Annons

Bygg en skateboard-ramp - första sektionen

Steg för steg

Rampen byggs i två sektioner – här är den första.

Annons

Vi har delat den stora rampen i två sektioner. Den ena består av trappan med tillhörande avsats medan den andra är den egentliga rampen. Vi börjar med trappsektionen.

I artikeln Bygg en skateboard-ramp hittar du en lista över materialet vi använt samt skisser. 


1. Såga ut allt trä i rätt mått – se texten under "Det har vi använt" (i artikeln Bygg en skateboard-ramp) – eller beställ skivorna färdigsågade. Markera trappans form på sidan E.

2. Skär i strecken med vass hobbykniv så att faneret i övre skiktet skärs av. Borra hål för sticksågen och såga. Tänk på att såga på rätt sida av strecken (på den bit som kasseras) så att måtten stämmer.

3. Jämna till kanterna med en fil och putsa sedan lätt med fint slippapper.

4. Tvärstagen och de lodräta stöden limmas och skruvas ihop till ramar. Kontrollera med vinkel att ramarna får fullständigt raka hörn (90 graders vinkel).

5. Skruva ihop ramarna och sidorna. Markera placeringen av varje ram och förborra för skruvarna. Passa även på att försänka hålen för skruvhuvudena.

6. Gör en provmontering och markera ramarnas placering på insidan av de två sidorna med blyertspenna.

7. Skruva loss alla skruvarna och stryk nu lim på insidan av sidorna där du har markerat för ramarna. Dra i skruvarna igen.

8. Fortsätt med stegen. Först limmas och skruvas de lodräta sättstegen fast och sedan limskruvar du planstegen. Kom ihåg att förborra samt att försänka skruvhuvudena.

9. Fräs en 9 mm fals i både den stora och den lilla avsatsen (A och K). Se ritning i artikeln Bygg en skateboard-ramp.

10. Montera stödskivan (U) med lim och skruvar. Förborra och försänk som vanligt.

Frästips

Fördelen med en handöverfräs
För att göra falsarna har vi använt en handöverfräs. Det underlättar arbetet en hel del. Man kan numera få en handöverfräs till relativt vettigt pris.


Läs hur du bygger den andra sektionen och sätter ihop rampen i artiklarna Bygg en skateboard-ramp - andra sektionen samt Bygg en skateboard-ramp - sätt ihop rampen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
19 september 2008

0 Kommentarer

3

Livat i radhus-holken!

Förutom att de är festliga att titta på löser de små fågelradhusen också ett allvarligt problem. Bostadsbristen är nämligen stor i fåglarnas vintervärld...

0

Dag till dag julkalender 2007

Det är mycket du ska hinna göra i december månad, men du behöver inte stressa. Följ vår julkalender med ett tips varje dag så klarar du av julstöket...

1

Läcker spaljé

Ibland vill man ta bort väggar, men hur gör man om de är bärande? Ett alternativ är att bygga upp en snygg inomhusspaljé, som låter ljuset spela fritt...

0

Damm på en dag

I små trädgårdar eller där det bara finns plats för en liten damm, passar ofta en formpressad alldeles utmärkt. Så här installerar du den.

0

Sveriges bästa gör-det-självtips

Här finns Sveriges bästa gör-det-självtips samlade. Vi har valt ut de 10 mest efterfrågade tipsen i vårt artikelförråd.

0

Frostade ljuslyktor

Sötaste ljuslyktan gör du själv.

0

Stämningsfull grankrona

Snygg grankrona att hänga över julbordet.

0

Trädgårdens gjutna medelpunkt

En grillplats har varje trädgård med självaktning. Gjuter du grillen själv kan du utforma den helt efter eget huvud. Här visar händiga Reva steg för...

0

Ett änglalikt mottagande

Hälsa julens besökare med en udda dörrkrans gjord av pärlor, guldtråd och en flöjtspelande kerub.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons