Krönika: Leve bakterierna!

Det finns bra bakterier och det finns dåliga. Bra bakterier är exempelvis sådana som håller igång våra magar. Dåliga bakterier är sådana som bland annat ger oss borrelia, kikhosta eller diarré.


Städa ur som farmor – utan gift.

Dåliga bakterier kan bekämpas på bra och dåliga vis. Bra sätt är att tvätta händerna, städa kök och badrum med såpa och använda antibakteriella läkemedel som penicillin. Dåliga sätt är att slarva med den personliga hygienen och strunta i att rengöra kylskåpet för att istället förlita sig på produkter med tillsatser av miljöfarliga antibakteriella ämnen som triclosan, silverföreningar och tennorganiska föreningar.

Idag hittar vi antibakteriella tillsatser i allt från tandkräm, lakan, tröjor, diskdukar, strumpor, kylskåp, underkläder och rengöringsmedel till sportkläder.

Det är dumt av minst två skäl. Dels misstänker man att antibakteriella tillsatser slår ut de goda bakterier vi faktiskt behöver och därmed skapar resistens mot exempelvis antibiotika, dels är vissa antibakteriella tillsatser miljöfarliga i sig och orsakar stor skada när de hamnar i våra avlopp.

Efter att ha blivit utsatta för massiv tevereklam gick mina tonårsdöttrar och köpte ett medel att skölja munnen med. Detta munskölj skulle ta bort plack, som är en bakteriebeläggning, vilket, menade tevereklamen, gav mina döttrar dålig andedräkt.

Detta var dumt av tre skäl:

– tonåringar som borstar sina tänder har inte dålig andedräkt

– saliv innehåller naturligt antibakteriella ämnen

– Tandläkareförbundet menar att medlet sköljer bort det fluorskydd som tandborstning ger och avråder därför från användning (trots detta säljs medlet på apoteket).

Så jag förbjöd mina döttrar att använda munsköljet och spolade ner det i toaletten. Kanske skulle istället jag åkt med det till tippen och lämnat det bland annat riskavfall.

Onödiga problem

De flesta av dagens antibakteriella ämnen är inte tänkta att motverka allvarliga sjukdomar utan det handlar nästan alltid om medel mot dålig lukt. Denna dåliga lukt, om den ens existerar, kan oftast bekämpas på ett mer miljövänligt, lätt gammeldags, vis.

Dålig lukt

Luktar din tröja? Förmodligen beror det på att den är tillverkad av syntetmaterial som inte transporterar bort fukten. Kom ihåg att svett i sig inte luktar. Det är när hudens bakterier bryter ner svetten som doften kommer. Byt till en tröja i naturfiber.

Luktar ditt kylskåp? Lär dig att bättre ta vara på livsmedel istället för att hoppas på att miljöfarliga tillsatser i kylskåpet ska lösa problemet åt dig. Tvätta ur kylen. Såpa duger bra.

Luktar dina sängkläder? Naturfiber återigen och lär dig vädra dina lakan och täcken.

Ett vanligt antibakteriellt medel för att motverka dålig lukt i sportkläder är silverjoner. När plaggen tvättas sköljs silvret ut. Först hamnar silvret i våra reningsverk där det slår ut ”goda” bakterier och därmed försämrar reningen. Därefter sköljs silvret ut i vattendrag där det dödar fisk då medlet får deras gälar att sluta fungera.

I princip alla antibakteriella tillsatser är usla lösningar på onödiga problem. Om vi istället koncentrerade oss på tvål, vatten och vanlig tandkräm; på att välja naturfibrer i kläder och lakan som vädras eller tvättas med miljögodkända medel och på att hålla badrum och kök rena på samma sätt som farmor gjorde, skulle ingen känna ett behov av miljöfarliga antibakteriella medel.

Känns ändå suget efter antibakteriella ämnen stort, använd då produkter där dessa finns naturligt, som i vitlök och bambu.

Några miljövänliga städtips

  • Alltför många städ- och rengöringsmedel innehåller miljöfarliga ämnen.
  • I själva verket behöver du inte mer än ett diskmedel och ett allrengöringsmedel – miljömärkta sådana.
  • Prova hellre att städa som på farmors tid. Ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på toalett och kakel, bläckfläckar försvinner med vinäger, fönster blir rena med diskmedel, ugnen skiner efter en kur såpa som får verka en stund på låg värme och den tilltryckta pralinen i soffan skrapas först bort för att därefter attackeras med bakpulver utblandat i ljummet vatten.
  • Håll Sverige rents hemsida har fler tips om miljövänligare städning: www.giftfrimiljo.nu

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar