Annons

Vänd på golvet

Renovering

Om du har ett spikat altangolv som blivit fult och slitet med tiden, kan du relativt enkelt fräscha upp det - gör så här:

Annons

Om du har ett spikat altangolv som blivit fult och slitet med tiden, kan du relativt enkelt fräscha upp det. Du vänder helt enkelt på golvbrädorna och utnyttjar baksidan. Eftersom den har legat skyddad har den i allmänhet en god yta.


Lossa det "gamla" golvet med hjälp av kofot och träregel, försök att undvika att göra tryckmärken. Dra ut spiken.


Putsa baksidan av golvbrädorna. Eventuellt "rundas" kanten.


Lägg ihop 5-6 brädor och skruva en tvärbräda mellan bjälkar som har 60 cm c/c. Du får då ett betydligt starkare golv än tidigare.

Vänd sedan golvelementet och fäst med 4-5 skruvar. Om du har täta underbjälkar kan du natruligtvis istället skruva varje bräda ovanifrån.
Avsluta med att olja eller polyuretanlacka och du har ett nytt, fräscht och stadigt altangolv som klarar många års slitage till.

Använd skyddsutrustning!

Slipa inte ett tryckimpregnerat altangolv utan att använda rätt skyddsutrustning. Ett tryckimpregnerat golv kan vara impregnerat med arsenik och krom. Dessa ämnen frigörs vid slipning och kan bland annat orsaka irriterade slemhinner, andningsproblem och ögoninflammationer.

Enligt Träskyddsinstitutet är det förbjudet att slipa och hyvla tryckimpregnerat trä av dessa skäl.

Hör med närmsta byggvaruhus vad du behöver för skyddsutrustning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

26 februari 2001

0 Kommentarer

0

Skriv kontrakt med hantverkaren

Om du har en skriftlig överenskommelse med hantverkaren har du skydd i lagen om ni blir oense under arbetets gång eller efteråt. Skriv kontrakt med...

0

Riskabelt att anlita svartjobbare

Många frågor som kommer till redaktionen handlar om svart arbetskraft. Här har vår juridiska expert, Robert Kiejstut, sammanställt några risker du tar...

0

Bada, bubbla och basta

Elegant och sparsmakat, javisst. Men bastuns varma träpanel mjukar upp de strama marmorväggarna och kontrasterar också effektfullt mot de blålackade...

0

Ett hus utöver det vanliga

Många stadsbor drömmer om att flytta till ett hus på landet, men långt ifrån alla hittar sitt drömhus.

0

Renovering, restaurering eller om- och tillbyggnad

Har du planer på att renovera bör man tänka till ett slag och klargöra för sig själv vad det är man vill åstadkomma.

0

Barnens bästa i brunt

Badkar var ett måste, annars skulle barnen bli missnöjda. Dessutom ville man behålla 60-talskänslan i färg och form. Resultatet blev både stiltypiskt,...

0

Flott utan flis - budgetbadrum med lyxkänsla

Både väggar och golv går faktiskt att få fräscht utan kakel och klinker. I stället fräschar vi upp med mosaikdress. Allt under 10 000 kr!

0

Ljusa bad i Roslagen

Sjösten byggde detta bad. Ja – och en himla massa ljus. Det är som en gammaldags glasveranda, rummet har fem stora fönster som släpper in solljus för...

0

Litet tufft badrum

I alla inredningstidningar är badrummen enorma och superlyxiga. Men för de flesta av oss så är badrummet lite mindre. Minst sagt. Här visar vi ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons