Så bygger du en snygg spaljé

Skydda dig mot vind och insyn; en snygg spaljé blir perfekt! Så här gör du – steg för steg. 


När uteplatsen ligger öppen för vind eller insyn eller när man vill dela upp trädgården i olika trädgårdsrum, passar kanske en spaljé. Den är öppnare än ett plank (vilket kan kännas väl avstängande eller instängande!) och utgör faktiskt ett bättre vindskydd än ett tätt plank eller mur. Vinden sipprar genom spaljén och strömmar vidare i lugnare takt, medan plank och murar alstrar virvelvindar.

Bygg din spaljé så här:

Stolparna kan göras av till exempel 75×75 eller 45×95-virke och det finns flera sätt att fästa dem i marken. De kan spetsas och stickas ned i marken som de är efter att du gjort hål med ett spett. Det finns också stolpbeslag av förzinkat stål, som bättre tål markfukten och som först slås ned i marken. Om det är berg, måste du borra hål och sticka ned cirka 5×20 millimeter plattjärn att skruva fast stolparna i med bult eller fransk träskruv. Järnet fästes i hålet med betong eller betongspackel.

Läs även: Så bygger du en superenkel spaljé!

1. Enklast är det att bygga spaljén liggande på marken. Lägg stolparna med högst cirka 1,5 meter avstånd från varandra. En sektion kanske är tre meter bred och kräver alltså tre stolpar. Se till att de är exakt parallella med samma avstånd mellan sig.

2. Lägg det som ska bli horisontella liggare av 45×45 virke, en motsvarande upptill och en nedtill och skruva eller spika fast dem med samma avstånd från varandra på alla tre stolparna.

3. Kontrollera att diagonalerna är lika långa så att rutorna får räta vinklar, det vill säga liggarna hamnar vinkelrätt mot stolparna.

4. Trava på med de övriga liggarna parallellt med de förra. Lämna mellanrum lika stort som regelns dimension. Du kan alltså ha en regel som måttstock på mellanrummen. Spika/skruva fast.

5. Kapa liggarna efter de två ytterstolparnas sidor med fogsvans eller maskinsåg.

6. Res sektionen och ställ den på plats, skruva fast i plattjärn respektive ställ ned i stolpskor eller annat. Se till att spaljén står lodrätt och att stolparna även på ”andra ledden” står lodrätt.

Behövs bygglov?

Inom detaljplanelagt område har villaägaren rätt att sätta upp ett plank eller en mur vid en uteplats, om planket eller muren är högst 1,8 meter hög och når högst tre meter ut från huset samt minst 4,5 meter från tomtgräns. Muren/planket ska alltså ansluta till huset vid dess ena ända. Lagen säger ingenting om spaljéer, så vad som gäller skiftar mellan kommunerna och beror också på om det finns detaljplan eller ej. I Stockholms kommun till exempel, behöver man inte söka bygglov för en spaljé ” om den ger ett luftigt intryck”.”Luftig” anses spaljén vara om det är minst hälften luft i den. En dubbelsidig spaljé blir tätare och räknas som plank.

Bygg ett blommande staket! Det är inte bara snyggt och doftar gott, det skyddar mot blåst och skyddar mot oljud utanför trädgården. Se här hur lätt det byggs.

Virke till spaljén

Även tryckimpregnerat virke ruttnar och möglar förr eller senare. Då impregneringen är giftig bör den därför undvikas om man kan. Eftersom spaljén står luftigt och träet torkar snabbt efter regn kan man istället välja linoljeimpregnerat virke, lärkträ eller kärnvirke, vilka alla har samma motståndskraft mot röta som impregnerat virke. Men möglar gör allt virke utomhus.

Tips

Om du vill ha spaljén tätare, montera liggare även på andra sidan stolparna och mitt för öppningarna mellan liggarna på ”första” sidan.

Om det är svårt att få spaljén att stå stadigt och lodrätt, blir det lättare om du ställer två spaljésektioner intill och i vinkel mot varandra. Det kanske annars passar att fästa in spaljén i huset.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar