Annons
En låg altan är både billigare och enklare att bygga än en hög.
En låg altan är både billigare och enklare att bygga än en hög.

Så bygger du en uteplats

Steg för steg

Att bygga en låg uteplats är ett relativt enkelt hemmajobb. Uteplatsen blir mer ombonad och du kan gå ut utan skor! Här visar Anders Utsten hur du bygger en altan.

Annons

Att bygga en altan behöver inte vara så komplicerat. Speciellt inte om du väljer att placera den i ungefär samma höjd som gräset i stället för att bygga på höjden. Kostnaden blir dessutom lägre eftersom reglarna kan vara klenare och man slipper gjuta plintar.

För tryckimpregnerade brädor är ledordet underhåll. Solen tar snabbt bort både färg och lyster i brädorna.

Det finns även andra material – såsom lärk eller värmebehandlat trä – om man letar efter mer miljövänliga alternativ.

1. Gräv först ut cirka 10-20 cm djupt på den yta där altanen skall byggas. Ta gärna till lite extra så det inte blir för litet. Täck hela ytan med en markväv, den ser till att gruset inte sjunker ner i jorden. Vi använder grus 8/16. Har du väldigt löst underlag så gräv gärna ut ännu djupare. Har du fast underlag räcker det säkert med 10 cm.

2. Förarbetet är viktigt då du ska bygga en altan och underlättar det fortsatta arbetet. Kratta ut gruset och försök att få det helt i våg. Använd ett långpass eller en lång rak bräda som du lägger ett kortpass på. Är det stora ytor så är en rotatationslaser perfekt, finns att köpa för 8-900 kronor. Annars kan du hyra ett.

3. Börja lägga ut stenarna som reglarna (till exempel 45x95 mm) skall ligga på. Beroende på hur hög altan du vill ha kan du välja högre eller lägre reglar. Med hjälp av en lång regel och en tumstock kan du få dem hyfsat i rätt läge. Med vattenpasset justerar du stenarna så att de ligger i våg. Stenarna vi använder är de minsta betongstenarna vi hittat som är avsedda för att lägga gångar med. Kostar cirka 6 kronor styck.

Centrumavståndet mellan dem ska vara högst 600 mm i alla riktningar. Det innebär att även reglarna ska ligga på ett centrumavstånd av 600 mm, från centrum av regeln till centrum på nästa regel.

4. Det kan vara lite knepigt att få stenarna exakt i våg i gruset. Då kan du använda tjärpapp som du skär till i lagom stora bitar och lägger under. Förutom att de gör det enklare att justera höjden skyddar det även virket från fukt och förlänger livslängden på altanen.

Annons

5. Vår altan är inte helt fyrkantig utan den kommer ha två delar som sticker ut från den rektangulära formen. För att lyckas med detta är det enklast att börja bygga rektangeln som är lätt att få i vinkel. Efter att spikat ihop ramen av reglarna diagonalmäter du den. Justera så att de två diagonalmåtten är exakt lika (väldigt viktigt!). När du sedan ska bygga de två oregelbundna formerna på sidorna håller du dig till de fasta lägen som finns på kap/gersågen, 90, 45 och 22,5. Håller du dig till dessa är det lätt att lyckas och få fina skarvar.

6. Det ser mer genomarbetat ut med en ram runt altanen så att du slipper se något ändträ. Men det kräver några extra reglar vid ändträet på själva golvet. Detta för att ramen ”stjäl” den yta där brädorna skulle suttit. Här har vi alltså den yttersta regeln som ramen ligger på, innanför en bit regel i hörnet för att kunna skruva ner skarven, och innanför den en hel regel till som trallbrädorna ska skruvas i. Förborra alla trallbrädor så slipper du sprickor, direkt och i framtiden.

7. När du hämtar trallbrädorna är de oftast väldigt fuktiga. Det innebär att du utan risk faktiskt kan skruva fast dem tätt mot varandra. När det torkar blir det springor som inte är för stora, men lagom för att släppa igenom regnvatten. Mät kontinuerligt under hela arbetet så att brädorna skruvas fast rakt. Mät alltså från ramens båda sidor och kontrollera att måttet är lika stort under hela arbetet.

För att behålla altanen fin behöver man olja den två gånger per år. Vill du att altanen ska förbli brun så får du använda en olja med pigment eller någon slags bets.

Detta har vi använt vid altanbygget:

Grus storlek 8/16. Priset varierar stort i landet, allt från en hundring per ton till över 200 kronor. Hur mycket grus som går åt räknar man lätt ut genom att ta tjocklek x bredd x längd. Till exempel en yta som är 0,1m x 4m x 4m ger 1,6  kubikmeter totalt. Det väger ungefär 2,5 ton.

Markstenar, cirka 6 kronor styck, placeras med ett centrumavstånd på 600 mm. Vi använde cirka 80 stycken.

Tryckimpregnerade reglar, 45x95 mm. Pris cirka 17 kronor per meter.  Det går åt många meter… De ska sitta med ett max centrumavstånd på 600 mm.

Tryckimpregnerade trallbrädor (bruna), 28x120 mm. Pris cirka 15 kronor per meter.

Trallskruv, 3,9 x 55 mm cirka 110 kronor för 250 stycken. Priset varierar stort på olika tillverkare. Vi gjorde av med två paket.

Spik, galvade 3,4x100 mm, cirka 60 kronor för 125 stycken. Billigare när man köper större förpackningar. Eventuellt byts spiken ut mot skruv.

Verktyg när du bygger en altan:

Kap/gersåg (ett måste om det skall bli bra…)

Borr/skruvdragare, helst med två batterier eller ett med lång uthållighet.

Klyvsåg för brädor som eventuellt måste klyvas när sista brädorna skall läggas.

Hammare

Fogsvans för justeringar på fast virke

Meterstock

Penna

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29. maj 2012
 
Annons
Mer om Steg för steg
Medlems-
innehåll

Så bygger du en bod på väggen – steg för steg

Steg för steg Samla ihop alla redskap i ett prydligt trädgårdsskjul – och ge gräsklipparen ett nytt garage! Här är guiden som visar dig hur du bygger en bod, steg för steg.

Bygg Vi i Villas funkisholk!

Steg för steg Så här bygger du Vi i Villas snygga funkisholk.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett faktum.

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Snygg vägg med ny list

Steg för steg En ny vägg inomhus blir snyggast med en sockellist. Så här gör du!

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Dekorativt dörrstopp

Steg för steg Så här års vill man släppa in de milda vårdofterna och sudda ut gränsen mellan ute och inne. Med ett rejält och vackert dörrstopp slipper du dörrar som...

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons