Renoveringsresan – sovrummet

Renoveringsresan

Dags att inreda sovrummet hemma hos familjen Roswall/Ekander. Läs hur tankegångarna gick här – och få 5 smarta tips för hur du själv skapar ett mysigt sovrum där hemma. 

Annons

Vårt sovrum blir äntligen till – mörkt, ombonat och med grym förvaring

Att inreda ett sovrum så det blir mysigt borde inte vara så svårt. En inbjudande säng, helst stor, lite fin sovrumsinredning, en fin sovrumslampa och kanske en läsfåtölj. Det ÄR inte svårt, men det kräver planering och att du tänker igenom hur du vill använda ditt sovrum.

Börja med att göra research, vilket är oerhört inspirerande. Jag visste att jag ville ha ett sovrum som går åt det mörkare hållet och Googlade helt sonika på sovrum i mörkare färgskala.

 

Inspirationsbilder till sovrummet  

 

Rätt förvaring är A och O

Vår andra punkt är förvaring – jag vet, inte den roligaste att lägga pengarna på men det ÄR magiskt när man har förutsättningarna för att ha ordning och reda. Vi åkte ut till Fredells där vi fick en bra bild över hur vi ville ha vår garderobshörna. Vi valde att skapa en hel vägg med skjutdörrar och förvaring från Elfa. Designern Hanna Wernings snygga Linear Gravity blev vårt val och jag är barnsligt nöjd, blir lycklig varje gång jag nuddar dörren och den glider upp. Med tyngd, det är just något med tyngden som gör att den känns rejäl och på riktigt.

 

Annons

Före: det här var vår utgångspunkt när vi flyttade in

Och japp, precis så dammigt som det ser ut på bilden från renoveringen var det. Minst sagt. Vårt hus är ju så pass gammat och nedgånget att vi inte bara kan ”ansiktslyfta” utan behöver riva ner allt, för att bygga upp det igen. Väggar, tak, golv. Toti.

 

Resultatet efter sovrumsrenovering

 

5 smarta tips för ett mysigt sovrum

1. Skapa ett blickfång

För de allra flesta är det naturligtvis sängen, men kanske har du ett sovrum med en kakelugn, ett stort fönster, eller en balkong i. Välj ut ditt blickfång och se till att just den platsen alltid är fin. Då kan en lite rörig byrå eller en stol med kläder på spela mindre roll.

2. Funktion och mysfaktor

Hur vill du vill använda sovrummet förutom att just sova? Titta på tv, läsa, förvara kläder, klä på dig. Utgå från dina behov när du inreder med möbler, elkontakter och ljuskällor. Gör du sovrummet från grunden gödsla på med eluttag! En stor matta alternativt en mindre direkt vid sängen är ett måste. Det ska vara mysigt att vara i sovrummet och man vill också kunna tassa in mjukt.

3. Minimera möblemanget

Det är inget rum där luft känns mer viktigt! Tänk på att inte övermöblera, blir det för trångt kan det skapa irritation.

4. Varde ljus 

Ack ljuva, viktiga belysning! Dimmer, absolut, men tänk också mjuk belysning i form av en golvlampa och kanske en lampa över spegeln. En bra läslampa är ju alltid att föredra– en som kan rikta ljuskällan rakt in i boken för att inte störa den sovande grannen. Mysljus när du vill varva ner på kvällen är viktigt. 

5. Förvaring

Vi klär på oss i vårt sovrum och vi vill ha bra klädförvaring som enkelt skapar ordning och reda. Skjutdörrar minimerar utrymmestjuvar i form av utstående garderobsdörrar. Utnyttja takhöjden – platsbygg förvaring hela vägen upp till taket. Vi har belysning i vår klädkammare – mycket smart för att slippa tända upp hela sovrummet tidig morgon eller sen natt.

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

29 maj 2017
 
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...

Renoveringsresan – barnens rum tar form

Renoveringsresan Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här.

Renoveringsresan – Bastuprojektet är klart!

Renoveringsresan Äntligen! Bastun är klar hos familjen Roswall/Ekander. Se alla fina efterbilder här. 

Renoveringsresan – bastudrömmar

Renoveringsresan Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarn...

Renoveringsresan – trappa och hall

Renoveringsresan Dags att inreda den lilla hallen på övervåningen hos familjen Roswall/Ekander. Se alla före- och efterbilder – och få 5 smarta tips på hur du inreder...

Renoveringsresan – Köket del två

Renoveringsresan Dags för renovering av köket hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se alla efterbilder här!

Renoveringsresan – Köket del ett

Renoveringsresan Dags för renovering av köket hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se förebilderna och läs mer om tankarna kring köksprojektet.

Renoveringsresan – från koja till…

Renoveringsresan Möt Vi i Villas nya renoveringsbloggare, Maria Roswall, och följ familjens resa med att renovera sitt ”ruckel” till ett drömhus.