Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.
Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.

Smarta sidan - spara till din dröm

Renovering

Vad sparar du till? Semester, nya vitvaror eller nytt badrum? Vad du än drömmer om kan det vara svårt att veta hur man ska spara. Här får du råd om de bästa sätten!

Annons

Sparpengar ska ge så hög ränta som möjligt, men ska också vara lätta att komma åt när du snabbt behöver dem. Det är en ekvation som inte är så lätt att få ihop. Därför ska man spara på olika sätt beroende på vad pengarna ska användas till - och när.

Ska du spara ihop till årets sommarsemester kan du inte räkna med att hinna få någon hög avkastning, utan då är det säkerhet som gäller. Bankens sparkonto eller en räntefond är det bästa alternativet. De flesta storbanker har numera sparkonton som ger lite högre ränta, men glöm inte att kontrollera hur många uttag du får göra under ett år och fortfarande behålla den höga räntan. Du kan också hitta bra sparkonton hos så kallade kreditmarknadsinstitut, alltså företag som lånar ut pengar utan att vara banker. De garanterar dina sparpengar på samma sätt som en bank, men bara upp till högst 250 000 kronor och bara för konton där du kan ta ut pengarna inom högst en månad. Ett tryggt sparande är det som gäller, också om du behöver skaffa nya vitvaror om något år. Välj gärna en räntefond med låg avgift.

Tänker du renovera hemma om några år? I dag är det inte längre självklart att låna till hela kostnaden. Högre låneräntor och osäker utveckling på bostadsmarknaden gör att det är klokt att spara ihop till åtminstone en del. Då blir nämligen banken på gott humör och du kanske kan förhandla ner låneräntan något. Leta bland garantifonder och aktieindexobligationer. Det är sparformer som bara kan gå upp. Ja, du läste rätt. Hemligheten är att blanda aktier och räntor beroende på börsutvecklingen.

Men trygghet kostar. Dessa sparprodukter har relativt höga årliga förvaltningsavgifter, samtidigt får du inte del av hela börsuppgången som i en ren aktiefond.

Högsta möjliga avkastning får du på börsen, men där kan det som bekant svänga kraftigt. Därför passar det sparandet bäst på lång sikt, det vill säga helst minst fem år. Du ska inte välja aktiefonder om du redan nu vet exakt när du behöver ta ut pengarna.

Välj rätt sparform för dig

  • Sparkonto på bank. Passar när du vill lägga upp en mindre buffert.
  • Räntefonder. Passar sparande på ett eller ett par års sikt, men ger möjlighet att ta ut pengarna tidigare.
  • Garantifonder. Passar dig som vill ha trygghet och därför nöjer dig med en del av börsuppgången.
  • Aktieindexobligationer. Ett paket av olika sparformer (obs! inte en fond), som ger det satsade kapitalet tillbaka.
  • Aktiefonder. Om du vill spara på sikt och kan vänta ut en börsnedgång.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad skulle du vilja bygga om hemma?


"Vi håller på med badrummet. Det blir stora utgifter, annars hade jag gärna gjort om köket också, lagt om golvet där och i hallen."

Namn: Sofia Nilsson
Ålder: 29 år
Yrke: Konferensvärdinna och receptionist
Bor: Ellös
Familjesituation: Gift, två barn på 2,5 och 4,5 år


"Badrummet! Vi har precis renoverat köket så nu hoppas jag att vi kan sätta igång med badrummet inom ett par månader. Jag vill att det ska bli funktionellt och modernt."

Namn: Marie Gunroth-Troili
Ålder: 40 år
Yrke: Marknads- och försäljningschef
Bor: Danderyd
Familjesituation: Gift, två barn på 5 och 1,5 år


"Jag skulle vilja byta ut hela köket. Det är från 1970-talet så det är dags nu. Kanske gör vi det i år eller 2009."

Namn: Kennerth Andersson
Ålder: 63 år
Yrke: Säkerhetsansvarig
Bor: Älmhult
Familjesituation: Gift


"Jag skulle vilja ha en innepool i källaren, men en jacuzzi i badrummet är kanske mer realistiskt. En stor bar skulle också vara trevligt."

Namn: Jens Nilsson
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Bor: Lund
Familjesituation: Mamma och pappa

Annons

Text och foto: Sophia Lindholm, ViV nr 3/2008

11 mars 2008

0 Kommentarer

0

Skriv kontrakt med hantverkaren

Om du har en skriftlig överenskommelse med hantverkaren har du skydd i lagen om ni blir oense under arbetets gång eller efteråt. Skriv kontrakt med...

0

Riskabelt att anlita svartjobbare

Många frågor som kommer till redaktionen handlar om svart arbetskraft. Här har vår juridiska expert, Robert Kiejstut, sammanställt några risker du tar...

0

Bada, bubbla och basta

Elegant och sparsmakat, javisst. Men bastuns varma träpanel mjukar upp de strama marmorväggarna och kontrasterar också effektfullt mot de blålackade...

0

Ett hus utöver det vanliga

Många stadsbor drömmer om att flytta till ett hus på landet, men långt ifrån alla hittar sitt drömhus.

0

Renovering, restaurering eller om- och tillbyggnad

Har du planer på att renovera bör man tänka till ett slag och klargöra för sig själv vad det är man vill åstadkomma.

0

Barnens bästa i brunt

Badkar var ett måste, annars skulle barnen bli missnöjda. Dessutom ville man behålla 60-talskänslan i färg och form. Resultatet blev både stiltypiskt,...

0

Flott utan flis - budgetbadrum med lyxkänsla

Både väggar och golv går faktiskt att få fräscht utan kakel och klinker. I stället fräschar vi upp med mosaikdress. Allt under 10 000 kr!

0

Ljusa bad i Roslagen

Sjösten byggde detta bad. Ja – och en himla massa ljus. Det är som en gammaldags glasveranda, rummet har fem stora fönster som släpper in solljus för...

0

Litet tufft badrum

I alla inredningstidningar är badrummen enorma och superlyxiga. Men för de flesta av oss så är badrummet lite mindre. Minst sagt. Här visar vi ett...