertak.

Skotta taket

Bör jag skotta taket? Vilken typ av tak behöver skottas? Och vilka tak behöver inte skottas? Har man aldrig skottat tak förut kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Visste du att det är viktigt att inte skotta bort all snö på taket? Det finns en del teknik som kan vara bra att känna till när man ska skotta tak som vi tipsar om på Vi i Villa.

Bygga altantak

Funderar du på att bygga ett altantak? Väljer du att bygga en altan med tak får du en skön plats att vistas på oavsett väder under sommaren. Här kan du läsa om hur du bygger en altan med tak.

Bygg ett takfönster

Funderar du på att bygga ett takfönster? Ett fönster i taket kan göra ett mörkt rum ljusare. Vad kostar ett takfönster? Och kan man sätta in ett takfönster själv?På Viivilla.se kan du läsa allt du behöver veta om att bygga takfönster.


Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Tak
0
Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.
Tak
I samarbete med BEVARA Produkter AB
Med BEVARA®-serien använder vi begreppet vård och förespråkar förebyggande behandling, innan biologisk påväxt sker. På det sättet har du alltid välvår...
Tak
0
Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert,...
Juridik och lagar
1
Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskyd...
Gör det själv
2
Sommaren är bästa tiden för att se över ditt hus och kontrollera hur det mår. Vi i Villas bygg- och fixaprofil Björn Christiernsson tipsar om hur du...
Gör det själv
0
Våren är här och det är dags att rensa hängrännor och rör, eller kanske till och med dränera huset. Här är Björn Christiernssons bästa tips denna...
Gör det själv
0
Snön har smält, fåglarna kvittrar och solen värmer. Men hur mår ditt hus efter vintern? Dags att göra en hälsokoll. Vår expert Peter Bratt guidar...
Tak
1
Checklista med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.
Tak
1
Vi vill varna våra läsare för Sthlm Tak & Plåt och Pro Tak AB, som visat sig vara skojarföretag.
Byggnadsvård
0
Vilket ansvar för snöröjning du har som villaägare skiljer sig lite beroende på var i landet du bor.
Tak
0
Det ihållande regnet sätter press på taket. För att undvika fuktskador är det viktigt att stämma av hur taket mår – och förebygga att små skador blir...
Tak
0
Med regelbunden takunderhållning minskar risken för fuktskador. Här är verktygen du behöver för att fixa taket.
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons