Annons

Bygg en skateboard-ramp - första sektionen

Steg för steg

Rampen byggs i två sektioner – här är den första.

Annons

Vi har delat den stora rampen i två sektioner. Den ena består av trappan med tillhörande avsats medan den andra är den egentliga rampen. Vi börjar med trappsektionen.

I artikeln Bygg en skateboard-ramp hittar du en lista över materialet vi använt samt skisser. 


1. Såga ut allt trä i rätt mått – se texten under "Det har vi använt" (i artikeln Bygg en skateboard-ramp) – eller beställ skivorna färdigsågade. Markera trappans form på sidan E.

2. Skär i strecken med vass hobbykniv så att faneret i övre skiktet skärs av. Borra hål för sticksågen och såga. Tänk på att såga på rätt sida av strecken (på den bit som kasseras) så att måtten stämmer.

3. Jämna till kanterna med en fil och putsa sedan lätt med fint slippapper.

4. Tvärstagen och de lodräta stöden limmas och skruvas ihop till ramar. Kontrollera med vinkel att ramarna får fullständigt raka hörn (90 graders vinkel).

5. Skruva ihop ramarna och sidorna. Markera placeringen av varje ram och förborra för skruvarna. Passa även på att försänka hålen för skruvhuvudena.

6. Gör en provmontering och markera ramarnas placering på insidan av de två sidorna med blyertspenna.

7. Skruva loss alla skruvarna och stryk nu lim på insidan av sidorna där du har markerat för ramarna. Dra i skruvarna igen.

8. Fortsätt med stegen. Först limmas och skruvas de lodräta sättstegen fast och sedan limskruvar du planstegen. Kom ihåg att förborra samt att försänka skruvhuvudena.

9. Fräs en 9 mm fals i både den stora och den lilla avsatsen (A och K). Se ritning i artikeln Bygg en skateboard-ramp.

10. Montera stödskivan (U) med lim och skruvar. Förborra och försänk som vanligt.

Frästips

Fördelen med en handöverfräs
För att göra falsarna har vi använt en handöverfräs. Det underlättar arbetet en hel del. Man kan numera få en handöverfräs till relativt vettigt pris.


Läs hur du bygger den andra sektionen och sätter ihop rampen i artiklarna Bygg en skateboard-ramp - andra sektionen samt Bygg en skateboard-ramp - sätt ihop rampen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
19 september 2008

0 Kommentarer

10

Husfixardags - så åtgärdar du husets svaga punkter

Fixa den droppande kranen, slamrande dörren, de svarta silverbestiken eller den irriterande repan i bordet. Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot...

3

Gjut egna markstensplattor

Pigga upp standardbetongen med några egenhändigt tillverkade konstverk!

0

Trivsamt trädäck

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

0

Pynta & pyssla

Med lite färg, pärlor, tyg och en bit tapet kan du mysa till ditt hem på ett par timmar. Känner du för ett större gör-det-själv-projekt? Varför inte...

0

Gjut ett cykelställ!

Så här innan våren kan man tjuvstarta med årets utomhusprojekt. Varför inte passa på att gjuta några smidiga cykelställ? Vår händige Anders Utsten...

5

Byt handtag

Har du hängiga eller fula handtag? Att stärka upp dem eller byta ut dem är inte så svårt som du tror. Vår händige Anders Utsten visar hur!

1

Rensa och gör rent bakom köksfläkten

Röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare. Rengör röret regelbundet och undvik att den blir en brandfara.

0

Så gör du: Täta mellan diskbänken och väggen

Här får du tipsen som hjälper dig att fixa vardagslivet i ditt hus bättre.

0

Stämningsfulla arrangemang i vintermörkret

Att göra arrangemang inför julen förhöjer stämningen. Framförallt är det tacksamt utomhus då man enkelt kan skapa kontraster mellan mörkret och den...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons