Surdegarnas 7–i–topp

Hantverkare Hans Ottosson listar och kommenterar hemmafixares dåliga samveten.


1. Taklister:

– Man köper hem någon list som kanske inte passar och provar sedan att såga till dem, kanske med en fogsvans. När listen sedan kommer på plats är man inte nöjd. Att mäta i takhöjd kan vara lite knepigt. Lister ska ju dessutom gersågas, även det lite knepigt och då blir det ju heller inte bra. Det finns många fallgropar för ”hempulare”.

2. Golvsockel:

– Samma här men det handlar också om att det kan stå tunga möbler i vägen. Då kan det kännas lite bökigt att hålla på. Golvlister är i och för sig lite lättare att mäta än taklister. I övrigt samma problematik.

3. Eluttag:

– Enklare elarbeten får du göra själv, om du vet vad du gör. Skruva loss och tillbaka uttag och strömbrytare är tillåtet för icke yrkesmän men ej byta ut eller dra nytt. I gamla hus som renoveras finns oftast för få uttag. I synnerhet i köken. Det gäller att planera var uttagen ska sitta innan om du vill få det riktigt snyggt.

4. Trösklar:

– Lösa eller borttagna trösklar är vanligt. Man kanske har lagt in nytt klickgolv som ska ligga mot tröskeln. När man sedan sätter tillbaks tröskeln får man inte dit den riktigt igen efteråt. Sedan har man en lös eller borttagen tröskel.

5. Sista strykningen:

– Här har man troligtvis slarvat redan med underarbetet. Efter första strykningen ser man sedan att det inte blir bra. Hempulare slarvar också ofta med för lite färg och i kombination med dåligt underarbete kostar det sedan att fixa till eftersom det är ganska dyrt med färg. Då struntar nog många hellre i det.

6. Golvslipning:

– Man avser göra i ordning allt annat i rummet förutom golvet. Folk kanske tänker att man kan ha kvar det gamla golvet. När man sedan slipat det så kanske det inte blir så bra som man tänkt sig.

7. Underarbete målning:

– Underarbetet är ju viktigt för att få ett bra resultat. Många inser nog inte det. Det krävs ju lite tålamod också. Slipning är kanske inte så kul.

Hans Ottosson driver Otto Bygg & Kakel i Gagnef. Han märker att många kunder planerar dåligt inför renoveringar.
– Det märks främst när det gäller elarbeten. Det blir mycket kablar synliga längs väggar, säger han.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar