Bygg drivbänk av gammalt fönster

Steg för steg

Malena Skote tipsar om hur hon byggde en enkel drivbänk av ett gammalt fönster.

Annons

Har man ett gammalt fönster kan man använda det som lock och snickra bänken utifrån fönstrets mått. Jag använde ett fönster på 1 x 1 m och har utgått från detta i måttbeskrivningen.

Det här behöver du:

Material
- Fönster med enkelglas
- Kraftiga brädor, 21 mm tjocka och 120 mm breda
- Fyrkantregel till hörnstolpar, 45 x 45 mm
- Varmförzinkad spik

Verktyg
- Tummstock
- Hammare
- Såg

 

Olja bänken

Drivbänkar ska oljas in för att inte ruttna av kontakten med den fuktiga marken. Olja alla delar till drivbänken innan du snickrar ihop dem och låt det torka in ett par timmar. Linolja är en ren naturprodukt som inte läcker giftiga ämnen.

 

Så här gjorde jag:

1. Jag mätte upp och kapade till hörnstolparna: 2 st 360 mm höga och 2 st 240 mm

2. Sedan sågade jag till brädorna till drivbänkens väggar. I mitt fall blev det 10 st 980 mm långa brädor. Av dessa sågade jag av en på diagonalen så det blev två sneda bitar.

3. Jag spikade ihop bänken som skissen visar och sågade bort det som stack upp av hörnstolparna, så att de inte skulle vara i vägen för fönstret.

4. Fönstret vilar ovanpå ramen, vilket gör det enkelt att ställa undan när det blivit varmt i drivbänken. Den som vill skruvar fast fönstret i bänkens bakkant, med gångjärn. Jag ställer fönstret på glänt med hjälp av en träkloss.

 

Annons

 

Tipset kommer Malena Skotes bok 100 projekt för trädgården - från drivbänkar till höstkransar som släpptes nu i mars 2014, Norstedts förlag.

Anna Persson
4 maj 2016

1 Kommentarer

3

Livat i radhus-holken!

Förutom att de är festliga att titta på löser de små fågelradhusen också ett allvarligt problem. Bostadsbristen är nämligen stor i fåglarnas vintervärld...

0

Dag till dag julkalender 2007

Det är mycket du ska hinna göra i december månad, men du behöver inte stressa. Följ vår julkalender med ett tips varje dag så klarar du av julstöket...

1

Läcker spaljé

Ibland vill man ta bort väggar, men hur gör man om de är bärande? Ett alternativ är att bygga upp en snygg inomhusspaljé, som låter ljuset spela fritt...

0

Damm på en dag

I små trädgårdar eller där det bara finns plats för en liten damm, passar ofta en formpressad alldeles utmärkt. Så här installerar du den.

0

Sveriges bästa gör-det-självtips

Här finns Sveriges bästa gör-det-självtips samlade. Vi har valt ut de 10 mest efterfrågade tipsen i vårt artikelförråd.

0

Frostade ljuslyktor

Sötaste ljuslyktan gör du själv.

0

Stämningsfull grankrona

Snygg grankrona att hänga över julbordet.

0

Trädgårdens gjutna medelpunkt

En grillplats har varje trädgård med självaktning. Gjuter du grillen själv kan du utforma den helt efter eget huvud. Här visar händiga Reva steg för...

0

Ett änglalikt mottagande

Hälsa julens besökare med en udda dörrkrans gjord av pärlor, guldtråd och en flöjtspelande kerub.