Klassisk grind och staket

Enkel och klassisk är modellen för den röda grinden och spjälstaketet. Här visar vi hur du kan tillverka dem själv.


Grinden är helt enkelt en fortsättning på spjälstaketet, som fastän det är spetsigt känns välkomnande. Dimensionen på spjälorna B) är 22-25×75 mm med sågade ytor. Äkta falurödfärg, som är en slamfärg, fäster inte på släta hyvlade träytor. Till färgens fördelar hör att den är billig, dryg och lätt att måla och underhålla. Dessutom åldras den vackert. Använder man istället röd oljefärg brukar resultatet bli alltför färgstarkt, tills ytorna mattas ner efter några år.

Välj bra material

Stolpar och horisontella reglar är av furu, helst tryckimpregnerad i klass AB, som motstår röta. Spjälorna är av gran. Välj ut brädor på byggvaruhuset som är raka och utan stora kvistmärken. Alla metallbeslag som gångjärn, handtag, franskskruvar och spikar skall vara varmförzinkade för att inte rosta. Vid träfogar används fuktsäkert snickerilim, som förstärker och motverkar vatteninträngning.

Så här gör du grinden:

Grindspjälorna har samma bredd, men ytter- och mittspjälorna A) är tjockare 75×75 mm. Reglarna C) är av samma dimension 75×75 mm, med överkanten en aning snedsågad så att vatten rinner av. Här är de lodräta spjälorna infällda till 3/4 i tvärreglarna med 45 mm mellanrum. Dessa urtag görs enklast med elektrisk byggcirkelsåg eller för hand med bredbladig fogsvanssåg, stämjärn och fil.

Mät upp och markera urtagen, med anslagsvinkel och spetsig blyertspenna. Såga tre snitt, hugg bort träet med platt stämjärn och fila jämnt med grov flat fil. Spjälorna limmas och spikas fast, vilket kallas spiklimning.

Den som är snickarkunnig gör fyrkanttappar, i reglarnas C) ändar, som passar i genomgående hål i de kraftigare ytter- och mittspjälorna A). Tapparna markeras noga med 15 mm tilltagen längd och sågas ut. Exakt form filas fram med flat fil. Gör sågsnitt och passande flack träkil, som illustrationen visar. Motsvarande tapphål markeras och borras ur från två hål. Slutlig hålform huggs och filas fram med smalt platt stämjärn och smal flat fil. Prova så att tapp-tapphål har god passning. Vid monteringen, med lim, knackas den lilla kilen in så att tappen expanderas fast i tapphålet. Därefter sågas utstickande tappändar bort.

Enklare montering mellan delarna A)-C) kan göras med urtag halvt-i-halvt. Delarna limmas ihop med fuktsäkert lim och pressas samman med skruvtvingar. Slutligen förstärks med träsruvar vid varje fog. På gångjärnssidan används dessutom genomgående skruv med mutter och bricka vilket förstärker fogarna och gångjärnens infästning. Med tiden kan en grind hänga ner sig.

Därför bör en diagonal snedsträva fixeras baktill, med exakt passning mot delarna A)-C), från nedre gångjärnet och snett upp. Ena grinden kan låsas mot marken med en kraftig skjutregel. Andra grinden låses med en u-formad handtagsbygel som fälls över A).

Så här gör du staketet

Staketreglarna är grövre – 50×100-125 mm sågat virke. De skråspikas fast mot stolparna och förstärks undertill med förzinkade byggvinkelbeslag. Spjälorna B), samma som till grinden, spikas direkt mot reglarna. Använd vattenpass för att kolla lodlinjen.

Så här gör du stolparna:

Grindstolparna är kraftiga 150×150 mm. Den fristående grindstolpen är stadigt förankrad i en betongplint i marken, med fyra fastgjutna vinkeljärn. Den andra grindstolpen är halverad och fastbultad mot husväggen. Staketstolparna är klenare, av dimensionen 100×100 mm eller 125×125 mm. Avståndet mellan stolparna bör ej överstiga 2 meter.

Alla stolpar är prydligt täckta med rödmålade plåtkåpor. Staketstolpar kan antingen grävas ner och gjutas fast i marken, eller skruvas mot kraftiga plattjärnsbeslag som gjuts fast i betongplintar i marken. I järnhandeln och på byggvaruhus finns olika sorters stolpbeslag att köpa, vilket även gäller långa gångjärn D) och grindhandtag.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar