”Kan jag limma gipsskivor istället för att bredspackla?”

Om man tycker att det tar för lång tid att bredspackla, går det att limma gipsskivor i stället? Läs vår byggexpert Björn Christiernssons svar på läsarfrågan.


Jag håller på att renovera mitt vardagsrum som har putsade väggar. Jag tycker att bredspackla tar för lång tid, och reglar och gips bygger ut för mycket. Jag tänkte limma på gipsskivor. Ska jag ha 13 mm eller 6 mm gips? Räcker det att limma med gipsbruk eller behöver man skruva uppe och nere? Om man limmar gipsskivor, behöver man ta bort all den gamla tapeten? 

Oskar S.

Svar: Att limma upp gipsskivor på putsad vägg går utmärkt. Det är dock viktigt att väggen är ren från tapetrester och färg. Väggen bör även primas före monteringen av skivorna, detta för att öka vidhäftningen. Det finns skivlim som är framtaget för just denna typ av montering, till exempel Ardex S48. 

Ett billigare alternativ är att limma skivorna med vanligt allround kakelfix. Applicera fixet på väggen med en vanlig tandad spackel och tryck dit skivan. Det kan krävas lite skruv som tillfälligt håller skivan på plats tills fixet/limmet har torkat. 

Den vanligaste anledningen till att limma skivor på vägg är att originalväggen är i så dåligt skick att spackling är uteslutet. Att sätta gips på väggarna innebär dock en större arbetsinsats och en större materialkostnad än att bredspackla. En annan nackdel med pålimmade skivor är att socklar, foder, taklister och kontakter blir insänkta i väggen om man inte återmonterar dem när alla skivor är på plats. Det kommer annars att se konstigt ut.

Om du ändå väljer att skiva väggarna så skulle jag använda rotgipsen, det vill säga den som är 6 mm tjock. En flexmaskin är det bästa verktyget för att rengöra betong och putsytor.

Björns fixartips för husägaren i mars

För nybörjaren:

Fixa fina fogar

När kakelfogen är missfärgad och ful känns hela badrummet skitigt. Ibland går det att tvätta fogen med rengöringsmedel, men ett perfekt resultat kräver ofta att man fogar om kaklet. En viss del av fogen måste först skrapas ur, ca 2–3 mm eller till hälften av fogens tjocklek. Vänta något längre än efter en vanlig kakelfogning innan du torkar av allt. Risken är annars att det mesta av den nya fogen torkas bort, med flammigt resultat.

För fixarproffset:

Kyl huset i sommar

Börja planera för frikyla. Alla vi som har berg- eller markvärme har bra förutsättningar för att kyla våra hus på sommaren, till en väldigt låg driftskostnad. Samtidigt laddas borrhålet med värme sommartid, vilket är gynnsamt vintertid. Konvektorerna kan beskrivas som radiatorer, men för kyla. Från dem ska två slangar (ca 22 mm i diameter) anslutas nere på värmepumpen. Utmaningen är att hitta ett ställe där konvektorer och slangdragningar inte syns. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar