Istider och vinterpynt

Steg för steg

Så här i mörka vintertider behövs ljus och vackra ting. Islyktor förskönar trädgården och är enkla att göra inför festen.

Annons

Som barn har vi väl alla lekt med snö och is. Nu får alla vuxna chansen att leka på nytt och släppa loss alla is-inspirationer för att pynta i den vintervilande trädgården. Att göra vackra islyktor genom att frysa in vatten i mjölkkartonger, skålar och stoppa i en gren från en murgröna eller annat grönt, är väldigt lätt att göra själv. Gör flera isblock med eller utan grönt i, ställ blocken i en ring med många ljus i mitten eller bygg som fonder med ljusen bakom. Alla modeller är tillåtna.

Det glittrar inne i isen, otroligt vackert i vintermörkret. Som vacker glaskonst är dessa islyktor, men de varar inte för evigt. Så passa på att njut! Se beskrivningen hur du fryser in palmbladen. Använd gärna gravljus, de brinner länge och blåser inte ut lika lätt som vanliga ljus.

Med gröna blad som dekorationer blir iskonsten något extra. Någon av krukväxterna inomhus får skatta lite blad, här är det från en amaryllis. Se beskrivningen hur du fryser in.

Iskallt hjärta! Gnistrande ishjärtan som hänger i solen gör man enkelt med hjärtformade kakformar. Frys in på ett fat med 3-4 cm vatten lägg i pepparfrukter. Lägg en dubbelvikt ståltråd ca 17 cm i överkanten som får frysa med. Loss formarna med lite hett vatten. Häng upp med ståltråden utomhus i ett träd, buske eller kanske i granriset.

Att dekorera en krans eller tallgren med isprismor i form av isstjärnor är lätt. Lägg stjärnkakformen på ett fat med 3-4 cm vatten, lägg en ca 17 cm lång dubbelvikt ståltråd frys in. Lossa med lite hett vatten. Sätt fast med ståltråden. Man kan också färga vattnet med hushållsfärg, men se upp vart du hänger kransen när den börjar smälta så att färgvattnet inte rinner ner på något som drar åt sig färgen.

Vinterljus i trädgården kan man göra på flera sätt. Använd gamla konservburkar och gör ljuspunkter som hänger bland trädgrenar och lyser stämningsfullt. Med hammare och spik gör man dekorativa hål. Här har locket används till extra dekoration som glänser till. Klipp till med en plåtsax eller sekatör. Använd gärna ett par trädgårdshandskar eller liknande när du klipper i plåt, det blir väldigt vassa kanter. Sätt fast en ståltråd, och häng upp. Lyktor blir bara vackra med tiden när dom rostar. Kanske hänger dom där ända fram till sommarfesten eller kräftskivan.

Annons

Gör så här:

Den stora islyktan kan du frysa ute eller i frysen. Ställ en mindre hink i den större, fyll den inre med sten eller sand så den står stadigt i mitten. Fyll på med vatten nästan ända upp mellan hinkarna. Ta några dekorativa blad eller kvistar från inneblomkrukan och stick ner i vattnet. Tänk efter hur det kommer att se ut när ljuset lyser där inne. Så placera det så snyggt som möjligt. Frys in. Töm ut sand eller stenen, lossa hinken med att spola hett vatten.

Islykta med palmblad. Gör som ovan men använd skålar istället. Ta några palmblad stick ner lite från sidan eller skaftet snett upp. Frys in ute eller i frysen. Ta loss som ovan.

29 november 2004

0 Kommentarer

10

Husfixardags - så åtgärdar du husets svaga punkter

Fixa den droppande kranen, slamrande dörren, de svarta silverbestiken eller den irriterande repan i bordet. Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot...

3

Gjut egna markstensplattor

Pigga upp standardbetongen med några egenhändigt tillverkade konstverk!

0

Trivsamt trädäck

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

0

Pynta & pyssla

Med lite färg, pärlor, tyg och en bit tapet kan du mysa till ditt hem på ett par timmar. Känner du för ett större gör-det-själv-projekt? Varför inte...

0

Gjut ett cykelställ!

Så här innan våren kan man tjuvstarta med årets utomhusprojekt. Varför inte passa på att gjuta några smidiga cykelställ? Vår händige Anders Utsten...

5

Byt handtag

Har du hängiga eller fula handtag? Att stärka upp dem eller byta ut dem är inte så svårt som du tror. Vår händige Anders Utsten visar hur!

1

Rensa och gör rent bakom köksfläkten

Röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare. Rengör röret regelbundet och undvik att den blir en brandfara.

0

Så gör du: Täta mellan diskbänken och väggen

Här får du tipsen som hjälper dig att fixa vardagslivet i ditt hus bättre.

0

Stämningsfulla arrangemang i vintermörkret

Att göra arrangemang inför julen förhöjer stämningen. Framförallt är det tacksamt utomhus då man enkelt kan skapa kontraster mellan mörkret och den...