Bygga plank runt bakgården

Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren plankbygge du enkelt snickrar själv.


Tomthörnan vid bilinfarten är skyddad av en syrenhäck mot gatan och en friggebod mot bostadshusets entré. Den har i några år varit tomtens kompst och sopkärlshörna. Vår lilla lokalgata är ett populärt promenadstråk så vi beslöt att bättra på insynsskyddet med ett plank innanför häcken som är avlövad halva året. 

Det här behövs för att bygga ett plank:

7 st stolpfästen, dim. 70 x 70 mm, längd 7000 mm
7 st stolpar, tryckimpregnerad hyvlad furu, 70 x 70 mm, längd 1800 mm
Spikreglar hyvlad furu 34 x 70 mm, ca 30 löpmeter
Spjälbräder, hyvlad furu 16 x 120 mm ca 130 löpmeter
Lockbräda, hyvlad furu 16 x 120 mm ca 10 löpmeter
Varmförzinkad plattspik 50 resp. 75 mm
Utefärg, grön utsida mot häcken, ljusgrå insida mot den ljusgrå friggeboden.
3 fack grönmålade kopostnät. Mått 750 x 750 900 mm.

Pris Kompostnäten 500 kr
Färg 150 kr
Stolphållare 970 kr
Trä och spik 1 700 kr

Vi köpte lite extra trävirke för att av spillbitarna bygga en utearbetsbänk till vår hörna.

Så här bygger du ett plank:

1. Mät ut läge för stolparna ca 2 m är lagomt mellanrum. Stolpfästerna kan slås ner i mark med en slägga. En slagklots finns att köpa som tillbehör, men det går att använda en klots från stolpvirket. Känn efter i mark med ett spett så inga stora stenar är i vägen. I så fall bör stolpavstånden justeras. Kontrolleras med en stolpe och vattenpass att alt blir lodrätt. Kontrollera också med en lång bräda och vattenpasset att stolpfästena kommer i samma höjd.

2. Kapa stolparna till 1,8 m höjd och såga ur jack för infällning av övre och undre spikregeln. Rensa urjackningen med stämjärn och hammare. Den mittersta spikregeln sågas av för att skråspikas (spikas snett) fast mellan stolparna. Spika färdigt stommen.

3. Såga till spjälbrädorna till 1,6 m höjd och spika fast dem i spikreglarna med ca 2 cm mellanrum. Kontrollera ibland med vattenpasset så brädorna hamnar rakt. Sist spikas en lockbräda överst och två stående ytterkantbrädor.

4. Vi målade vårt plank grönt på utsidan mot syrenhäcken och ljusgrått på insidan, för att få en ljusare arbetsplats. Vårt varmkompostkärl Gröna Anna och det rullbara sopkärlet kompletterades med de tre trådkompostnäten.

5. Av virkesspillet spikade vi sist ihop en arbhetsbänk med måtten 600 x 1 200 mm och höjd 830 mm. Se ritning. Den målades också ljusgrå.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar