Bygg drivbänk av gammalt fönster

Steg för steg

Malena Skote tipsar om hur hon byggde en enkel drivbänk av ett gammalt fönster.

Annons

Har man ett gammalt fönster kan man använda det som lock och snickra bänken utifrån fönstrets mått. Jag använde ett fönster på 1 x 1 m och har utgått från detta i måttbeskrivningen.

Det här behöver du:

Material
- Fönster med enkelglas
- Kraftiga brädor, 21 mm tjocka och 120 mm breda
- Fyrkantregel till hörnstolpar, 45 x 45 mm
- Varmförzinkad spik

Verktyg
- Tummstock
- Hammare
- Såg

 

Olja bänken

Drivbänkar ska oljas in för att inte ruttna av kontakten med den fuktiga marken. Olja alla delar till drivbänken innan du snickrar ihop dem och låt det torka in ett par timmar. Linolja är en ren naturprodukt som inte läcker giftiga ämnen.

 

Så här gjorde jag:

1. Jag mätte upp och kapade till hörnstolparna: 2 st 360 mm höga och 2 st 240 mm

2. Sedan sågade jag till brädorna till drivbänkens väggar. I mitt fall blev det 10 st 980 mm långa brädor. Av dessa sågade jag av en på diagonalen så det blev två sneda bitar.

3. Jag spikade ihop bänken som skissen visar och sågade bort det som stack upp av hörnstolparna, så att de inte skulle vara i vägen för fönstret.

4. Fönstret vilar ovanpå ramen, vilket gör det enkelt att ställa undan när det blivit varmt i drivbänken. Den som vill skruvar fast fönstret i bänkens bakkant, med gångjärn. Jag ställer fönstret på glänt med hjälp av en träkloss.

 

Annons

 

Tipset kommer Malena Skotes bok 100 projekt för trädgården - från drivbänkar till höstkransar som släpptes nu i mars 2014, Norstedts förlag.

Anna Persson
4 maj 2016

1 Kommentarer

0

Bygg en skateboard-ramp - första sektionen

Rampen byggs i två sektioner – här är den första.

4

Bygg en skateboard-ramp

Ner, ner, ner, ner för backen ner….men först träning! Här är rampen den händige lätt bygger själv.

2

Den gula påsken

Efter en lång, seg och mörk vinter kommer påsken som ett riktigt vårtecken. Då är det dags att välkomna solen och ljusare tider. Vilket sätt kan väl...

0

Gör en egen eldgrop

Det är enkelt och går snabbt att mura en liten eldgrop i trädgården. Den brukar dessutom snabbt bli en av trädgårdens mest välbesökta platser.

0

Istider och vinterpynt

Så här i mörka vintertider behövs ljus och vackra ting. Islyktor förskönar trädgården och är enkla att göra inför festen.

0

Skönare jul

Snart är julen här och det är dags att börja julstöka. Här har vi samlat ett urval av våra artiklar, guider och gör-det-självtips om julen.

0

Blomsterdekoration till ljus flaska

Vi i Villa firar 50-års-jubileum i år. Vad passar bättre till en jubilar än att ta fram champagneflaskan och smycka den med blommor och blad?

0

Blommor och champagne!

Vi i Villa firar 50-års-jubileum i år. Vad passar bättre till en jubilar än att ta fram champagneflaskan och smycka den med blommor och blad? Följ...

0

Påskens pyssel

Välkomna påsken med blommor, pyssel och goda recept!