Bygga staket – guide för ett hållbart resultat

Rama in din trädgård med ett snyggt staket. Med rätt metod och material får du en vacker inramning av din villa som håller i många år. Vi guidar dig igenom stegen för det perfekta staketbygget. 

staket


Ställ dig själv frågor

Det första du ska göra är att fundera över syftet med staketet och varför du bygger det. Ska det hålla barn och djur kvar inne på tomten, vill du markera en tomtgräns eller skapa ett insynsskydd? Syftet är avgörande för vilken utformning och funktion staket ska ha.

Planering – första steget i staketbygget

Att bygga ett staket är ett relativt enkelt projekt med få fallgropar som även den icke händige klarar av. Staketets storlek och val av material styr dess ändamål, likaså din budget. Vill du köpa kompletta byggsatser eller bygga staketet själv? När du har svaret på dessa frågor kan du börja planera bygget av ditt staket.

Kom igång med att bygga staket

Kolla upp markförhållandet för att på bästa sätt kunna anpassa typen av markfästning och markera sedan ut var staketstolparna ska placeras. Gräv gropar om du ska gjuta eller sätta betongplintar och gör ett gediget underarbete så att staketet klarar av vädrets olika påfrestningar.

Staketstolpar

– Det finns många olika sätt att hantera infästning av staket, det avgörande är markens underlag och vilken typ av staket du avser bygga, säger Peter Sjöström, Produktgruppchef på Beijer. 

Gjuter du plintar ska du först mäta ut rätt placering, rekommenderat avstånd är 0,6 meter. Gräv sedan ut hål där de ska placeras. Djupet är beroende på markens stabilitet.

Läs också: ”Ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk”

Säkrat frostskydd

– Den största utmaningen vid ett staketbygge ligger i att gräva ner plintar tillräckligt djupt, säger Samuel Linden, Business area manager på Byggmax.

Du behöver gräva ett djup på minst 1,2 meter för att få ett säkrat frostskydd. Häll därefter ner lite grus i botten av hålet och placera ett gjutrör i mitten. Se till att det står rakt och fyll upp med jord runtom. Placera en stolpsko eller plintjärn i mitten och fyll upp röret med betong.

Stolpspjut och betongplint 

Har du ett löst underlag kan du med fördel slå ner stolpspjut i marken. Dessa kommer i olika stolpdimensioner. De fungerar dock sämre i hårda underlag eller om du har sten i marken. Fördelen med stolpspjut är att det både är tidseffektivt och enkelt.

– En annan vanlig metod är en färdig betongplint som du gräver ner i marken. Plinten är stabil, stadig och kommer i fler dimensioner. Det krävs ingen gjutning, dock är betongplinten tung och kräver mycket grävning, säger Peter Sjöström.

För att staketstolpen ska få en längre livslängd är det viktigt att toppen har en snedfasning för vattenavrinning. På så sätt suger inte träet åt sig all väta utan låter det istället rinna av.

Färdiga byggsatser för staket

Att bygga staket med färdiga staketprofiler är ett smidigt och kostnadseffektivt val. Eftersom staketprofilerna kommer i färdiga sektioner behöver du enbart fästa dem på stolparna, med hjälp av skruv eller spik. Du hittar dem i en mängd olika varianter, utföranden, längder och utseenden. Du kan även välja mellan tryckimpregnerat trä eller färdigmålade sektioner.

Viktigt att tänka på när du köper färdiga staketprofiler är att marken måste vara så lodrät som möjligt för att staketet ska bli rakt.

– Ett populärt staket som många bygger är X-staketet, där man formar ett kryss mellan två pelare. Avståndet mellan pelarna brukar variera från 1-1,2 meter, säger Viktor Waldhagen, Proffsservice på Hornbach.

staket

Hornbach

Ett annat klassiskt alternativ som många väljer är staketmodellen med raka avsågade spjälor. Dess enkelhet gör att det passar in överallt.

Bygg staket själv

Vill du bygga ett mer skräddarsytt eller personligt staket ska du montera det själv. Då väljer du själv material, du sågar, mäter och kan helt fritt välja mönster för att få ett staket med ett unikt mönster och utseende som passar dina personliga önskemål. Är du osäker på hur du ska bygga, finns det en mängd olika guider på webben.

Ett normalt avstånd mellan pelarna är 1,5-2 meter beroende på konstruktion och spikreglarnas dimension.

– Vill du inte bygga själv, kan du köpa materialet och anlita en hantverkare för bygget av staketet. Dock klarar du med all sannolikhet att göra det på egen hand, säger Samuel Linden.

Bygg staket på lutande mark

Bygger du ett staket på en lutande mark ska du använda ett vattenpass när du fäster första stolpen, sedan använder du en mall för resterande staketstolpar. Du kan även bygga ett rakt staket med en successivt avtrappande horisontell överkant. Vid detta alternativ kan staketets underkant antingen följa markens lutning eller anpassas till en betongsockel med fastgjutna stolpfästen.

Beijer 

Materialval

Det som styr val av material är staketets ändamål och budget. De flesta staket byggs av trä, komposit är en annan variant, medan andra exempelvis väljer att sätta upp ett stängsel som inramning av tomten.

Det vanligaste trämaterialet många väljer är tryckimpregnerad furu eller vanlig gran. Det tryckimpregnerade träet ger en längre hållbarhet och passar perfekt för den som vill behålla träfärgen. Vill du måla på det tryckimpregnerade träet måste du se till att det har torkat ordentligt, rekommenderad tid är cirka två år och du målar alltid staketet på sommaren.

Det miljövänliga alternativet är komposit – en blandning av plast och cellulosa. Det är ett smart alternativ till trä, kompositen är återvinningsbar och har en lång livslängd. Materialet tar ingen skada av påväxt och det påverkar inte heller naturen, detta är dock ett dyrare alternativ.

– Kompositen är nästintill underhållsfri och man använder en miljövänlig plast i produkten, vilket såklart ökar attraktiviteten av produkten, säger Peter Sjöström.

Bygger du staket av gran ska du måla brädorna för att skydda träet och ger därmed staketet en längre livslängd. Det tillverkas även staket i andra träslag som exempelvis ek, dock är det inte lika vanligt.

Läs också: Expertens tips: ”När du vet varför du vill ha ett staket blir det enklare att välja rätt”

Räkna ut materialåtgång

Du räknar åtgången av material genom att räkna styck, löpmeter eller kvadratmeter. När du bygger ett enklare staket kan det räcka att räkna på löpmeter. Eftersom du alltid räknar med spill ska du inkludera lite extra materialåtgång. Normalt räknar du med cirka 10-15% extra.

För din egen del kan det vara bra att hålla koll på detta, speciellt om du satt upp en specifik budget för staketbygget. Har du problem att själv räkna ut åtgången kan många byggvaruhus hjälpa till.

Behöver du ansöka om bygglov?

Du behöver generellt inte ansöka om bygglov när du ska bygga ett staket eller ett plank som omger en skyddad uteplats i anslutning till huset. Dock finns det vissa regler du måste förhålla dig till som att staketet inte får överstiga 1,8 meter. Om staketet eller planket ska byggas närmre än 4,5 meter från tomtgränsen ska du alltid samråda med din granne och få ett skriftligt medgivande innan du börjar bygga. Du kan läsa mer om vad som gäller när du ska bygga staket på Boverket.

Checklista – detta behöver du

Du kan behöva olika typer av material och verktyg baserat på hur avancerat staket du planerar bygga och hur du väljer att fästa staketet. Men det som du alltid behöver är:

1. Verktyg: Såg (fogsvans och kap/gersåg), skruvdragare, vinkelhake och vattenpass.

2. Material: Virke anpassat efter önskemål. Reglar samt spjälor för staketet.

3. Övrigt: Träskruv, byggvinklar och en penna.

Experternas tips för att bygga staket:

  • Använd färdiga betongplintar för att spara tid.
  • Använd en rostfri infästning som har längre livslängd.
  • Ha inte för långt mellan stolparna. Resultatet bli att staketet ”hänger” i mitten.
  • Om du vill ha längre hållbarhet ska du använda tryckimpregnerat trä.
  • För att förenkla staketbygget, köp färdiga staketsektioner.
  • Hitta staketstolpar som matchar stilen på ditt hus.
  • Om du ska måla impregnerat trä måste det hunnit torka ordentligt, måla under sommaren och se till att det inte regnat inom de senaste dagarna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar