Annons
Saftkalas på altanen – kan sommarlovet bli bättre?
Saftkalas på altanen – kan sommarlovet bli bättre?

Trivsamt trädäck

Steg för steg

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

Annons

Vill du att din altan eller uteplats ska ligga i samma nivå som golvet inomhus? Då behövs i allmänhet en uppbyggd konstruktion. Det enklaste sättet är att bygga en träkonstruktion med trätrall. Undvik att måla trallen, eftersom färgskiktet kan bli hett på sommaren och bränna i fötterna och färgen sannolikt inte sitter kvar särskilt många år.

Bygg trädäcket så här:

Om däcket byggs högst fyra meter ut från husets fasad klarar man sig med vanliga bjälkar. Större spännvidd kräver någon form av balkkonstruktion eller extra så kallade bärlinor. Bärlinan kallas också primärbalk och bär alla bjälkarna i ytterkanten. Dimension 45x195, konstruktionsvirkeskvalitet K24.

Planera och gjut plintar:

1. Grundlägg däcket på betongplintar i däckets ytterkant. Plintarna ska grävas ned till fast mark och om marken är tjälfarlig till frostfritt djup (1-1,5 meter) eller förses med en krage av värme-isolerande cell-plastskivor. Plintarna bör stå med högst cirka 2 meters avstånd från varandra.

2. Spänn ett murarsnöre i den linje där plintarna ska gjutas, så att dessa placeras i en rak linje och bärlinan sedan får upplag på varje plint. Väg av med långt vattenpass så att gjutformarna kan kapas efter en våglinje. Vid gjutningen, stick i en stolpsko för ingjutning i varje plint. Skornas klykor ska ha passande dimension för bärlinan.

Primärbalk och golvbjälkar:

3. Lägg i bärlinan eller spänn snöret horisontellt i klykorna och justera dessa innan betongen stelnat, så att linan bärs lika mycket av alla plintarna. När betongen stelnat, lägg bärlinan på plats permanent och spika med ankarspik här och var. Kila under bärlinan med tunna träkilar, masonite eller dylikt, så att bärlinan verkligen får stöd av alla plintarna.

4. Mät mot fasaden med vattenpass i samma höjd som bärlinans överkant och rita en horisontell linje på fasaden. Fäst en 45x120 regel mot fasaden med överkanten vid den ritade linjen. Upplagen för golvbjälkarna är nu klara.

5. Golvbjälkarna ska helst vara av konstruktionskvalitet K24 och av dimensionen 45x145 till 220 millimeter beroende på spännvidd. Är du osäker, välj den grövre dimensionen, för svajande golv är inte kul. Lägg dem med 600 millimeter avstånd från centrum till centrum, och låt dem rå utanför bärlinan som figuren visar. Fäst dem med skråspikning i båda ändarna.

Lägg trallvirket och gör trappsteg

6. Fortsätt med stöden för trappstegen. I ytterhörnet behövs en diagonalt placerad stödregel och vid däckets kortsida ”fris-kortlingar”, om du vill lägga yttersta trallbrädan som en fris. Frisen döljer alla kapade ändar av trallvirket och gör däcket lite elegantare.

7. Lägg på trallvirket, som bör vara minst 28x120 med rundade övre hörn. Skarva alltid över en bjälke. Skruva fast med minst 65 millimeter trallskruv parvis i varje regel. Dra i så att skallarna precis sjunker ned under ytan. Är du noggrann försänker du varje skruv med försänkare för att undvika spjälkning av virket, som gör att förargliga träflisor reser sig vid många av skruvarna. Ytterhörnet bör geras, det vill säga trallbräderna skarvas i 45 grader mot varandra.

Annons

8. För att skydda fasaden mot stänk och snödrivor där den ansluter mot däcket, bör du även sätta en så kallad ståndskiva av plåt. Skivan ska rå 100 - 200 millimeter upp på fasaden, där den fästs vattentätt och dras ut minst 50 millimeter på trädäcket. Gör den gärna i samma färg som fasaden. (På bilden finns ingen ståndskiva.)

Behövs räcke?
Om trädäcket endast är 0,6 meter över mark, är risken för skador nästan obefintlig, och räcket kan utelämnas. Men av ”psykologiska” skäl kan det vara skönt att ändå ha en antydan till räcke. Rådgör gärna med kommunen.

Behövs bygglov?

Ett trädäck kräver normalt inget bygglov. Men vad som gäller skiftar mellan kommunerna och beror bland annat också på om det finns detaljplan eller ej. I Stockholms kommun gäller att ett trädäck som byggs upp högre än 0,6 meter över marken på något enda ställe räknas helt och hållet som byggnadsarea, och bygglov krävs. Det är alltså bäst att fråga kommunens bygglovshandläggare vad som gäller i just ditt fall.

Vilket virke är bäst?

Av slentrian brukar tryckimpregnerat virke väljas för att man tror att det hindrar röta och mögel. Tryckimpregneringen innebär att gifter med hjälp av vakuum trycks in i virket, som färgas ljust grönt. Endast furu kan användas för denna metod, eftersom granen inte släpper in impregneringen. Rivs altanen i framtiden får det impregnerade virket absolut inte eldas upp eller slängas var som helst. Det ska till en miljöstation för omhändertagande.

Vill du behålla virkets naturliga ljushet kan du impregnera virket med linolja. Denna impregnering är att föredra ur miljösynpunkt och virket kräver ingen specialbehandling vid rivning. Bäst är annars att använda kärnvirke, tyvärr lite svårare och dyrare att få tag i. Lärkträ är också bra. Det finns inget virke som står emot mögelangrepp, endast röta.

Foto Magnus Selander Illustration RK Illustration, ViV nr 6/2007

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21. maj 2007
 
Annons
Mer om Steg för steg
Medlems-
innehåll

Så bygger du en bod på väggen – steg för steg

Steg för steg Samla ihop alla redskap i ett prydligt trädgårdsskjul – och ge gräsklipparen ett nytt garage! Här är guiden som visar dig hur du bygger en bod, steg för steg.

Bygg Vi i Villas funkisholk!

Steg för steg Så här bygger du Vi i Villas snygga funkisholk.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett faktum.

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Snygg vägg med ny list

Steg för steg En ny vägg inomhus blir snyggast med en sockellist. Så här gör du!

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Dekorativt dörrstopp

Steg för steg Så här års vill man släppa in de milda vårdofterna och sudda ut gränsen mellan ute och inne. Med ett rejält och vackert dörrstopp slipper du dörrar som...

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons