Vi byggde om allt själva!

När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva. Nu, 2,5 år senare, är de klara. Med nedervåningen. – Att restaurera har blivit en livsstil, säger Julia som här skriver om deras projekt.


 

Före.

Efter en envis budgivning blev vi, i oktober 2008, ägare till huset Bolleholm. Många gånger har vi undrat varför vi nödvändigtvis skulle kämpa så hårt för att få det. Bolleholm har nämligen visat sig vara både dröm- och mardrömshuset.

Det byggdes på 1880-talet och är reveterat på timmerstomme med alla de gamla härliga detaljerna kvar – breda golvtiljor, kakelugnar, originalfönster och fint taktegel. Och det var praktiskt taget oförstört när vi köpte det.

Ja, faktiskt nästan lite för orört. Det fanns varken vatten, avlopp eller värmesystem. Elen var provisoriskt dragen, huset saknade isolering och det fanns en takläcka att ta hand om.

Så fort vi första gången satte nyckeln i huset började vi jobba. Prio ett var att se efter att timmerstommen mådde bra eftersom det hade läckt in vatten under en längre tid. På det första stället vi kollade försvann moraknivens blad in i träet helt och hållet…

När vi hade rivit all tapet och takpapp visade det sig dock att det var det enda dåliga partiet i stommen och att det murkna också var väldigt begränsat.

Sen började jobbet med att rensa väggar och tak på spik. Både tapet och takpapp sattes upp med spik förr i tiden så det var en del att dra ur, bara i taken cirka 2 000 stycken.

När vi hade rivit allt som skulle ut tog återuppbyggandet och restaureringen av kakelugnar vid. Som tur är så är Ottos lillebror Oscar expert på kakelugnar och murarbeten. Han hjälpte även till med isoleringen i form av lerklining – en gammal isoleringsmetod med murbruk som tillåter huset att ”andas”.

Före.

Efter.

Kakelugnen märktes upp och plockades ner av Ottos bror som också drog slangar i rökkanalerna för att täta skorstenen. Sen murades kakelugnen upp igen – likadant gjordes med de övriga två kakelugnarna.

Vi har, så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt, valt att använda gamla metoder och traditionella material. Genom detta har vi lärt oss otroligt mycket och lärt känna flera intressanta personer. En av Sveriges främsta kyrkomålare, Kurt Fredriksson, hjälpte till exempel till med färgtyp och kulörer. I och med att vi också har försökt att göra mycket själva känner vi vårt hus och vet dess styrkor och svagheter. Men man har ju ändå blivit lite orolig när man vaknat på natten av att det regnar in eller när vattnet frusit…

Vi har fått en otroligt stor respekt för gamla tiders huskonstruktörer. Två dagar före jul gick strömmen och kom inte tillbaka förrän ett halvt dygn senare. Då var vi tacksamma för den enorma murstocken med de tre kakelugnarna och den öppna spisen.

Nu har vi kommit halvvägs och nedervåningen är klar. Övervåningen ska målas och få element installerade och det nykaklade badrummet ska få inredning.

När alla våra vänner sitter och äter brunch inne i stan kan det ibland vara svårt att motivera sig till att stå i kylan med detta oändliga projekt. Men så kommer dagarna då ett rum blivit klart och inredningen är på plats, eller när vi kan bjuda ut hela gänget på fest.

Då känner vi att vi har blivit riktigt belönade. Att vårt hus har blivit det drömhus som vi kämpade för att få köpa.

Före.

Efter.

Vi valde att dela av badrummet så att det inte hade två öppningar som mynnade ut i kök och matsal. Nu går en gång mellan och även om badrummet är mindre nu, och kommer användas som gästtoalett när övervåningens badrum är klart, så fungerar det effektivt i dag. På golvet ligger carraramarmor flätat med italiensk sjösten. Sjöstenens färg tas upp i en svart taklist.

Före

Efter

Bakom väggen vid spisen döljer sig en rasad bakugn. Oscar ansåg dock att den var bortom räddning och putsade igen, byggde upp en ny eldhärd och murade upp en ny spiskåpa. Skänken bredvid spisen fick en granitskiva för att fungera som bakbänk.

Fakta:

Här bor: Julia, Otto och borderterriern Elsa
Husets storlek: 230 kvadratmeter
Tidsåtgång: hittills 2,5 år
Bästa renoveringstipset? Gör det själv! Det är roligt att lära sig och så har man koll på hur saker är konstruerade.
Svårast: Att fortfarande vara motiverad till att fixa övervåningen efter 2,5 års renovering med 126 kvadratmeter nedervåning klar.
Favoritaffär: Röda korset Kupan, Lidingö.
Favoritsajt: www.gardochtorp.se
Tips till par som ska renovera ihop? Var glad och håll med. Se din partner som en kompis.
Nästa projekt? Efter nedervåningen kommer övervåningen, sen ska trädgården fixas… och sen en veranda.

Köket är från Alsike Snickeri och färgen har samma nyans som de ljusgråa plattorna i golvet. Köksbänken är av ek och för en mer platssnickrad känsla har underskåpen en utanpåliggande sockel. Tapeten kommer från Cole & Son och heter Hummingbirds, den vita nyansen är densamma som i golvets vita plattor.

Produkter som använts:

Kök: Alsike Snickeri
Isolering: Lerklining
Köksgolv: Franskt cementkakel
Färg: Linolje- och emulusionsfärg Kurt Fredrikssons måleri & Wibo Färg
Kakelugnar: Omsatta av Vidbo Murkultur
Bergvärmepump: CTC

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar