Annons

Livat i radhus-holken!

Steg för steg

Förutom att de är festliga att titta på löser de små fågelradhusen också ett allvarligt problem. Bostadsbristen är nämligen stor i fåglarnas vintervärld.

Annons
Många villaägare gör en hel del för att locka till sig småfåglar. Man serverar dem mat och vatten på fågelbord och i olika typer av foderautomater. Men vi bör också tänka på fåglarnas boende. Fåglar bor ofta i ihåliga träd eller under taksprång. Men i dag fäller vi ofta de gamla murkna träden och isolerar och tätar våra hus. Därför är bostadsbristen stor bland småfåglarna.

Radhus i serieproduktion. De fem små husen snickras ett och ett och hålls ihop med hjälp av lister på baksidan och ett sammanbindande staket på framsidan. Den översta listen på husets baksida används till upphängningen. Man behöver bara sätta upp några krokar på en vägg eller ett staket. Alla delar till radhusen är tillverkade av 15 mm plywood som är limmad med vattenfast lim och därför ganska motståndskraftig mot väder och vind. Men husen måste ändå målas eller lackeras.

Perfekt för gråsparv och pilfink. De flesta småfåglarna i trädgården får tillräckligt med utrymme i en holk som är 15 x 15 cm och med 20 cm från centrum av ingångshålet ner till bottnen.

En del vill inte bo i radhus, medan andra, till exempel gråsparv och pilfink, tycker att det är alla tiders. Det är just för de mer sociala arterna som vi byggt radhusen. För gråsparvar bör ingångshålets diameter vara 35-40 mm. Det är för stort för mesar och talgoxar, som vill ha hål på 28 respektive 32 mm.

Holken ska vändas mot norr eller delvis hänga i skugga så att den inte värms upp alltför mycket. Färgvalet spelar ingen roll för fåglarna, så du kan själv bestämma hur radhusen ska se ut.

Detta har vi använt

Till varje radhus:
Av 15 mm plywood:

 • 2 gavlar (A) à 18 x 29 cm 
 • 2 sidor (B) à 15 x 20 cm 
 • 1 takhalva (D), 15 x 20 cm
 • 1 botten (C), 15 x 15 cm
 • 1 takbit (E), 4 x 20 cm 
 • 1 klaff (F), 12,5 x 20 cm

Till monteringen:
Av 15 x 33 mm hyvlad furu:

 • 2 lister (G) à 115 cm
 • 25 staketspjälor (J) à 12 cm

Av 15 x 15 mm hyvlad furu:

 • 2 spikreglar (H) till staket à 110 cm

Dessutom:

 • 5 pianogångjärn à 20 cm
 • 5 haspar med skruvöglor
 • Dyckert och lim

Här är alla delarna till ett av husen med alla mått angivna. Lägg märke till att de två sidorna (B) och den ena takdelen (D) har samma mått.

Annons

 

Gör så här:

5 bostäder i rad


Borra ingångshålet i gaveln (A) och montera delarna till huset med skruvar eller dyckert. Börja med att foga ihop gaveln och de två sidorna.

Bottnen (C) passas in mellan sidorna och gaveln och fästs i linje med deras underkanter. När den bakre gaveln (A) satts fast är själva holken klar.

Det är lättast att måla delarna innan de sätts ihop. Sätt ihop takets fasta delar (D och E) i samma vinkel som gavelspetsarna. Takdelen (F) monteras med gångjärn.

De 5 husen hålls ihop av två lister (G) på baksidan. Det är 1 cm mellan taken. Den nedre listen är i linje med golven i holkarna. Det är 12 cm upp till den övre listen

Staketet håller ihop husen på framsidan. Det är tillverkat av två 15 x 15 mm lister (H), staketpinnarna (J) är av 15 x 33 mm hyvlad furu.

 

Sex lägenheter i samma länga

I denna radhuslänga är det bara en skiljevägg till närmsta grannen. Husen är tillverkade av 15 mm plywood och målade med akrylfärg. Du kan använda en del av de färgrester du har stående, bara du ser till att färgen är ordentligt torr och luktfri när du sätter upp fågelholken.

Baksidan (A) till de sex bostäderna är 96 cm lång och 30 cm hög. Den sågas snett (c:a 30 grader) i övre kanten. Bottnen (B) är 15 x 96 cm och monteras vinkelrätt mot baksidan.

Framstycket (C) är 25 x 96 cm. I fronten borras ingångshålen så att det blir c:a 20 cm från hålets mitt ner till bottnen. Innan fronten sätts på plats monteras sidor och mellanväggar (D). De är 15 cm breda, 29,5 cm höga i bakkanten och 24,5 cm i framkanten.

Taket består av två delar. Den ena delen (E) är 5 x 100 cm och fästs på bakkanten, skiljeväggarna och sidostyckena.

Den andra takdelen (F) kan öppnas. Den är 17 x 100 cm och monteras på den fasta delen (E) med ett 100 cm pianogångjärn. Taket hålls stängt med en hasp och skruvögla i vardera änden.

Varje bostad får sin personliga prägel när den får sin egen färg. Du kan dölja färgskarvarna mellan lägenheterna genom att fästa en 15 x 15 mm list mot mellanväggarna på båda sidorna.

Utanpå listerna har vi i vårt exempel »planterat» en häck, som sågats ur en 6 mm plywoodskiva.


 

Detta har vi använt

Till ett radhus med 6 lägenheter:

Av 15 mm plywood:
• 1 bakstycke (A), 30 x 96 cm
• 1 botten (B), 15 x 96 cm
• 1 front (C), 25 x 96 cm
• 7 mellanväggar (D) à 15 x 29,5 cm
• 1 takdel (E), 5 x 100 cm
• 1 takklaff (F), 17 x 100 cm

Av 15 x 15 mm list:
• 7 frontlister à 24,5 cm
• 7 bottenlister à 18 cm

Dessutom:
• 1 bit 6 mm plywood; 14 x 130 cm, utsågad i form av en häck
• 1 pianogångjärn(G), 100 cm
• 2 haspar med skruvöglor, 5 cm
• Dyckert eller skruvar
• Diverse skvättar målarfärg

Pris för hela radhuslängan c:a 200 kr


 

Monteringen är enkel. Bottnen fästs vinkelrätt mot baksidan. Mellanväggar och sidor, som är likadana, fästs och fronten förses med ingångshål samt monteras. Sätt fast taket med pianogångjärn.
Hela huset sätts ihop med trälim och dyckert. Pianogångjärnet skruvas fast med skruvar i lämplig storlek.

Ett kort kom till redaktionen

Vi fick ett kort från en av våra läsare som hade gjort en egen holk. Titta vad fin den blev! Tack IngMarie i Västerås!


Radhusholk i Västerås.

Goda råd

Håll holken ren
Taket - eller en av sidorna - på fågelholken bör kunna öppnas så att man kan städa bort gammalt bomaterial. Det skall du göra varje år, och om det är möjligt skall du också skölja ur holken invändigt med kokande vatten. Då tvättas den ohyra bort som gömmer sig i sprickor och hörn. Även fåglar tycker om att flytta in i rena bostäder.

Låt fåglar med ungar vara ifred
Det är bra att man kan öppna holken när den skall rengöras, men undvik att titta in i holkarna när fåglarna har ägg eller ungar. Då kan det hända att föräldrarna överger boet.

Fåglarna bor helst 3-5 meter ovanför marken. Mesarna nöjer sig med att bo 1-3 meter ovanför marken, men tycker inte om radhus - avståndet mellan deras holkar ska vara 10-15 meter.

Varning! Se upp för skator! Sätt inte upp någon pinne under ingångshålet. Den kan nämligen användas som landningsplats för en del av småfåglarnas värsta fiender - till exempel skator - som gärna tar ägg och ungar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 december 2007

3 Kommentarer

2008-01-27
User 440556
2008-01-30
embees
2009-12-16
funderare
0

Dag till dag julkalender 2007

Det är mycket du ska hinna göra i december månad, men du behöver inte stressa. Följ vår julkalender med ett tips varje dag så klarar du av julstöket...

0

Gör en egen eldgrop

Det är enkelt och går snabbt att mura en liten eldgrop i trädgården. Den brukar dessutom snabbt bli en av trädgårdens mest välbesökta platser.

1

Läcker spaljé

Ibland vill man ta bort väggar, men hur gör man om de är bärande? Ett alternativ är att bygga upp en snygg inomhusspaljé, som låter ljuset spela fritt...

0

Damm på en dag

I små trädgårdar eller där det bara finns plats för en liten damm, passar ofta en formpressad alldeles utmärkt. Så här installerar du den.

0

Sveriges bästa gör-det-självtips

Här finns Sveriges bästa gör-det-självtips samlade. Vi har valt ut de 10 mest efterfrågade tipsen i vårt artikelförråd.

0

Frostade ljuslyktor

Sötaste ljuslyktan gör du själv.

0

Stämningsfull grankrona

Snygg grankrona att hänga över julbordet.

0

Trädgårdens gjutna medelpunkt

En grillplats har varje trädgård med självaktning. Gjuter du grillen själv kan du utforma den helt efter eget huvud. Här visar händiga Reva steg för...

0

Ett änglalikt mottagande

Hälsa julens besökare med en udda dörrkrans gjord av pärlor, guldtråd och en flöjtspelande kerub.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons