Annons
Staket 114 från Jabo har det klassiska utseendet och är gjort av skyddsimpregnerad gran. En sektion är 200x70 cm; reglarna mäter 24x63 och spjälorna 15x100 mm. Pris ca 195 kr per sektion.
Staket 114 från Jabo har det klassiska utseendet och är gjort av skyddsimpregnerad gran. En sektion är 200x70 cm; reglarna mäter 24x63 och spjälorna 15x100 mm. Pris ca 195 kr per sektion.

Bygg ett staket i vår!

Staket och grind

När den långa vintern tagit slut kliar det i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Kanske sätta upp det där staketet som du funderat på ett tag nu?

Annons
Det finns en hel del saker att begrunda när man funderar på att bygga ett staket. De estetiska frågorna är givetvis många. Vilket material ska man välja? Vilket utseende passar bäst? Vilken höjd ska staketet ha? Ska det vara omålat eller målat, och i så fall i vilken färg? Hur får man staketet att passa ihop med sin trädgård, sitt hus och kanske även den närmaste omgivningen?

Men det finns också gott om praktiska frågor. Hur förankrar man stolparna och hur fäster man staketet i stolparna? Vilka dimensioner måste staketet ha för att hålla? Och, om du har småbarn, hur gör man staketet barnsäkert? Tänk även på saker som hur det fungerar att klippa gräset intill staketet och att skotta snö på vintern, kanske med maskin.

Både när det gäller det estetiska och det praktiska kan man få många idéer bara genom att ta promenader där man bor. Hur har andra tänkt och hur har det blivit? Det finns även gott om tips på Internet – se till exempel länkarna sist i artikeln.

Färdiga sektioner

Den enklaste lösningen är att köpa de färdigbyggda staketsektioner som finns hos byggvaruhusen i olika höjder, längder och utseenden. Här kan kvaliteten variera. Saker att tänka på är kanske först och främst tjockleken på spjälorna och reglarna, men även impregneringen på virket och hur spjälorna är fastsatta i reglarna.


Lite mer exklusivt är Jabos staket 4001. En sektion mäter 180x85/76 cm och själva ramen 45x70 mm. Kostar ca 595 kr per sektion.

Montera själv

Det finns även byggsatser att köpa för den som gärna pusslar och skruvar men vill få lite hjälp på traven.


Vinga från Lundbergs köper du som ett allt i ett-paket – förborrat, kapat och klart att montera. Träet är dessutom grundmålat. Finns i två längder, 150 eller 100 cm. Höjden är 80 och djupet 7 cm. Stolpar finns att köpa till.  Vinga kostar från ca 335 kr per sektion. På bilden har man monterat en extra överliggare.

En annan, lite mer ovanlig variant är Lindö med sin tegelmursliknande struktur. Lindö har samma specifikation som Vinga ovan och kostar från ca 339 kr per sektion.

Bygg själv

Vill du få ett skräddarsytt och/eller personligt staket kan du givetvis bygga det själv. Du köper helt enkelt det material du behöver, mäter, sågar och skruvar. Har du tid och lust kan du såga till spjälorna så att de får ett alldeles unikt utseende. Tips om dimensionering, material, utseende och hur du går tillväga hittar du via länkarna sist i artikeln.

Metallstaket


Vill du skaffa ett skräddarsytt staket i smide kan du kontakta något smidesföretag. Ett av många som både designar och tillverkar smidesprodukter utifrån kundens önskemål är Smidesgalleriet i Hörby.

Ett alternativ till trä är metall. Lundbergs har tre modeller av staket och grindar i lackerat stål, varav denna heter Lidingö. Stålet är doppgalvat och har fått en zinkfosfatgrund samt en UV-beständig svart pulverlack. En sektion som mäter 200x90x2,5 cm kostar från ca 1 575 kr.

Levande staket

Vill man ha ett levande staket, men ändå inte ta steget till häck eller buskar, kan man skapa ett sådant genom att till exempel sätta och fläta pilskott. Skotten slår rot och grönskar varje vår; på vintern finns det dekorativa flätmönstret kvar.


Lillöpil har även torkad pil, som man kan använda till att skapa dekorativa staket. Dessa finns i längder från 190 till 300 cm. En bunt med 50 st 185-190 cm långa kostar 300 kr plus frakt.

Lillöpil säljer pilskott till sådana här staket i längder mellan 175 och 300 cm. Pris från 600 kr per bunt om 50 skott, vilket räcker till ca 5 meter (frakt tillkommer).

Men stolparna måste förstås inte vara av trä. Det finns exempelvis granitstolpar att köpa för den som vill ge sitt staket ett lite mer rustikt utseende. Granitstolpe 150x20x20 cm från Stenbolaget i Stockholm/Västerås passar enklare staket. Effektiv höjd 100-120 cm beroende på monteringsmetod. Vikt ca 168 kg; pris 899 kr/st.

Stolparna

Även för trästolparna mellan staketsektionerna finns det olika möjligheter. En variant är att låta stolparna gå ner i mark och gjuta runt om dem. En annan är att gjuta en plint med uppstickande stolpfäste, alternativt att köpa en färdiggjuten sådan. Vill du slippa gräva och gjuta, kan du istället slå ner spetsiga stålfundament (stolpspjut eller metpost) i marken att fästa stolparna i. Det senare förutsätter dock att marken inte är alltför stenig. Stolparna väljs normalt i tryckimpregnerat trä, vars dimensioner beror på staketets höjd och sektionernas längd.

Annons

Bygglov

För att bygga ett vanligt staket behövs normalt inget bygglov. Däremot krävs bygglov om inhägnaden har formen av ett plank eller en mur. Som plank räknas ”inhägnader som är högre än ett normalt staket”. Ett undantag är att en- och tvåbostadshus utan bygglov får anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från huset men minst 4,5 meter från tomtgränsen, om muren eller planket är max 1,8 meter hög(t). Läs mer via Boverkets länk nedan och kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar arbetet, för att få svar på om det du vill göra kräver bygglov. Det är byggnadsnämnden som gör en bedömning av det enskilda fallet.

25. februari 2010
 
Annons
Mer om Staket och grind

Guide: Bygg en grind

Staket och grind Vill du bygga en stadig och hållbar grind? Här är en enkel guide som visar hur det går till. 

Stor debatt om taggtråd över staket

Staket och grind Frågan om man behöver bygglov för att sätta upp taggtråd över staketet väckte stor debatt i vårt forum. Vi tog kontakt med byggnadsnämnden i Stockholm...

Martin Timell tipsar: Bygga spaljé

Staket och grind På vindutsatta platser i trädgården kan det vara skönt att ha ett skydd att krypa in bakom och då gör oftast en klassisk spaljé jobbet. En spaljé lämpar...

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar den biologiska mångfalden? Och vill du dessutom göra en kulturhistorisk gärning – gärdesgården är en byggteknik med anor från stenåldern.

Snickra snyggaste insynsskyddet

Staket och grind Så här gör du det insynsskyddande och snygga planket på omslaget till Vi i Villa nr 3/04. Beroende på hur du placerar ribborna kan du också få ett...

Bygg din egen stödmur

Staket och grind Vill man ha en mur med vacker struktur, eller bara en som är funktionsduglig? En stödmur är både snygg och praktisk. Ibland är den helt nödvändig för...

Snygg enkelgrind

Staket och grind Så här bygger du din egen grind. Med Leif Qvists handledning kan du få kvarterets snyggaste - och du kan göra den själv!

Bygg plank mot insyn och buller

Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta...

Stödmur avslutar slänten

Staket och grind Du kan resa en mur överallt där du vill undvika att marken rör sig. Men det är viktigt att muren utförs på rätt sätt för att tåla trycket.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons