Annons
På med hjälm, knä och armbågsskydd och handskar – sedan är det dags för träning, träning och åter träning. Men var försiktiga! Se till att rampen leder ut på ett jämt underlag, annars kan det ta stopp tvärt.
På med hjälm, knä och armbågsskydd och handskar – sedan är det dags för träning, träning och åter träning. Men var försiktiga! Se till att rampen leder ut på ett jämt underlag, annars kan det ta stopp tvärt.

Bygg en skateboard-ramp

Steg för steg

Ner, ner, ner, ner för backen ner….men först träning! Här är rampen den händige lätt bygger själv.

Annons

De börjar tidigare och tidigare, och därför kan de stora ramperna vara lite för svåra - särskilt när man bara är fem, sex år. Här är nybörjarrampen som du kan snickra tillsammans med dina barn. Kanske kan de lära dig att hålla balansen på en skateboard ...?

I denna artikel hittar du ritningar och vad du behöver för att bygga denna ramp. För utförliga beskrivningar och tydliga steg-för-steg bilder se följande artiklar:

- första sektionen

Bygg en skateboard-ramp - andra sektionen 

Bygg en skateboard-ramp - sätt ihop rampen

Det har vi använt:

Till trappa med avsats
18 mm plywood:

 • 1 avsats (A), 1126 x 1200 mm 
 • 2 sättsteg (B) à 190 x 1200 mm
 • 2 plansteg (C) à 260 x 1200 mm 
 • 1 sättsteg (D), 200 x 1200 mm
 • 2 sidor (E) à 580 x 1620 mm 
 • 12 tvärstag (F) à 80 x 1164 mm 
 • 8 lodräta stag (G) à 80 x 580 mm 
 • 2 lodräta stag (H) à 80 x 390 mm 
 • 2 lodräta stag (I) à 80 x 200 mm

Galvaniserat 3/4 tums rör:

 • 3 bitar (X) - totalt cirka 850 cm
 • 2 vinkelkopplingar (Y) (90 grader)
 • 2 flänsar (Z) till fäste för räcket 
 • 8 maskinskruvar, M10 x 45 mm med muttrar och brickor

Till rampen:
18 mm plywood:

Annons
 • 1 avsats (K), 100 x 1200 mm
 • 1 bit, 580 x 1850 mm, till 2 sidor (L)
 • 13 tvärstag (M) à 80 x 1164 mm 
 • 1 vågrätt stöd (N), 70 x 1164 mm 
 • 1 vågrätt stöd (O), 40 x 1164 mm 
 • 2 lodräta stöd (P) à 80 x 580 mm
 • 2 lodräta stöd (R) à 80 x 475 mm
 • 2 lodräta stöd (S) à 80 x 255 mm

9 mm vattenfast plywood:

 • 2 plattor (T) à 2000 x 1200 mm 
 • 2 stödskivor (U) à 418 x 1162 mm

Dessutom:

 • 4,5 x 35 mm skruvar till alla stöd och stag och de två översta skivorna på rampen. 
 • Till alla andra monteringar används 4 x 55 mm skruvar. 
 • Trälim och stark färg av utetyp.


 

Vi har delat rampen i två sektioner. Den ena består av trappan med tillhörande avsats medan den andra är den egentliga rampen. Vill du göra en ramp för "tuffare" åkning kan du bygga den högre. Fäst rep på sidorna för att bära med. Borra hål och trä in repet och gör en knut på baksidan.


 

Kapa rören till räcket lagom långa och gänga ändarna. Skruva på flänsar och vinkelkopplingar och fäst i avsatsen med maskinskruvar. Avsatsen ska överlappa rampen med en överskjutande del 9x9 mm. Denna fräses direkt ur skivan A och K.


 

Såga ut sidorna på rampen, dessa kan du såga ut av en enda skiva om du lägger dom spegelvänt mot varandra. Se till att bägge skivor avslutas med en rak bit på 100 mm och en 3 mm hög kant. Till rampen väljer vi två 9 mm skivor i stället för en 18 mm skiva som är svårare att böja till rätt form. Markera på den övre skivan var skruvarna sitter på den undre.


Sektionerna sätts till sist ihop med skruvbeslag.

Tänk på att!


Denna skateramp har formgivits och konstruerats för att vara stabil. Räcket är avsett som stöd men tål inte att barnen hänger eller klättrar på det för då kan skruvarna brytas loss ur avsatsen. Ramen har snickrats av trä och är därför inte så stark som en ramp av betong, men tål ändå att barnen använder den - under förutsättning att de gör det förnuftigt. Skateboard-lekar kan orsaka allvarliga skador. Se till att rampen står plant och stabilt. Barnen ska använda hjälm, knä- och armbågsskydd och handskar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2008

4 Kommentarer

2008-09-24
Reikar
2008-09-25
Denis Sopovic
2011-05-13
pontus
2016-02-07
Niklas
Medlems-
innehåll
Steg för steg
0

Så bygger du en bod på väggen – steg för steg

Samla ihop alla redskap i ett prydligt trädgårdsskjul – och ge gräsklipparen ett nytt garage! Här är guiden som visar dig hur du bygger en bod,...

0

Bygg Vi i Villas funkisholk!

Så här bygger du Vi i Villas snygga funkisholk.

0

Fixa finaste paketen

Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

0

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

0

Så dränerar du trädgården

Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

0

Snygg vägg med ny list

En ny vägg inomhus blir snyggast med en sockellist. Så här gör du!

11

Bygg ditt eget fågelbord!

Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

0

Dekorativt dörrstopp

Så här års vill man släppa in de milda vårdofterna och sudda ut gränsen mellan ute och inne. Med ett rejält och vackert dörrstopp slipper du dörrar som...

0

Marschallykta med spegeleffekt

I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons