Renoveringsresan – Dränera och tömma skrot

Gör det själv

Dränering och tömma på skrot – renoveringen av den gamla smedjan går nu in i fas två. Här får du följa projektet. 

Det finns roliga etapper i en renovering, och så finns det de mindre roliga men ack så nödvändiga. Att tömma på skrot och skräp är en sådan, dränering är en annan och det är precis dessa två som vi nu sysslat med i Smedjan.

Smedjan är cirka 260 kvadratmeter med en än så länge övervåning med öppen planlösning och den nedre våningen har fyra rum vilka alla är proppfulla med bråte. Eller rättare sagt med bråte i våra ögon men i andras (läs samlare av rang) fina fynd. Kruxet är att allt måste bort, smedjan måste tömmas och det är inga lätta små papper vi pratar om här utan den är full av riktigt, riktigt tunga saker. Vi pratar maskiner, metalldelar, verktyg och svetssaker i tonvis. Det är bara att hugga i! Smedjan måste tömmas så att vi kan börja se hur och i vilken ordning vi ska sätta igång med renoveringen.

Efter att ha målat huset så grannarna och jag inte behövde skämmas var det dags för dränering, det var en riktig lervälling framför huset men blev jättefint när det var klart. Och att ha en torr grund vet vi ju alla är a och o.

Annons

 Läs mer: Renoveringsresan – Gammal smedja får nytt liv

För att ni ska få en känsla av hur det ser ut kommer här en liten rundtur. Utifrån Smedjan är det 3 dörrar, ni ser dem på bilden ovan där vi dränerar. Den vänstra går till trärummet med diverse sågar, brädor, plank, slipstenar, garderober, lådor.... Det rummet har en öppen spis som vi så klart ska göra i ordning. Det här ska bli sovrum och hur härligt är det inte med en brasa som sprakar mysigt i sovrummet!

Så här ser det ut till vänster inne i smedjan:

Mittdörren går till det som ska bli entré, där fanns miljontals spikar, skruvar, metalldelar, verktyg, svetspinnar, båt, bildelar och annat smått och gott. 

Den högra dörren leder in till det gamla stora smedjerummet, det var 10 år sedan det var i drift när jag tog över och det är fullt av stora maskiner, ett stort städ, metalldelar, verktyg och svetssaker. En del att tömma med andra ord och allt väger tonvis…

I mitten bakom entrérummet ligger det gröna rummet som ska bli kök. Där ska det bli utgång till baksidan. Det har diverse roliga detaljer som vi får se om de går att spara. 

Läs mer: Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Från entrén går det en trappa upp till övervåningen som är helt öppen. Där har funnits miljontals saker, bla däck, brädor, harvpinnar, trälådor, spisringar i massvis, fläktar, ja, name it, det låg där! Åt ena hållet finns en dörr och där skall bli balkong. Steninge slott var tidigare hem till Steninge Lergodsfabrik och jag blev ägare till massor av formar för att gjuta krukor, dom är nu sålda till Töreboda Blomkrukor som kommer att fortsätta använda dom. 

Samlare som man är blir det en och annan sak som sparas, klart gamla saker ska komma till nytta! Jag har fyllt boden och köpt ett stort tält så där finns det diverse saker som så småningom ska komma till användning. De flesta saker som har stått i smedjan har sålts, mer om det nästa gång, då ska du få maskiner mm som sålts, du ska veta vad folk gör för att läsa och titta på såna,., De älskar det så tänk inte att det är tråkigt! Det är spännande!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här. 

12 mars 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Gör det själv Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan: Samlarens baksida

Gör det själv Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för...

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den...

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider. Lär dig hur du tilläggsisolerar, uppdaterar dina Ikeamöbler, lyckas med köksmonteringen samt bygger ditt eget utekök och världens minsta bod!

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Bygg en drivbänk – steg för steg

Gör det själv Har du inget växthus? Snickra ihop en drivbänk! Den tar inte så stor plats i trädgården och är perfekt att odla enkla växter och grönsaker i.

Uppställning – när du blir byggherre

Gör det själv Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid exemplevis fasdamålning eler takbyte? Björn Christiernsson förklarar...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.