Renoveringsresan – Dränera och tömma skrot

Renoveringsresan

Dränering och tömma på skrot – renoveringen av den gamla smedjan går nu in i fas två. Här får du följa projektet. 

Det finns roliga etapper i en renovering, och så finns det de mindre roliga men ack så nödvändiga. Att tömma på skrot och skräp är en sådan, dränering är en annan och det är precis dessa två som vi nu sysslat med i Smedjan.

Smedjan är cirka 260 kvadratmeter med en än så länge övervåning med öppen planlösning och den nedre våningen har fyra rum vilka alla är proppfulla med bråte. Eller rättare sagt med bråte i våra ögon men i andras (läs samlare av rang) fina fynd. Kruxet är att allt måste bort, smedjan måste tömmas och det är inga lätta små papper vi pratar om här utan den är full av riktigt, riktigt tunga saker. Vi pratar maskiner, metalldelar, verktyg och svetssaker i tonvis. Det är bara att hugga i! Smedjan måste tömmas så att vi kan börja se hur och i vilken ordning vi ska sätta igång med renoveringen.

Efter att ha målat huset så grannarna och jag inte behövde skämmas var det dags för dränering, det var en riktig lervälling framför huset men blev jättefint när det var klart. Och att ha en torr grund vet vi ju alla är a och o.

Annons

 Läs mer: Renoveringsresan – Gammal smedja får nytt liv

För att ni ska få en känsla av hur det ser ut kommer här en liten rundtur. Utifrån Smedjan är det 3 dörrar, ni ser dem på bilden ovan där vi dränerar. Den vänstra går till trärummet med diverse sågar, brädor, plank, slipstenar, garderober, lådor.... Det rummet har en öppen spis som vi så klart ska göra i ordning. Det här ska bli sovrum och hur härligt är det inte med en brasa som sprakar mysigt i sovrummet!

Så här ser det ut till vänster inne i smedjan:

Mittdörren går till det som ska bli entré, där fanns miljontals spikar, skruvar, metalldelar, verktyg, svetspinnar, båt, bildelar och annat smått och gott. 

Den högra dörren leder in till det gamla stora smedjerummet, det var 10 år sedan det var i drift när jag tog över och det är fullt av stora maskiner, ett stort städ, metalldelar, verktyg och svetssaker. En del att tömma med andra ord och allt väger tonvis…

I mitten bakom entrérummet ligger det gröna rummet som ska bli kök. Där ska det bli utgång till baksidan. Det har diverse roliga detaljer som vi får se om de går att spara. 

Läs mer: Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Från entrén går det en trappa upp till övervåningen som är helt öppen. Där har funnits miljontals saker, bla däck, brädor, harvpinnar, trälådor, spisringar i massvis, fläktar, ja, name it, det låg där! Åt ena hållet finns en dörr och där skall bli balkong. Steninge slott var tidigare hem till Steninge Lergodsfabrik och jag blev ägare till massor av formar för att gjuta krukor, dom är nu sålda till Töreboda Blomkrukor som kommer att fortsätta använda dom. 

Samlare som man är blir det en och annan sak som sparas, klart gamla saker ska komma till nytta! Jag har fyllt boden och köpt ett stort tält så där finns det diverse saker som så småningom ska komma till användning. De flesta saker som har stått i smedjan har sålts, mer om det nästa gång, då ska du få maskiner mm som sålts, du ska veta vad folk gör för att läsa och titta på såna,., De älskar det så tänk inte att det är tråkigt! Det är spännande!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här. 

12 mars 2018
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan: Trädgårdsfrälst & uteduschen på plats

Renoveringsresan Nu har familjen Roswall/Ekander äntligen fått en trädgård – och dessutom en utedusch! Se alla bilder här.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt? Här är Marias bästa tips. 

Renoveringsresan – barnens rum tar form

Renoveringsresan Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här.

Renoveringsresan – Bastuprojektet är klart!

Renoveringsresan Äntligen! Bastun är klar hos familjen Roswall/Ekander. Se alla fina efterbilder här.

Renoveringsresan – bastudrömmar

Renoveringsresan Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarna kring projektet.

Renoveringsresan – trappa och hall

Renoveringsresan Dags att inreda den lilla hallen på övervåningen hos familjen Roswall/Ekander. Se alla före- och efterbilder – och få 5 smarta tips på hur du inreder...

Renoveringsresan – sovrummet

Renoveringsresan Dags att inreda sovrummet hemma hos familjen Roswall/Ekander. Läs hur tankegångarna gick här – och få 5 smarta tips för hur du själv skapar ett mysigt...