Bygg drivbänk av gammalt fönster

Steg för steg

Malena Skote tipsar om hur hon byggde en enkel drivbänk av ett gammalt fönster.

Annons

Har man ett gammalt fönster kan man använda det som lock och snickra bänken utifrån fönstrets mått. Jag använde ett fönster på 1 x 1 m och har utgått från detta i måttbeskrivningen.

Det här behöver du:

Material
- Fönster med enkelglas
- Kraftiga brädor, 21 mm tjocka och 120 mm breda
- Fyrkantregel till hörnstolpar, 45 x 45 mm
- Varmförzinkad spik

Verktyg
- Tummstock
- Hammare
- Såg

 

Olja bänken

Drivbänkar ska oljas in för att inte ruttna av kontakten med den fuktiga marken. Olja alla delar till drivbänken innan du snickrar ihop dem och låt det torka in ett par timmar. Linolja är en ren naturprodukt som inte läcker giftiga ämnen.

 

Så här gjorde jag:

1. Jag mätte upp och kapade till hörnstolparna: 2 st 360 mm höga och 2 st 240 mm

2. Sedan sågade jag till brädorna till drivbänkens väggar. I mitt fall blev det 10 st 980 mm långa brädor. Av dessa sågade jag av en på diagonalen så det blev två sneda bitar.

3. Jag spikade ihop bänken som skissen visar och sågade bort det som stack upp av hörnstolparna, så att de inte skulle vara i vägen för fönstret.

4. Fönstret vilar ovanpå ramen, vilket gör det enkelt att ställa undan när det blivit varmt i drivbänken. Den som vill skruvar fast fönstret i bänkens bakkant, med gångjärn. Jag ställer fönstret på glänt med hjälp av en träkloss.

 

Annons

 

Tipset kommer Malena Skotes bok 100 projekt för trädgården - från drivbänkar till höstkransar som släpptes nu i mars 2014, Norstedts förlag.

Anna Persson
4 maj 2016

1 Kommentarer

10

Husfixardags - så åtgärdar du husets svaga punkter

Fixa den droppande kranen, slamrande dörren, de svarta silverbestiken eller den irriterande repan i bordet. Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot...

3

Gjut egna markstensplattor

Pigga upp standardbetongen med några egenhändigt tillverkade konstverk!

0

Trivsamt trädäck

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

0

Pynta & pyssla

Med lite färg, pärlor, tyg och en bit tapet kan du mysa till ditt hem på ett par timmar. Känner du för ett större gör-det-själv-projekt? Varför inte...

0

Gjut ett cykelställ!

Så här innan våren kan man tjuvstarta med årets utomhusprojekt. Varför inte passa på att gjuta några smidiga cykelställ? Vår händige Anders Utsten...

5

Byt handtag

Har du hängiga eller fula handtag? Att stärka upp dem eller byta ut dem är inte så svårt som du tror. Vår händige Anders Utsten visar hur!

1

Rensa och gör rent bakom köksfläkten

Röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare. Rengör röret regelbundet och undvik att den blir en brandfara.

0

Så gör du: Täta mellan diskbänken och väggen

Här får du tipsen som hjälper dig att fixa vardagslivet i ditt hus bättre.

0

Stämningsfulla arrangemang i vintermörkret

Att göra arrangemang inför julen förhöjer stämningen. Framförallt är det tacksamt utomhus då man enkelt kan skapa kontraster mellan mörkret och den...