Foto: Maria Roswall

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Gör det själv

Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

I serien Renoveringsresan får vi följa hur familjen Roswall/Ekander förvandlar sitt ”ruckel”, som de själva kallar sitt nyinköpta hus på Lidingö, till ett betydligt trevligare hem. Men det är inte en renoveringsdans på rosor utan en hel del taggar som sätter käppar i hjulen på vägen. Insidan är efter ett år klart och nu är det trädgårdens tur. I veckan fick familjen oväntat stort besök ända från Holland, och nu råder ren och skär häckkärlek hemma på Björkvägen.

Vi har en stor tomt som minst sagt blivit försmådd då vårt hus innan vi köpte det stått tomt i flera år. Av gräs ser vi ingenting, bara mossa vilken vi nu bland annat har slitit och högtryckstvättat bort från vårt berg. Vi har en gata precis utanför huset och för att dämpa såväl insyn som ljud från passerande bilar hade vi en dröm om att ha en fin häck mot gatan. En tjock men ändå levande häck som helst också är grön och fin även på vintern. Det här landet har ju som vi vet en del av den varan som årstid.

Jag fick tipsat att titta på Plantavias utbud och blev otroligt imponerad, inte bara har man här möjlighet att köpa plantor som redan är över en meter höga, de levereras hela vägen hem med lastbil från Holland! Plantorna lastas omedelbart efter upptagning in i den gps-  försedda lastbilen som kommer hem och levererar plantorna redan inom 48 timmar. Värt att testa tyckte vi, särskilt som det inte ens blev nämnvärt dyrare än om vi hyrt släp och åkt ut till någon blomsterhandel här i krokarna och köpt pytteplantor.

Det svåraste var valet av planta men här fick jag utmärkt hjälp av Plantavias Therese som förklarade att Vintergrön Liguster, som jag först valt, inte är vintergrön trots sitt namn men att hon trodde vi skulle tycka om deras Lagerhägg. En vacker, tät vintergrön buske som också är känd för sin snabba tillväxt. Perfekt! Tujor har vi mot grannen men här ville jag bryta av för att inte få en ”häckinmurad” känsla utan just en häck som känns mer levande.

Annons

Först grundarbete där vi grävde upp hela vägen där buskarna skulle planteras, det visade sig att jorden var så pass bra redan så vi behövde bara blanda upp med några säckar ny gjord.

Så här såg det ut från gatan innan häcken. Insyn rakt på. 

Här gräver vi upp för att kunna plantera våra beställda plantor. Jämnar till infarten och lägger grus också.

 

Och så kom plantorna! Otroligt smidigt! Man kan ju tycka att det ibland är svårt för vanlig postgång att gå fram ett litet bud eller ett kuvert… Men här kommer en gigantisk lastbil från Holland lastad med de finaste av plantor hela vägen hem till trädgården! Bara att sätta ner plantorna i jorden och börja vattna. Vi passar på att fixa infarten när vi ändå har grävis på plats.

 

Och så här fint har vi det nu! Absolut ingen insyn alls och vi störs inte längre av förbipasserande. Tänk när de växer sig lite högre och tjockare, kommer bli som en häckdröm!

 

Se filmklippen när plantorna kommer från Holland här!

Och så här fint blev det!

02 juli 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Renoveringsresan: Samlarens baksida

Gör det själv Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för det andra väger allting som tyngsta bly. Del tre i ”Smedjans renovering” bjuder på en resa i saksamlarens ömma fotspår.

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den...

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig! 

Renoveringsresan – Dränera och tömma skrot

Gör det själv Dränering och tömma på skrot – renoveringen av den gamla smedjan går nu in i fas två. Här får du följa projektet.

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Bygg en drivbänk – steg för steg

Gör det själv Har du inget växthus? Snickra ihop en drivbänk! Den tar inte så stor plats i trädgården och är perfekt att odla enkla växter och grönsaker i.

Uppställning – när du blir byggherre

Gör det själv Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid exemplevis fasdamålning eler takbyte? Björn Christiernsson förklarar...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.