Annons
Grilla korv i en murad eldgrop.
Grilla korv i en murad eldgrop.

Gör en egen eldgrop

Steg för steg

Det är enkelt och går snabbt att mura en liten eldgrop i trädgården. Den brukar dessutom snabbt bli en av trädgårdens mest välbesökta platser.

Annons

Korvgrillning och mys. Eldgropen kan användas året om och det är härligt vid den värmande brasan kyliga och mörka kvällar.

Gör så här när du ska fixa en eldgrop:

När man bestämmer placeringen av eldgropen är det förstås brandsäkerheten som avgör. Det får inte finnas något brännbart i närheten. Sedan är det bara att gräva en liten grop. Vår eldgrop är ca 60 cm i diameter och 30-40 cm djup.

 

 

 

I botten på den färdiggrävda gropen kan först ett lager grovt grus läggas. Sedan är det bara att blanda cement och köra igång med murandet, förutsatt att tillräcklig mängd sten i lämplig storlek samlats ihop i förväg.

 

 

 

Annons

Den cement som bara behöver tillsats av vatten är enklast att arbeta med. Hur mycket vatten som ska tillsättas står angivet på säcken.
Det går snabbt att blanda i till exempel skottkärran. Men man måste förstås komma ihåg att göra ren den med vatten innan cementen stelnat.

Så bygger man på med lager efter lager med sten till önskad höjd.Och när betongen stelnat är det bäddat för mysiga stunder kring en liten eld.

 

 

 

Att ha vatten till hands är värdefullt.Vi gjorde därför vår eldgrop vid trädgårdsdammen för att enkelt kunna hämta vatten när elden ska släckas.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 januari 2006

0 Kommentarer

10

Husfixardags - så åtgärdar du husets svaga punkter

Fixa den droppande kranen, slamrande dörren, de svarta silverbestiken eller den irriterande repan i bordet. Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot...

3

Gjut egna markstensplattor

Pigga upp standardbetongen med några egenhändigt tillverkade konstverk!

0

Trivsamt trädäck

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

0

Pynta & pyssla

Med lite färg, pärlor, tyg och en bit tapet kan du mysa till ditt hem på ett par timmar. Känner du för ett större gör-det-själv-projekt? Varför inte...

0

Gjut ett cykelställ!

Så här innan våren kan man tjuvstarta med årets utomhusprojekt. Varför inte passa på att gjuta några smidiga cykelställ? Vår händige Anders Utsten...

5

Byt handtag

Har du hängiga eller fula handtag? Att stärka upp dem eller byta ut dem är inte så svårt som du tror. Vår händige Anders Utsten visar hur!

1

Rensa och gör rent bakom köksfläkten

Röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare. Rengör röret regelbundet och undvik att den blir en brandfara.

0

Så gör du: Täta mellan diskbänken och väggen

Här får du tipsen som hjälper dig att fixa vardagslivet i ditt hus bättre.

0

Stämningsfulla arrangemang i vintermörkret

Att göra arrangemang inför julen förhöjer stämningen. Framförallt är det tacksamt utomhus då man enkelt kan skapa kontraster mellan mörkret och den...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons