Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.
Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.

Smarta sidan - spara till din dröm

Renovering

Vad sparar du till? Semester, nya vitvaror eller nytt badrum? Vad du än drömmer om kan det vara svårt att veta hur man ska spara. Här får du råd om de bästa sätten!

Annons

Sparpengar ska ge så hög ränta som möjligt, men ska också vara lätta att komma åt när du snabbt behöver dem. Det är en ekvation som inte är så lätt att få ihop. Därför ska man spara på olika sätt beroende på vad pengarna ska användas till - och när.

Ska du spara ihop till årets sommarsemester kan du inte räkna med att hinna få någon hög avkastning, utan då är det säkerhet som gäller. Bankens sparkonto eller en räntefond är det bästa alternativet. De flesta storbanker har numera sparkonton som ger lite högre ränta, men glöm inte att kontrollera hur många uttag du får göra under ett år och fortfarande behålla den höga räntan. Du kan också hitta bra sparkonton hos så kallade kreditmarknadsinstitut, alltså företag som lånar ut pengar utan att vara banker. De garanterar dina sparpengar på samma sätt som en bank, men bara upp till högst 250 000 kronor och bara för konton där du kan ta ut pengarna inom högst en månad. Ett tryggt sparande är det som gäller, också om du behöver skaffa nya vitvaror om något år. Välj gärna en räntefond med låg avgift.

Tänker du renovera hemma om några år? I dag är det inte längre självklart att låna till hela kostnaden. Högre låneräntor och osäker utveckling på bostadsmarknaden gör att det är klokt att spara ihop till åtminstone en del. Då blir nämligen banken på gott humör och du kanske kan förhandla ner låneräntan något. Leta bland garantifonder och aktieindexobligationer. Det är sparformer som bara kan gå upp. Ja, du läste rätt. Hemligheten är att blanda aktier och räntor beroende på börsutvecklingen.

Men trygghet kostar. Dessa sparprodukter har relativt höga årliga förvaltningsavgifter, samtidigt får du inte del av hela börsuppgången som i en ren aktiefond.

Högsta möjliga avkastning får du på börsen, men där kan det som bekant svänga kraftigt. Därför passar det sparandet bäst på lång sikt, det vill säga helst minst fem år. Du ska inte välja aktiefonder om du redan nu vet exakt när du behöver ta ut pengarna.

Välj rätt sparform för dig

  • Sparkonto på bank. Passar när du vill lägga upp en mindre buffert.
  • Räntefonder. Passar sparande på ett eller ett par års sikt, men ger möjlighet att ta ut pengarna tidigare.
  • Garantifonder. Passar dig som vill ha trygghet och därför nöjer dig med en del av börsuppgången.
  • Aktieindexobligationer. Ett paket av olika sparformer (obs! inte en fond), som ger det satsade kapitalet tillbaka.
  • Aktiefonder. Om du vill spara på sikt och kan vänta ut en börsnedgång.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad skulle du vilja bygga om hemma?


"Vi håller på med badrummet. Det blir stora utgifter, annars hade jag gärna gjort om köket också, lagt om golvet där och i hallen."

Namn: Sofia Nilsson
Ålder: 29 år
Yrke: Konferensvärdinna och receptionist
Bor: Ellös
Familjesituation: Gift, två barn på 2,5 och 4,5 år


"Badrummet! Vi har precis renoverat köket så nu hoppas jag att vi kan sätta igång med badrummet inom ett par månader. Jag vill att det ska bli funktionellt och modernt."

Namn: Marie Gunroth-Troili
Ålder: 40 år
Yrke: Marknads- och försäljningschef
Bor: Danderyd
Familjesituation: Gift, två barn på 5 och 1,5 år


"Jag skulle vilja byta ut hela köket. Det är från 1970-talet så det är dags nu. Kanske gör vi det i år eller 2009."

Namn: Kennerth Andersson
Ålder: 63 år
Yrke: Säkerhetsansvarig
Bor: Älmhult
Familjesituation: Gift


"Jag skulle vilja ha en innepool i källaren, men en jacuzzi i badrummet är kanske mer realistiskt. En stor bar skulle också vara trevligt."

Namn: Jens Nilsson
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Bor: Lund
Familjesituation: Mamma och pappa

Annons

Text och foto: Sophia Lindholm, ViV nr 3/2008

11 mars 2008
 
Annons
Mer om Renovering

Helhetslösning för din renovering

Renovering Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhome.

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

Miljösmart badrumsrenovering

Renovering Funderar du på att göra en badrumsrenovering? Passa då samtidigt på att tänka miljösmart. Här får du tips om badrumsrenovering.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem, det löser du lätt!

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Renovering Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

Från jättestort till pyttelitet - Small

Renovering Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

Perfekt badrum från start!

Renovering Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Från jättestort till pyttelitet - Large

Renovering Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...