Istider och vinterpynt

Steg för steg

Så här i mörka vintertider behövs ljus och vackra ting. Islyktor förskönar trädgården och är enkla att göra inför festen.

Annons

Som barn har vi väl alla lekt med snö och is. Nu får alla vuxna chansen att leka på nytt och släppa loss alla is-inspirationer för att pynta i den vintervilande trädgården. Att göra vackra islyktor genom att frysa in vatten i mjölkkartonger, skålar och stoppa i en gren från en murgröna eller annat grönt, är väldigt lätt att göra själv. Gör flera isblock med eller utan grönt i, ställ blocken i en ring med många ljus i mitten eller bygg som fonder med ljusen bakom. Alla modeller är tillåtna.

Det glittrar inne i isen, otroligt vackert i vintermörkret. Som vacker glaskonst är dessa islyktor, men de varar inte för evigt. Så passa på att njut! Se beskrivningen hur du fryser in palmbladen. Använd gärna gravljus, de brinner länge och blåser inte ut lika lätt som vanliga ljus.

Med gröna blad som dekorationer blir iskonsten något extra. Någon av krukväxterna inomhus får skatta lite blad, här är det från en amaryllis. Se beskrivningen hur du fryser in.

Iskallt hjärta! Gnistrande ishjärtan som hänger i solen gör man enkelt med hjärtformade kakformar. Frys in på ett fat med 3-4 cm vatten lägg i pepparfrukter. Lägg en dubbelvikt ståltråd ca 17 cm i överkanten som får frysa med. Loss formarna med lite hett vatten. Häng upp med ståltråden utomhus i ett träd, buske eller kanske i granriset.

Att dekorera en krans eller tallgren med isprismor i form av isstjärnor är lätt. Lägg stjärnkakformen på ett fat med 3-4 cm vatten, lägg en ca 17 cm lång dubbelvikt ståltråd frys in. Lossa med lite hett vatten. Sätt fast med ståltråden. Man kan också färga vattnet med hushållsfärg, men se upp vart du hänger kransen när den börjar smälta så att färgvattnet inte rinner ner på något som drar åt sig färgen.

Vinterljus i trädgården kan man göra på flera sätt. Använd gamla konservburkar och gör ljuspunkter som hänger bland trädgrenar och lyser stämningsfullt. Med hammare och spik gör man dekorativa hål. Här har locket används till extra dekoration som glänser till. Klipp till med en plåtsax eller sekatör. Använd gärna ett par trädgårdshandskar eller liknande när du klipper i plåt, det blir väldigt vassa kanter. Sätt fast en ståltråd, och häng upp. Lyktor blir bara vackra med tiden när dom rostar. Kanske hänger dom där ända fram till sommarfesten eller kräftskivan.

Annons

Gör så här:

Den stora islyktan kan du frysa ute eller i frysen. Ställ en mindre hink i den större, fyll den inre med sten eller sand så den står stadigt i mitten. Fyll på med vatten nästan ända upp mellan hinkarna. Ta några dekorativa blad eller kvistar från inneblomkrukan och stick ner i vattnet. Tänk efter hur det kommer att se ut när ljuset lyser där inne. Så placera det så snyggt som möjligt. Frys in. Töm ut sand eller stenen, lossa hinken med att spola hett vatten.

Islykta med palmblad. Gör som ovan men använd skålar istället. Ta några palmblad stick ner lite från sidan eller skaftet snett upp. Frys in ute eller i frysen. Ta loss som ovan.

29 november 2004

0 Kommentarer

0

Sliten skänk får nytt liv

Med hjälp av maskeringstejp och färg fick den här slitna skänken nytt liv.

0

Dag till dag julkalender 2007

Det är mycket du ska hinna göra i december månad, men du behöver inte stressa. Följ vår julkalender med ett tips varje dag så klarar du av julstöket...

0

Måla upp en magnettavla på väggen

Komihåglapparna kan du sätta direkt på väggen med kylskåpsmagneter om du målar med ­magnetfärg.

2

Kulörta ljus i snön

Egentillverkade islyktor hälsar gästerna välkomna.

0

9 husfix du hinner på en dag!

Måla en stol, byt ut en trasig kakelplatta, inspektera huset – här är nio roliga och nödvändiga saker du hinner fixa med huset på en dag!

0

Förnya loppisfyndet: Rullande bord av koffert

En gammal koffert kan bli ett utmärkt soffbord. Använd lite glad färg och sätt på praktiska hjul för att pigga upp den. Insidan får ett fodertyg så att...

1

Stearinljus som passar ljusstaken - hushållstipset

Så får du stearinljuset att passa ljusstaken och brinna extra länge.

0

Vackra julklappar på nolltid

Gör dina vänner och familj extra glada i år med vackert inslagna julklappar. Annica Thorberg, gift wrap artist, berättar om trender, dekorationer, och...

0

Bygg en kruksläde!

Flytta tunga krukor? Vår händige Anders Utsten visar hur du kan bygga om din snösläde till en smart vagn för sommarens projekt i trädgården!