På Viivilla.se kan du nu följa Maria Roswall och hennes familjs renoveringsresa för att skapa sitt drömhus.
På Viivilla.se kan du nu följa Maria Roswall och hennes familjs renoveringsresa för att skapa sitt drömhus.

Renoveringsresan – från koja till…

Renoveringsresan

Möt Vi i Villas nya renoveringsbloggare, Maria Roswall, och följ familjens resa med att renovera sitt ”ruckel” till ett drömhus. 


Maria Roswall och hennes familj köpte ett friskrivet hus med mycket stort renoveringsbehov, och delar med sig om sin resa till att renovera det till sitt drömhus här på Viivilla.se. Allt om renoveringen steg för steg hittar du här. 

 

Hej Maria, berätta om ert “renoveringsruckel”! Varför köpte ni det?

- Vi bodde på Lidingö redan innan, men i en bostadsrätt som var en del i en stor sekelskiftesvilla med trädgård, när vi skulle få vårt andra barn ville vi testa på livet som riktiga husägare. Vi köpte rucklet hösten 2015 och flyttade in vintern 2016, för lite mer än ett år sedan. Att vi köpte det berodde på två saker. Ett, att det ligger i det området vi vill bo i och två, att dess otroligt usla skick gjorde att vi hade en chans att få det till den summa vår budget tillät. 

Annons

Vad har ni renoverat hittills?

– Allt på insidan - inget på utsidan. Utsidan har bara blivit värre och värre men insidan är ren och skär lycka. 

Vad har varit det jobbigaste?

– Nu i efterhand ovissheten om hur illa det på riktigt var ställt med rucklets hälsa. När det var som värst fick vi fakturor via sms mer eller mindre dagligen på 5-siffriga belopp. Så fort vi skulle göra något visade det sig vara sju resor värre än vi trott. Fukt i källaren - check på den. Dränering = leråker i trädgården - check på den. Byta ALLA rör och ALL el i hela huset - check på den. Och så lite husmyror i grunden på det.

Vad är det bästa?

– Att vi har ett eget hus! Om man kisar riktigt hårt är det till och med nästan lite gulligt. Nästan. Kommer bli i alla fall! Det är vårt och då vi behövt renovera exakt allting har vi också kunnat få det som vi vill. Och så har vi så klart lärt oss mycket under resans gång - idag vet vi allt om fuktspärrar, originalfönster med "självdrag", att gräva upp en trådgård med grävskopa med mera. Det är inget i det här huset vi inte vet vad det är.

Vilka renoveringar står ni inför just nu?

– Källaren som gud glömde ska bli tvättstuga och bastu. Vi bygger också om garaget till en groventré och fyller igen själva garagenedfarten för att där stenlägga en uteplats.  

Vi kommer att se mer av dig och ditt renoveringsprojekt på Viivilla.se framöver. Vad kommer vi att få ta del av?

– Förutom det ovan drömmer jag om att få ta tag i trädgården. Och utsidan på rucklet. Och taket. Och att glasa in balkongen och göra den till ett mini-orangeri. Kanske en gäststuga också? Och en utedusch!

Berätta om dig. Är du en van hemmafixare?

Jag kommer från en familj där det alltid har byggts, målats och fixats men själv har jag mer tyckt om att fixa till insidan i ett hem än utsidan. Inredning. Skulle absolut inte kalla mig en händig hemmafixare, mera en entusiastisk-vill-vara-händig-hemmafixare. Utav rang. Jag ser alltid oerhört positivt på projekt, finns inget vi inte kan ordna! Vilket inte alltid är till det bättre... Att köpa ett sådant här renoveringsprojekt "lite spontant" är i efterhand allt utom genomtänkt eller smart. Det är en galen människas verk - och det får jag ta igen nu. Med råge.    

 

Husets exteriör.

 

Hallen före renovering.

 

Köket före renovering. 

 

Vardagsrum före renovering. 

 

Hallen före renovering. 

 

Källarplan.

 

Om familjen:

Namn: Maria Roswall, 43 år, journalist. Chefredaktör för Inspiration My Home. Mikael Ekander, 44 år, jobbar med marknadsföring. Lukas, 7 år, blivande fotbollsproffs. Sophie, 5 år, blivande veterinär. Texas, 11 år, vakthund (tror han) av rasen Bordercollie/Rottweiler.

Bor: I Hersby på Lidingö

Om huset: Stenhus från 1939. Ca 166 kvm, färg obeskrivbar, renoveringsbehov stort. När vi köpte huset hade det stått tomt i över fyra år. 

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

07 april 2017
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det mest upphetsande men att HA ett ordentligt tak är en mycket behaglig och trygg känsla.

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här...

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan: Trädgårdsfrälst & uteduschen på plats

Renoveringsresan Nu har familjen Roswall/Ekander äntligen fått en trädgård – och dessutom en utedusch! Se alla bilder här.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...

Renoveringsresan – barnens rum tar form

Renoveringsresan Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här. 

Renoveringsresan – Bastuprojektet är klart!

Renoveringsresan Äntligen! Bastun är klar hos familjen Roswall/Ekander. Se alla fina efterbilder här.

Renoveringsresan – bastudrömmar

Renoveringsresan Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarn...