Annons
Liksom i övriga huset strippades salen ner till timmerstommen, spikar drogs ur, en bröstpanel kom på plats innan ytterväggarna isolerades med lerklining. Efter detta tapetserades rummet med tidningspapper för att inte lerkliningen skulle grusa ner färgen.
Liksom i övriga huset strippades salen ner till timmerstommen, spikar drogs ur, en bröstpanel kom på plats innan ytterväggarna isolerades med lerklining. Efter detta tapetserades rummet med tidningspapper för att inte lerkliningen skulle grusa ner färgen. Foto: Andrea Turander

Vi byggde om allt själva!

Renovering

När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva. Nu, 2,5 år senare, är de klara. Med nedervåningen. – Att restaurera har blivit en livsstil, säger Julia som här skriver om deras projekt.

Annons
 

Före.

Efter en envis budgivning blev vi, i oktober 2008, ägare till huset Bolleholm. Många gånger har vi undrat varför vi nödvändigtvis skulle kämpa så hårt för att få det. Bolleholm har nämligen visat sig vara både dröm- och mardrömshuset.

Det byggdes på 1880-talet och är reveterat på timmerstomme med alla de gamla härliga detaljerna kvar – breda golvtiljor, kakelugnar, originalfönster och fint taktegel. Och det var praktiskt taget oförstört när vi köpte det.

Ja, faktiskt nästan lite för orört. Det fanns varken vatten, avlopp eller värmesystem. Elen var provisoriskt dragen, huset saknade isolering och det fanns en takläcka att ta hand om.

Så fort vi första gången satte nyckeln i huset började vi jobba. Prio ett var att se efter att timmerstommen mådde bra eftersom det hade läckt in vatten under en längre tid. På det första stället vi kollade försvann moraknivens blad in i träet helt och hållet…

När vi hade rivit all tapet och takpapp visade det sig dock att det var det enda dåliga partiet i stommen och att det murkna också var väldigt begränsat.

Sen började jobbet med att rensa väggar och tak på spik. Både tapet och takpapp sattes upp med spik förr i tiden så det var en del att dra ur, bara i taken cirka 2 000 stycken.

När vi hade rivit allt som skulle ut tog återuppbyggandet och restaureringen av kakelugnar vid. Som tur är så är Ottos lillebror Oscar expert på kakelugnar och murarbeten. Han hjälpte även till med isoleringen i form av lerklining - en gammal isoleringsmetod med murbruk som tillåter huset att ”andas”.


Före.

Efter.

Kakelugnen märktes upp och plockades ner av Ottos bror som också drog slangar i rökkanalerna för att täta skorstenen. Sen murades kakelugnen upp igen – likadant gjordes med de övriga två kakelugnarna.

Vi har, så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt, valt att använda gamla metoder och traditionella material. Genom detta har vi lärt oss otroligt mycket och lärt känna flera intressanta personer. En av Sveriges främsta kyrkomålare, Kurt Fredriksson, hjälpte till exempel till med färgtyp och kulörer. I och med att vi också har försökt att göra mycket själva känner vi vårt hus och vet dess styrkor och svagheter. Men man har ju ändå blivit lite orolig när man vaknat på natten av att det regnar in eller när vattnet frusit…

Vi har fått en otroligt stor respekt för gamla tiders huskonstruktörer. Två dagar före jul gick strömmen och kom inte tillbaka förrän ett halvt dygn senare. Då var vi tacksamma för den enorma murstocken med de tre kakelugnarna och den öppna spisen.

Annons

Nu har vi kommit halvvägs och nedervåningen är klar. Övervåningen ska målas och få element installerade och det nykaklade badrummet ska få inredning.

När alla våra vänner sitter och äter brunch inne i stan kan det ibland vara svårt att motivera sig till att stå i kylan med detta oändliga projekt. Men så kommer dagarna då ett rum blivit klart och inredningen är på plats, eller när vi kan bjuda ut hela gänget på fest.

Då känner vi att vi har blivit riktigt belönade. Att vårt hus har blivit det drömhus som vi kämpade för att få köpa.


Före.

Efter.

Vi valde att dela av badrummet så att det inte hade två öppningar som mynnade ut i kök och matsal. Nu går en gång mellan och även om badrummet är mindre nu, och kommer användas som gästtoalett när övervåningens badrum är klart, så fungerar det effektivt i dag. På golvet ligger carraramarmor flätat med italiensk sjösten. Sjöstenens färg tas upp i en svart taklist.


Före

Efter

Bakom väggen vid spisen döljer sig en rasad bakugn. Oscar ansåg dock att den var bortom räddning och putsade igen, byggde upp en ny eldhärd och murade upp en ny spiskåpa. Skänken bredvid spisen fick en granitskiva för att fungera som bakbänk.


Fakta:

Här bor: Julia, Otto och borderterriern Elsa
Husets storlek: 230 kvadratmeter
Tidsåtgång: hittills 2,5 år
Bästa renoveringstipset? Gör det själv! Det är roligt att lära sig och så har man koll på hur saker är konstruerade.
Svårast: Att fortfarande vara motiverad till att fixa övervåningen efter 2,5 års renovering med 126 kvadratmeter nedervåning klar.
Favoritaffär: Röda korset Kupan, Lidingö.
Favoritsajt: www.gardochtorp.se
Tips till par som ska renovera ihop? Var glad och håll med. Se din partner som en kompis.
Nästa projekt? Efter nedervåningen kommer övervåningen, sen ska trädgården fixas… och sen en veranda.


Köket är från Alsike Snickeri och färgen har samma nyans som de ljusgråa plattorna i golvet. Köksbänken är av ek och för en mer platssnickrad känsla har underskåpen en utanpåliggande sockel. Tapeten kommer från Cole & Son och heter Hummingbirds, den vita nyansen är densamma som i golvets vita plattor.

Produkter som använts:

Kök: Alsike Snickeri
Isolering: Lerklining
Köksgolv: Franskt cementkakel
Färg: Linolje- och emulusionsfärg Kurt Fredrikssons måleri & Wibo Färg
Kakelugnar: Omsatta av Vidbo Murkultur
Bergvärmepump: CTC

Redaktionen rekommenderar

13 april 2011

2 Kommentarer

2011-04-22
Yvonne
2011-04-26
Julia
Medlems-
innehåll
Renovering
0

Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

0

Helhetslösning för din renovering

Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

0

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

2

Sätt fast en lös plugg

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

0

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

0

Från jättestort till pyttelitet - Small

Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

0

Perfekt badrum från start!

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska...

0

Från jättestort till pyttelitet - Large

Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

2

Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons