Bygg ett nytt staket själv

Det verkar finnas lika många modeller som det finns staket – men byggprincipen är ofta densamma. Vår byggexpert Anders Utsten visar här projektets olika steg – oavsett vilken stil du föredrar!

Staketet är det första din gäst möter och det kan vara värt att lägga lite extra kraft och energi så att det ser snyggt och trevligt ut. Kanske finns det redan ett gammalt staket som går att utnyttja när det nya ska byggas, eller så blir det till att börja från grunden. Oavsett vilket finns det bra tips som underlättar arbetet och det är dessa vi nu ska gå igenom!


Det absolut enklaste staketet. Det gör man helt enkelt genom att slå ner stolpar i marken efter att man gjort hål med ett spett. Då gäller det att träet är ordentligt behandlat så att det tål fukt.


Ett klassiskt staket i gammal stil. Här är staketpinnarna spetsade i 45 grader. De är dessutom snedkapade i botten (15 grader) för att inte fukten ska bli kvar i virket.


Vanliga brädor i mitten. Här är det vanliga brädor (22×95 mm) som rundats i överkant. Brädorna blir kortare mot mitten.

Börja med stolparna

Börja med att gräva ett hål som är minst 600mm djupt och ca 300 mm i diameter. Fyll upp med lite grus i botten.

Böj till armeringsjärnen. Blanda till lite av betongen och fyll upp ca 50 mm i botten.

Placera järnen i betongen och ställ dit pappröret. Fyll sedan röret upp till kanten. Röret ligger några centimeter ovanför marknivån. Stöt med en pinne under tiden som du fyller i betongen för att få ur luften.

Stick i stolphållaren eller järnen. Fixera dem och jämna till betongen.

Skruva gärna fast en bit stolpe i järnet och loda in biten så att järnet kommer rätt från början.
 

Fixera med små läkter eller järn under tiden betongen stelnar.

Det finns stolpmaterial i olika dimensioner att köpa färdigt. I vårt staket nedan har vi skruvat och limmat ihop två reglar (à 45×95 mm). Använd inte för klena stolpar, det är ofta snyggare med lite grövre. Har du redan stolpar? Då är halva jobbet gjort. Läs mer i artikeln ”Bygg staket på befintliga stolpar” på viivilla.se

Fortsätt med reglarna

De liggande reglarna kan skarvas mot varandra på olika sätt. Raka skarvar torkar till slut isär och då blir det en glipa mellan reglarna som inte bara ser fula ut, utan även ökar risken för skador eftersom vatten lätt kan komma in till ändträet. Här är några bra sätt.


Här skarvas två reglar utanpå en stolpe. Ändträet är snedkapat i 30 grader för att överlappa varandra. Förborra och skruva sedan fast med långa skruvar, (t ex 5×80 mm) som tål utomhusklimat. Måla stolpen innan du monterar reglarna.


Stolpen som består av två ihoplimmade reglar är lätt att kapa. Här har vi kapat bort en bit av den ena regeln så de liggande bitarna ”fälls” in i stolpen. Enklast är att montera de liggande reglarna på en stolpe med småbitar under, mellan och över de liggande reglarna.


Skruva fast vinkeljärn med ankarskruv i önskad höjd. Montera regeln och skruva fast. Förstärk med en skruv snett genom regeln in i stolpen på ovansidan. Är det trångt mellan regel och mark kan det vara lättare att skruva fast vinkeln i regeln först och sedan i stolpen.

Tänk på att:

Håll maximalt avstånd mellan stolparna på 2 000 mm. Ju kortare desto stabilare.
Ju högre staket, desto tätare mellan stolparna.
Vid hörn kan man sätta två stolpar nära varandra för extra stabilitet.
Kontrollera med din kommun vad som gäller angående bygge av staket.
Är det högt kan bygglov krävas.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar