Annons

Bygg ett naturligt staket!

Staket och grind

Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter. Så här bygger du ett riktigt naturligt staket – steg för steg!

Annons

Tryckimpregnering används framför allt för att skydda trä mot röta och svamp. Ett stakets svagaste punkt är att det har direktkontakt med marken som ofta är fuktig. Här har vi löst detta problem genom en effektiv dränering runt stolparna, samt att använda förstklassigt och hartsrikt kärnvirke. Här har vi valt lärkträ, men man kan också använda andra hartsrika träslag eller hårdträ som till exempel ask, gran eller ek. Träet impregneras med kinesisk träolja och ytbehandlas med linolja, som inte flagar och som dessutom kräver mindre underhåll än andra färger.

Vattnet ska rinna bort

När du har fått hem allt virke, skall du såga upp spjälor, spikreglar och stolpar.

Spetsa alla spjälor i ena änden med en geringslåda och fintandad såg. Förborra för skruvarna, två förskjutna hål upptill och två nertill. Använd borrmall och ett 4 mm borr.

Fasa av ovansidan på spikreglarna (cirka 10 grader), så att regnvatten inte blir liggande. Det gör du lättast med cirkelsåg.

Stolplängden skall bestämmas (här är de totalt 197 cm). Om du vill kan du spetsa toppen på varje stolpe. Det gör du med en fintandad fogsvans, men först skall du markera med blyerts hur du skall såga.

I varje stolpe skall du stämma ut urtag för de två spikreglarna. Mät upp, såga spår för hand eller med maskin och stäm bort träet mellan sågspåren.

När allt virke har sågats till, sätts stolparna i ett »fotbad» av kinesisk träolja. Låt dem stå och suga minst ett dygn, så att träet mättas. När stolparna har tagits upp, torkar du bort överflödig olja.

Allt trä "målas" med den kinesiska träoljan. Stryk ut oljan tunt och torka bort överflödig olja. Låt oljan få tränga in under ett dygn.

Måla allt trä med en linoljegrundfärg. Observera att torktiden är minst 24 timmar. Fortsätt sedan med en mellanstrykning.

Sätt pinnar i marken där ytterstolparna skall placeras. Spänn sedan en lina mellan pinnarna och låt linan markera framkant på stolparna. Markera hålen.

Stolparna skall grävas ner till frostfritt djup (minst 90 cm). Eftersom det skall ligga minst 10 cm tjockt lager grus under varje stolpe, skall hålet vara 100 cm.

Annons

Placera ena ytterstolpen så att den står lodrätt. Se efter att urtagen för spikreglarna vetter in mot tomten innan du fyller igen hålet med småstenar och grovt grus. Häll på vatten och stampa till gruset.

Sätt ner den andra stolpen i sitt hål och fyll med stenar och grus. Spänn en lina mellan stolparna och justera, så att stolparna får samma höjd över marken. Använd vattenpass för att kontrollera att stolpen är rak, stampa till gruset. Blanda ev. i lite torrcement.

I takt med att stolparna kommer på plats kan du skjuta in spikreglarna i urtagen. I en mellanstolpe möts spikreglarna och vid grinden fyller de ut hela hålet. Fäst spikreglarna i varje stolpe med 5 x 80 mm skruvar. Om du har justerat stolparna korrekt, kommer nu spikreglarna att vara vågräta.

Det är viktigt att framkanten på varje stolpe precis rör den uppspända linan och att urtagen för spikreglarna är på samma höjd.

Fördela spikreglarna och kapa eventuella den del som sticker ut från stolparna.

Nu kan du sätta upp spjälorna. Eftersom lärk har en tendens att vrida sig, fästs varje spjäla med fyra stycken 4 x 60 mm skruvar.

Det här kan du behöva

En staketsektion bör inte vara längre än 2 meter. En grind bör vara minst 90 cm bred, så att du kan komma in med skottkärra, barnvagn och cykel. Med dessa upplysningar bör du kunna räkna ut hur många stolpar som behövs och hur långa spikreglarna skall vara. Vill du spara lite pengar och hyvla själv, så beställer du sågat trä. Vill du slippa besväret, beställer du hyvlat trä. Här är varje staketspjäla 70 mm bred och 92 cm hög samt placerad med cirka 5 cm inbördes avstånd.

Till stolpar:
100 x 100 mm trä (sågat mått) eller 92 x 92 mm (hyvlat mått)

Till spikreglar och grind:
50 x 100 mm trä (sågat mått) eller 45 x 92 mm(hyvlat mått)

Till spjälor:
25 x 75 mm trä (sågat mått) eller 22 x 70 mm lärk (hyvlat mått)

Skruvar:
4 x 60 mm (ev. 4 x 50 mm) förzinkade skruvar
5 x 80 mm förzinkade skruvar

Gångjärn och beslag:
T.ex. gammaldags grind- eller stalldörrsgångjärn
Grindklinka
Ev. hasp el.dyl. att hålla fast grinden med när den är öppen

Träskyddsmedel:
Linoljegrundfärg, 3/4 liter.
Linoljefärg till mellanstrykning och slutmålning, 2 liter.
Kinesisk träolja, ofärgad, åtgång cirka 5 liter.

Underlätta arbetet

Tillverka två avståndsklossar som passar till mellanrummet mellan spjälorna.

Använd en stödbräda, som ser till att alla spjälor hamnar på samma höjd över marken. Stödbrädan består av två lister som skruvas ihop i vinkel.


1. Stolpen skall ha lutande ovansida så att vatten kan rinna av. Här spetsas stolparna, men först markeras diagonalerna och en linje 3 cm ner.

2. Följ strecken så noga som möjligt och använd en fogsvans eller fintandad såg. Fyra sågspår skall ge en fin spets på stolpen.

3. Mät upp för spikreglarna på stolparna. Ställ in sågdjupet på sågen så att det passar reglarnas tjocklek. Det yttersta spåret vinklas 10 grader.

4. Med ett vasst stämjärn stämmer du bort träet mellan sågspåren. Ta endast mindre bitar i sänder så skadar du inte stolpen.

5. Ovankanten på spikreglarna fasas av. Ställ in cirkelsågklingan på 10 graders lutning. Använd en bräda som anhåll när du sågar.

6. Kapa samtliga staketspjälor till önskad längd. I en geringslåda sågar du sedan spjälorna spetsiga i den ena änden (45 grader).

7. Fyll minst 10 cm grovt grus i botten på varje hål. Sätt stolpen i lod med vattenpass innan du fyller på mera grus. Vattna och stampa.

8. Ett snörvattenpass är till stor nytta när du skall kontrollera höjden på stolparna. Fäst linan i toppen på de två ytterstolparna.

9. Skjut in spikreglarna i urtagen på stolparna (det skall gå trögt!). Fäst dem med en 5 x 80 mm skruv i varje ände. Förborra för skruven.

I stället för att gräva ner stolparna kan du använda dig av stolpskor, som finns i flera utföranden. Stolpskorna, som gjuts fast i betongklossar, håller stolpen fri från markkontakt. Vår lösning: I botten på hålet finns det minst 10 cm grovt grus och hålet runt stolpen fylls med småstenar och grovt g
12 april 2011

1 Kommentarer

2012-12-12
Kerstin Isacsson
0

Guide: Bygg en grind

Vill du bygga en stadig och hållbar grind? Här är en enkel guide som visar hur det går till.

0

Stor debatt om taggtråd över staket

Frågan om man behöver bygglov för att sätta upp taggtråd över staketet väckte stor debatt i vårt forum. Vi tog kontakt med byggnadsnämnden i Stockholm...

0

Martin Timell tipsar: Bygga spaljé

På vindutsatta platser i trädgården kan det vara skönt att ha ett skydd att krypa in bakom och då gör oftast en klassisk spaljé jobbet. En spaljé lämpar...

0

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar...

0

Snickra snyggaste insynsskyddet

Så här gör du det insynsskyddande och snygga planket på omslaget till Vi i Villa nr 3/04. Beroende på hur du placerar ribborna kan du också få ett...

0

Snygg enkelgrind

Så här bygger du din egen grind. Med Leif Qvists handledning kan du få kvarterets snyggaste - och du kan göra den själv!

3

Bygg plank mot insyn och buller

Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta...

0

Stödmur avslutar slänten

Du kan resa en mur överallt där du vill undvika att marken rör sig. Men det är viktigt att muren utförs på rätt sätt för att tåla trycket.

0

Bygg ett staket i vår!

När den långa vintern tagit slut kliar det i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Kanske sätta upp det där staketet som du funderat på ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons