Annons
Staket 114 från Jabo har det klassiska utseendet och är gjort av skyddsimpregnerad gran. En sektion är 200x70 cm; reglarna mäter 24x63 och spjälorna 15x100 mm. Pris ca 195 kr per sektion.
Staket 114 från Jabo har det klassiska utseendet och är gjort av skyddsimpregnerad gran. En sektion är 200x70 cm; reglarna mäter 24x63 och spjälorna 15x100 mm. Pris ca 195 kr per sektion.

Bygg ett staket i vår!

Staket och grind

När den långa vintern tagit slut kliar det i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Kanske sätta upp det där staketet som du funderat på ett tag nu?

Annons
Det finns en hel del saker att begrunda när man funderar på att bygga ett staket. De estetiska frågorna är givetvis många. Vilket material ska man välja? Vilket utseende passar bäst? Vilken höjd ska staketet ha? Ska det vara omålat eller målat, och i så fall i vilken färg? Hur får man staketet att passa ihop med sin trädgård, sitt hus och kanske även den närmaste omgivningen?

Men det finns också gott om praktiska frågor. Hur förankrar man stolparna och hur fäster man staketet i stolparna? Vilka dimensioner måste staketet ha för att hålla? Och, om du har småbarn, hur gör man staketet barnsäkert? Tänk även på saker som hur det fungerar att klippa gräset intill staketet och att skotta snö på vintern, kanske med maskin.

Både när det gäller det estetiska och det praktiska kan man få många idéer bara genom att ta promenader där man bor. Hur har andra tänkt och hur har det blivit? Det finns även gott om tips på Internet – se till exempel länkarna sist i artikeln.

Färdiga sektioner

Den enklaste lösningen är att köpa de färdigbyggda staketsektioner som finns hos byggvaruhusen i olika höjder, längder och utseenden. Här kan kvaliteten variera. Saker att tänka på är kanske först och främst tjockleken på spjälorna och reglarna, men även impregneringen på virket och hur spjälorna är fastsatta i reglarna.


Lite mer exklusivt är Jabos staket 4001. En sektion mäter 180x85/76 cm och själva ramen 45x70 mm. Kostar ca 595 kr per sektion.

Montera själv

Det finns även byggsatser att köpa för den som gärna pusslar och skruvar men vill få lite hjälp på traven.


Vinga från Lundbergs köper du som ett allt i ett-paket – förborrat, kapat och klart att montera. Träet är dessutom grundmålat. Finns i två längder, 150 eller 100 cm. Höjden är 80 och djupet 7 cm. Stolpar finns att köpa till.  Vinga kostar från ca 335 kr per sektion. På bilden har man monterat en extra överliggare.

En annan, lite mer ovanlig variant är Lindö med sin tegelmursliknande struktur. Lindö har samma specifikation som Vinga ovan och kostar från ca 339 kr per sektion.

Bygg själv

Vill du få ett skräddarsytt och/eller personligt staket kan du givetvis bygga det själv. Du köper helt enkelt det material du behöver, mäter, sågar och skruvar. Har du tid och lust kan du såga till spjälorna så att de får ett alldeles unikt utseende. Tips om dimensionering, material, utseende och hur du går tillväga hittar du via länkarna sist i artikeln.

Metallstaket


Vill du skaffa ett skräddarsytt staket i smide kan du kontakta något smidesföretag. Ett av många som både designar och tillverkar smidesprodukter utifrån kundens önskemål är Smidesgalleriet i Hörby.

Ett alternativ till trä är metall. Lundbergs har tre modeller av staket och grindar i lackerat stål, varav denna heter Lidingö. Stålet är doppgalvat och har fått en zinkfosfatgrund samt en UV-beständig svart pulverlack. En sektion som mäter 200x90x2,5 cm kostar från ca 1 575 kr.

Levande staket

Vill man ha ett levande staket, men ändå inte ta steget till häck eller buskar, kan man skapa ett sådant genom att till exempel sätta och fläta pilskott. Skotten slår rot och grönskar varje vår; på vintern finns det dekorativa flätmönstret kvar.


Lillöpil har även torkad pil, som man kan använda till att skapa dekorativa staket. Dessa finns i längder från 190 till 300 cm. En bunt med 50 st 185-190 cm långa kostar 300 kr plus frakt.

Lillöpil säljer pilskott till sådana här staket i längder mellan 175 och 300 cm. Pris från 600 kr per bunt om 50 skott, vilket räcker till ca 5 meter (frakt tillkommer).

Men stolparna måste förstås inte vara av trä. Det finns exempelvis granitstolpar att köpa för den som vill ge sitt staket ett lite mer rustikt utseende. Granitstolpe 150x20x20 cm från Stenbolaget i Stockholm/Västerås passar enklare staket. Effektiv höjd 100-120 cm beroende på monteringsmetod. Vikt ca 168 kg; pris 899 kr/st.

Stolparna

Även för trästolparna mellan staketsektionerna finns det olika möjligheter. En variant är att låta stolparna gå ner i mark och gjuta runt om dem. En annan är att gjuta en plint med uppstickande stolpfäste, alternativt att köpa en färdiggjuten sådan. Vill du slippa gräva och gjuta, kan du istället slå ner spetsiga stålfundament (stolpspjut eller metpost) i marken att fästa stolparna i. Det senare förutsätter dock att marken inte är alltför stenig. Stolparna väljs normalt i tryckimpregnerat trä, vars dimensioner beror på staketets höjd och sektionernas längd.

Annons

Bygglov

För att bygga ett vanligt staket behövs normalt inget bygglov. Däremot krävs bygglov om inhägnaden har formen av ett plank eller en mur. Som plank räknas ”inhägnader som är högre än ett normalt staket”. Ett undantag är att en- och tvåbostadshus utan bygglov får anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från huset men minst 4,5 meter från tomtgränsen, om muren eller planket är max 1,8 meter hög(t). Läs mer via Boverkets länk nedan och kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar arbetet, för att få svar på om det du vill göra kräver bygglov. Det är byggnadsnämnden som gör en bedömning av det enskilda fallet.

Länktips

  • Allt om trädgårdsbyggpen, www.skogsindustrierna.org/web/Tragardsbygge.aspx – välj ”Hela skriften...”
  • Bygg staket och plank, www.beijerbygg.se/templates/BB_ByggradListItem.aspx?id=12046
  • Bygglov för staket, www.boverket.se/Bygga--forvalta/Bygglov-och-bygganmalan/Vad-galler-for-staket-plank-och-murar
  • Olika stakettyper, www.tradgardsradgivarna.se/artikelarkiv/staket_081028.pdf

Köpinformation

Jabo, www.jabo.se
Lillöpil, www.lillopil.se
Lundbergs, www.lundbergs.com
Smidesgalleriet, www.smidesgalleriet.com
Stenbolaget, www.stenbolaget.se

25 februari 2010

0 Kommentarer

0

Guide: Bygg en grind

Vill du bygga en stadig och hållbar grind? Här är en enkel guide som visar hur det går till.

0

Snickra en solgrind

Solen är en positiv symbol, som man blir glad av att se, oavsett om den finns i ryggen på en gammal trädgårdsstol eller i en grind. Vi fotograferade...

0

Snickra ett enkelt staket

Ett staket ramar in trädgården och fungerar som insynsskydd. Små barn och hundar hålls kvar på tomten och ett någorlunda högt staket gör det svårare...

0

Snickra snyggaste insynsskyddet

Så här gör du det insynsskyddande och snygga planket på omslaget till Vi i Villa nr 3/04. Beroende på hur du placerar ribborna kan du också få ett...

1

Klassisk grind och staket

Enkel och klassisk är modellen för den röda grinden och spjälstaketet. Här visar vi hur du kan tillverka dem själv.

1

Bygg din egen stödmur

Vill man ha en mur med vacker struktur, eller bara en som är funktionsduglig? En stödmur är både snygg och praktisk. Ibland är den helt nödvändig för...

0

Grindar för alla smaker

Den är det första du möter när du kommer och det sista du ser när du går. Det handlar naturligtvis om grinden - ett stycke svensk trädgårdshistoria.

0

Gärdsgård - modern nostalgi

Gärdesgård är inte längre synonymt med kohagar och faluröda torp, nu dyker de upp även i moderna villaområden. Och det är inte så konstigt egentligen,...

1

Bygga plank runt bakgården

Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren...

Vi i Villas policy
Avbryt

Bli en del av Vi i Villa!

Som medlem på viivilla.se är du en del av Vi i Villa - din tipsare i villavardagen.

På viivilla.se kan du få svar på dina frågor, prata med andra kunniga villaägare, göra din röst hörd i Villapanelen, medverka i tävlingar och ta del av Vi i Villas unika erbjudanden och mycket mer. Viivilla.se är en plattform i ständig utveckling för att vara din bästa tipsare i villavardagen.

Är du redan medlem på viivilla.se kan du använda dina gamla inloggningsuppgifter.

Nyhetsbrev och erbjudandemejl

Som medlem hos Vi i Villa får du bland annat våra nyhetsbrev och erbjudanden. Erbjudanden från Vi i Villa kommer från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning. Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet.

Tävlingar

Varje tävling har enskilda villkor för deltagande. Läs mer under sidan tävlingar och för varje tävling.

Villapanelen

Villapanelen är en internetbaserad oberoende och opolitisk panel som speglar villaägares åsikter inom olika områden. Undersökningarna skickas ut omkring fyra gånger per år och du som villapenelist får ta del av unika utlottningar och erbjudanden. Läs mer under sidan Villapanelen.

Behandling av personuppgifter

All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m m lagras hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. Genom att bli medlem samtycker du till att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobiltelefonnummer för samtal och sms-meddelanden och eventuella andra digitala adresser, får lagras och användas inom Bonnier för digitala tjänster, marknadsföring, samt för statistik- och analysändamål.

Uppgifter som du direkt eller indirekt lämnar genom att använda Bonniers digitala tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga kunduppgifter användas inom Bonnier för marknadsföringsändamål och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig, samt för utveckling av nya tjänster. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med hjälp av bland annat cookies.

Samtycket är giltigt till dess du själv säger upp det, och upphör inte om tjänsten inte nyttjas och samtycket är heller inte beroende av eventuella köp av produkter.

Du har rätt att återkalla samtycket vilket du gör genom att kontakta Bonnier via respektive bolags kundtjänst. För ytterligare information om behandling av personuppgifter, se www.kunddata.bonnier.se

Annons