Bygg ett naturligt staket!

Staket och grind

Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter. Så här bygger du ett riktigt naturligt staket – steg för steg!


Tryckimpregnering används framför allt för att skydda trä mot röta och svamp. Ett stakets svagaste punkt är att det har direktkontakt med marken som ofta är fuktig. Här har vi löst detta problem genom en effektiv dränering runt stolparna, samt att använda förstklassigt och hartsrikt kärnvirke. Här har vi valt lärkträ, men man kan också använda andra hartsrika träslag eller hårdträ som till exempel ask, gran eller ek. Träet impregneras med kinesisk träolja och ytbehandlas med linolja, som inte flagar och som dessutom kräver mindre underhåll än andra färger.

Vattnet ska rinna bort

När du har fått hem allt virke, skall du såga upp spjälor, spikreglar och stolpar.

Spetsa alla spjälor i ena änden med en geringslåda och fintandad såg. Förborra för skruvarna, två förskjutna hål upptill och två nertill. Använd borrmall och ett 4 mm borr.

Fasa av ovansidan på spikreglarna (cirka 10 grader), så att regnvatten inte blir liggande. Det gör du lättast med cirkelsåg.

Stolplängden skall bestämmas (här är de totalt 197 cm). Om du vill kan du spetsa toppen på varje stolpe. Det gör du med en fintandad fogsvans, men först skall du markera med blyerts hur du skall såga.

I varje stolpe skall du stämma ut urtag för de två spikreglarna. Mät upp, såga spår för hand eller med maskin och stäm bort träet mellan sågspåren.

När allt virke har sågats till, sätts stolparna i ett »fotbad» av kinesisk träolja. Låt dem stå och suga minst ett dygn, så att träet mättas. När stolparna har tagits upp, torkar du bort överflödig olja.

Allt trä "målas" med den kinesiska träoljan. Stryk ut oljan tunt och torka bort överflödig olja. Låt oljan få tränga in under ett dygn.

Måla allt trä med en linoljegrundfärg. Observera att torktiden är minst 24 timmar. Fortsätt sedan med en mellanstrykning.

Sätt pinnar i marken där ytterstolparna skall placeras. Spänn sedan en lina mellan pinnarna och låt linan markera framkant på stolparna. Markera hålen.

Stolparna skall grävas ner till frostfritt djup (minst 90 cm). Eftersom det skall ligga minst 10 cm tjockt lager grus under varje stolpe, skall hålet vara 100 cm.

Placera ena ytterstolpen så att den står lodrätt. Se efter att urtagen för spikreglarna vetter in mot tomten innan du fyller igen hålet med småstenar och grovt grus. Häll på vatten och stampa till gruset.

Sätt ner den andra stolpen i sitt hål och fyll med stenar och grus. Spänn en lina mellan stolparna och justera, så att stolparna får samma höjd över marken. Använd vattenpass för att kontrollera att stolpen är rak, stampa till gruset. Blanda ev. i lite torrcement.

I takt med att stolparna kommer på plats kan du skjuta in spikreglarna i urtagen. I en mellanstolpe möts spikreglarna och vid grinden fyller de ut hela hålet. Fäst spikreglarna i varje stolpe med 5 x 80 mm skruvar. Om du har justerat stolparna korrekt, kommer nu spikreglarna att vara vågräta.

Det är viktigt att framkanten på varje stolpe precis rör den uppspända linan och att urtagen för spikreglarna är på samma höjd.

Fördela spikreglarna och kapa eventuella den del som sticker ut från stolparna.

Nu kan du sätta upp spjälorna. Eftersom lärk har en tendens att vrida sig, fästs varje spjäla med fyra stycken 4 x 60 mm skruvar.

Det här kan du behöva

En staketsektion bör inte vara längre än 2 meter. En grind bör vara minst 90 cm bred, så att du kan komma in med skottkärra, barnvagn och cykel. Med dessa upplysningar bör du kunna räkna ut hur många stolpar som behövs och hur långa spikreglarna skall vara. Vill du spara lite pengar och hyvla själv, så beställer du sågat trä. Vill du slippa besväret, beställer du hyvlat trä. Här är varje staketspjäla 70 mm bred och 92 cm hög samt placerad med cirka 5 cm inbördes avstånd.

Till stolpar:
100 x 100 mm trä (sågat mått) eller 92 x 92 mm (hyvlat mått)

Till spikreglar och grind:
50 x 100 mm trä (sågat mått) eller 45 x 92 mm(hyvlat mått)

Till spjälor:
25 x 75 mm trä (sågat mått) eller 22 x 70 mm lärk (hyvlat mått)

Skruvar:
4 x 60 mm (ev. 4 x 50 mm) förzinkade skruvar
5 x 80 mm förzinkade skruvar

Gångjärn och beslag:
T.ex. gammaldags grind- eller stalldörrsgångjärn
Grindklinka
Ev. hasp el.dyl. att hålla fast grinden med när den är öppen

Träskyddsmedel:
Linoljegrundfärg, 3/4 liter.
Linoljefärg till mellanstrykning och slutmålning, 2 liter.
Kinesisk träolja, ofärgad, åtgång cirka 5 liter.

Underlätta arbetet

Tillverka två avståndsklossar som passar till mellanrummet mellan spjälorna.

Använd en stödbräda, som ser till att alla spjälor hamnar på samma höjd över marken. Stödbrädan består av två lister som skruvas ihop i vinkel.


1. Stolpen skall ha lutande ovansida så att vatten kan rinna av. Här spetsas stolparna, men först markeras diagonalerna och en linje 3 cm ner.

2. Följ strecken så noga som möjligt och använd en fogsvans eller fintandad såg. Fyra sågspår skall ge en fin spets på stolpen.

3. Mät upp för spikreglarna på stolparna. Ställ in sågdjupet på sågen så att det passar reglarnas tjocklek. Det yttersta spåret vinklas 10 grader.

4. Med ett vasst stämjärn stämmer du bort träet mellan sågspåren. Ta endast mindre bitar i sänder så skadar du inte stolpen.

5. Ovankanten på spikreglarna fasas av. Ställ in cirkelsågklingan på 10 graders lutning. Använd en bräda som anhåll när du sågar.

6. Kapa samtliga staketspjälor till önskad längd. I en geringslåda sågar du sedan spjälorna spetsiga i den ena änden (45 grader).

7. Fyll minst 10 cm grovt grus i botten på varje hål. Sätt stolpen i lod med vattenpass innan du fyller på mera grus. Vattna och stampa.

8. Ett snörvattenpass är till stor nytta när du skall kontrollera höjden på stolparna. Fäst linan i toppen på de två ytterstolparna.

9. Skjut in spikreglarna i urtagen på stolparna (det skall gå trögt!). Fäst dem med en 5 x 80 mm skruv i varje ände. Förborra för skruven.

I stället för att gräva ner stolparna kan du använda dig av stolpskor, som finns i flera utföranden. Stolpskorna, som gjuts fast i betongklossar, håller stolpen fri från markkontakt. Vår lösning: I botten på hålet finns det minst 10 cm grovt grus och hålet runt stolpen fylls med småstenar och grovt g
12 april 2011
Mer om Staket och grind

Bygg staket som Martin Timell

Staket och grind Följ Martin Timells tre-stegs-guide till ett snyggt och enkelt  staket i trädgården.

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar...

Grindar för alla smaker

Staket och grind Den är det första du möter när du kommer och det sista du ser när du går. Det handlar naturligtvis om grinden - ett stycke svensk trädgårdshistoria.

Bygga plank runt bakgården

Staket och grind Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren plankbygge du enkelt snickrar själv.

Snygg enkelgrind

Staket och grind Så här bygger du din egen grind. Med Leif Qvists handledning kan du få kvarterets snyggaste - och du kan göra den själv!

Mura egen stenmur

Staket och grind Ska du bygga en mur eller stödmur själv? Här får du goda råd på vägen.

Bygg plank mot insyn och buller

Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta innan du smäller upp ett själv!

Bygg en grind

Staket och grind Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.

Snyggare staket med rätt skötsel

Staket och grind Förena nytta med nöje och ta en promenad runt staketet någon skön, solig vårdag. Regelbunden översyn och underhåll gör att ditt staket håller sig fräsch...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.